Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Pre etnický pôvod nemôže byť nikto diskriminovaný a postavený do role menejcenného. Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu to uviedol premiér Eduard Heger.

Bratislava – Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť zvýšila oproti júnovej prognóze odhadovanú úroveň deficitu verejnej správy v roku 2022 o 59 miliónov eur. Deficit tak môže dosiahnuť úroveň 3,972 miliardy eur alebo 3,7 % hrubého domáceho produktu.

Tchaj-pej - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pricestovala popoludní na Taiwan aj napriek vyhrážkam Číny pred vážnymi dôsledkami takejto návštevy. Informovala agentúra AP a denník Financial Times.

Moskva - Rusko dnes uviedlo, že USA sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, pretože americkí tajní agenti schvaľujú a koordinujú ukrajinské raketové útoky na ruskú armádu. Píše agentúra Reuters.

Brusel - Európska komisia popoludní oznámila, že od dnes musia všetky členské štáty EÚ uplatňovať celoeurópske pravidlá na zlepšenie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a opatrovateľov prijaté v roku 2019.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes telefonicky diskutoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom o ďalšej vojenskej podpore aliancie pre Kyjev. Uviedla to kancelária ukrajinského prezidenta, informuje televízia CNN.

Berlín/Ženeva - Hranicu z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie prekročilo už vyše 10 miliónov ľudí. Informoval popoludní Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Správu priniesla agentúra Reuters.

Bratislava - Slovensko za predchádzajúcich desať rokov pomerne výrazne spomalilo dobiehanie najvyspelejších krajín EÚ. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií.

Bratislava - Minimálny vymeriavací základ by sa mal po novom zaviesť aj u zamestnancov, a to vo výške minimálnej mzdy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý ministerstvo zdravotníctva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva odporúča ľuďom nad 60 rokov s podozrením na ochorenie COVID-19, aby využili bezplatné PCR testovanie. Rezort zdôraznil, že skoré testovanie je dôležité pre adekvátne nastavenie liečby.

Bratislava - Slovensku sa podľa analýzy Centra vzdelávacích analýz zatiaľ nedarí úspešne začleňovať do vzdelávania deti, ktoré utekajú pred vojnou na Ukrajine. Problémom je nedostatočná podpora učiteľov, chýba tiež systémová podpora ministerstva.

Bratislava - Najvyšší správny súd rozhodol za prvý rok svojej činnosti vo vyše 1700 veciach. Z toho v kasačnej agende vydal viac ako 1600 rozhodnutí a uznesení. Od februára zároveň rozhodol vo vyše 80 disciplinárnych veciach.

Bratislava - K posilneniu odolnosti štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám má prispieť zriadenie nového výboru Bezpečnostnej rady pre hybridné hrozby. Jeho vznik by mala umožniť novela zákona o fungovaní Bezpečnostnej rady v čase mieru, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany.

Praha – Zástupcovia Českej tlačovej kancelárie otvorili popoludní v Uherskom Hradišti exteriérovú výstavu fotografií Česko/slovenské okamžiky. Kancelária výstavu pripravila v spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Česko-Slovenska.

Ženeva - Experti OSN dnes vyjadrili zdesenie nad správami, že izraelská armáda prenasleduje obhajcov ľudských práv a humanitárnych pracovníkov v komunite Masáfir Jattá na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde má Izrael vojenskú výcvikovú zónu.

Bratislava - V katastri bratislavských mestských častí Vajnory a Ružinov, časť Trnávka, povolil okresný úrad mimoriadny odlov a odchyt diviakov na nepoľovných plochách. Rozhodnutie vydal na základe rokovania expertnej skupiny zameranej na africký mor ošípaných.

Domaniža - Útok medveďa na taxátora, ku ktorému došlo včera pri Domaniži v okrese Považská Bystrica v Strážovských vrchoch, preverili i odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Štátna ochrana prírody dnes dementovala informácie, že medveď pracovníkovi vyhrýzol stehno.

Bratislava - Výstavu fotografií kráľovnej Alžbety II. pod názvom 70 rokov služby otvorili dnes v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Britské veľvyslanectvo si ňou aj na Slovensku pripomína platinové jubileum, teda 70 rokov od nástupu jej veličenstva na trón.