Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Policajný vyšetrovateľ navrhol podať obžalobu na obvineného expremiéra Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka a ďalších v kauze Súmrak. Návrh špeciálnej prokuratúre doručili v pondelok 1. augusta. Poverený zástupca špeciálneho prokurátora vrátil vec vyšetrovateľovi s pokynom na doplnenie dokazovania.

Bratislava - Premiér Eduard Heger sa chce pre personálne zmeny vo vedení Zdravotníckej implementačnej agentúry stretnúť s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Ten počas týždňa odvolal z postu riaditeľa agentúry Slavomíra Udiča a dočasne vedením poveril Petru Svobodovú.
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová počas tlačovej konferencie na tému: "Dobrá správa pre samosprávy, ktoré majú rozbehnuté eurofondové projekty – riešenie nárastu cien stavebných materiálov" 3. augusta 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Jediné dobré riešenie pre Slovensko je podľa ministerky investícií a predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej pokračovanie štvorkoalície. Nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom označila za malicherné.

Bratislava - Na kandidátovi na funkciu verejného ochrancu práv ešte nie je politická dohoda, uviedla vicepremiérka Veronika Remišová. "Považujem za dôležité, aby sme sa v koalícii dohodli na dobrom kandidátovi, ktorý bude garanciou profesionality a zárukou ochrany ľudských práv pre všetkých obyvateľov Slovenska," skonštatovala vicepremiérka Remišová.

Bratislava - Plniť úlohy v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by mohlo do 40 príslušníkov Ozbrojených síl a Vojenskej polície spolu s nevyhnutným materiálom a technikou. Ich pôsobenie by sa mohlo začať 1. októbra a potrvať až do ukončenia činnosti aliančnej skupiny na Slovensku. Vyplýva to z návrhu, ktorý ministerstvo obrany predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Bratislava - Samosprávy môžu od dnes podávať žiadosti o dofinancovanie eurofondových projektov v súvislosti so zdražovaním stavebných materiálov.

Bratislava - Cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku už prekročila psychologickú hranicu 400 eur za megawatthodinu.

Bratislava - Najvyšší správny súd odročil pojednávanie s disciplinárne obvineným sudcom Okresného súdu Bratislava V Michalom S. na neurčito. Dôvodom sú námietky zaujatosti, ktoré Michal S. vzniesol voči dvom členom senátu.

Bratislava - Na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja bude kandidovať súčasný ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.
Na snímke riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy počas tlačovej konferencie k výsledkom analýzy IFP Ministerstva financií SR s názvom Reformný kompas slovenskej ekonomiky 3. augusta 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Na Slovensku pracuje príliš málo ľudí, čo znižuje ekonomickú výkonnosť krajiny, ako aj kvalitu života ľudí. Uviedol riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy pri predstavení analýzy inštitútu, podľa ktorej Slovensko za predchádzajúcich desať rokov pomerne výrazne spomalilo dobiehanie najvyspelejších krajín Európskej únie.

Košice – Oceliarne U. S. Steel požiadali o pomoc Ministerstvo dopravy pri zabezpečení plynulosti dodávok surovín po železnici z poľských prístavov či z juhu Európy. Poukazujú na to, že vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku výrazne zvýšili zaťaženosť železničnej infraštruktúry s normálnym rozchodom.

Paríž - Francúzsky parlament schválil vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie.

Haag - Holandská vláda vyhlásila celoštátny nedostatok vody spôsobený počasím. Zostavila tiež národný tím odborníkov na riadenie dodávok vody a požiadala verejnosť, aby vodou šetrila.

Canberra - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mierne spochybnil dôležitosť prvej lodnej zásielky ukrajinského obilia od začiatku ruskej invázie. Táto zásielka podľa neho predstavuje len zlomok z úrody obilia, ktoré musí Kyjev predať, aby mohol zachrániť svoju ekonomiku.
Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vzadu) máva s členmi svojej delegácie počas odletu z Tchaj-peja na Taiwane 3. augusta 2022.
Foto: TASR/AP

Tchaj-pej - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu. Ukončila tak kontroverznú návštevu tohto ostrovného štátu, na ktorú Čína reagovala hrozbami a vojenskými cvičeniami.

Edmonton - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov úspešne pristáli v dejisku juniorských majstrovstiev sveta v Edmontone. Do Kanady však nevycestovali v pôvodne avizovanom zložení, v poslednej chvíli pre zranenie vypadol z kádra obranca Šimon Bečár.

La Rochelle - Slovenské tenistky do 18 rokov získali na majstrovstvách Európy tímov vo Francúzsku strieborné medaily. Vo finále prehrali so štvrtými nasadenými bulharskými rovesníčkami 0:2.