Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. augusta 2022 - 17.45 h.

Praha/Brno - Slovensko bude Českú republiku podporovať v tom, aby sa politika súdržnosti zachovala ako dôležitý pilier európskeho spoločenstva aj po skončení krízy. Uviedla to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová po stretnutí s českým ministrom pre miestny rozvoj a podpredsedom vlády pre informatizáciu Ivanom Bartošom.

Bratislava - Štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa môžu zaočkovať aj imunokompromitované osoby vo veku od 12 rokov. Očkovanie pre danú skupinu spustili 29. júla.

Bratislava - Polícia upozorňuje na telefonických podvodníkov, ktorí sa najčastejšie zameriavajú na seniorov.

Bratislava - Zamestnávatelia kritizujú zámer zavedenia minimálneho vymeriavacieho základu pre zdravotné poistenie. Má negatívne ovplyvniť najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Republiková únia zamestnávateľov preto vyzýva vládu najskôr na diskusiu so sociálnymi partnermi.

Bratislava - Slovensko je vo všetkých osevných komoditách vysoko sebestačné aj v tomto roku. Povedal to predseda revíznej komisie Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Jozef Rebro.

Bratislava – Proces výberu nových priestorov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie bol maximálne transparentný a rezort na tom ušetrí. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) tak reagovala na kritiku sťahovania ministerstva zo strany bývalého vicepremiéra pre informatizáciu a podpredsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Richarda Rašiho.

Kyjev - Osem ľudí prišlo o život a štyria sú zranení po dnešnom ruskom ostreľovaní vo východoukrajinskom meste Toreck v Doneckej oblasti. Terčom útoku bola autobusová zastávka. S odvolaním sa na tamojšieho gubernátora Pavla Kyrylenka o tom informovala agentúra AFP.

Tokio - Tokio tvrdí, že štyri z piatich čínskych balistických rakiet, ktoré dopadli do výlučnej hospodárskej zóny Japonska, pravdepodobne preleteli ponad hlavný ostrov Taiwanu. Uviedlo to japonské ministerstvo obrany.

Tokio - Lietadlo predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej dnes pristálo v Japonsku na poslednej zastávke jej ázijského turné po návšteve Taiwanu, ktorá pobúrila Čínu.

Soul/Pchjongjang - Severná Kórea varovala Spojené štáty, že nikdy nebude tolerovať ich kritiku svojho jadrového programu.

Viedeň - Vo Viedni sa začalo nové kolo rokovaní o obnovení iránskej jadrovej dohody.

Kyjev - Ukrajinská armáda porušuje medzinárodné právo a ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach. Upozornila na to ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov označil správu Amnesty International za "zvrátenosť" s tým, že spochybňuje právo Ukrajincov brániť svoju krajinu, píše AFP.

Minsk/Moskva - Vyše 250 vojakov z Bieloruska sa zúčastní na veľkom ruskom vojenskom cvičení, ktoré sa začne koncom augusta. Manévre sa budú konať v Rusku na Ďalekom východe.

Bratislava - Na Slovensku bolo vlani najmenej hospitalizácií za posledných 20 rokov. V roku 2021 ich bolo 173,2 na 1000 obyvateľov, v roku 2001 zase 212,3. Vyplýva to zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií.

Kyjev - Ukrajina plánuje, že v septembri spustí rozsiahlu privatizáciu. Vláda tiež zároveň pripravuje dotačné programy na podporu tvorby pracovných miest.

Utöya - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v prejave na nórskom ostrove Utöya vyhlásil, že vojna na Ukrajine je pre Európu najnebezpečnejším obdobím od druhej svetovej vojny.

Bratislava - O zvýšení platov zdravotníkov v uplynulých dňoch rokovali rezorty zdravotníctva a financií. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva. Na Úrade vlády Slovenskej republiky sa o platoch zdravotníkov má rokovať 9. augusta.

Londýn - Európske krajiny sú na ceste k dosiahnutiu cieľa v oblasti naplnenosti zásobníkov plynu pred blížiacou sa zimou, náklady by však mohli byť 10-násobne vyššie než zvyčajne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dartmouth - Slovenský kanoista Matej Rusnák obsadil v prvom rozjazde C1 na 1000 m na MS v rýchlostnej kanoistike piate miesto. V kanadskom Dartmouthe finišoval o 12,29 sekundy za najrýchlejším Carlom Tacchinim z Talianska a prebojoval sa do semifinále. Rusnák sa prebojoval do semifinále aj v C1 na 500 m a na šampionáte štartuje aj na 5000 m.