Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Sme rodina je za to, aby štvorkoalícia zotrvala do konca riadneho volebného obdobia. Hnutie tak reagovalo na vyjadrenia poslankyne Jany Žitňanskej zo Za ľudí, že jednou z možností vyriešenia koaličnej krízy je vznik opozičnej zmluvy medzi SaS a zvyškom koalície.

Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS. O tom, že by sa mala generálna prokuratúra zaoberať možným návrhom na rozpustenie ĽSNS, hovorili v tomto roku napríklad vládne strany SaS aj Za ľudí či mimoparlamentné Progresívne Slovensko.
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie na tému – Najzaujímavejšie analytické výstupy z vyhodnotenia Prvej pomoci 5. augusta 2022 v Bratislave. FOTO TASR – Jakub Kotian
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Z takzvanej Prvej pomoci bolo počas pandémie nového koronavírusu vyplatených takmer 2,476 miliardy eur. Podporených bolo 55.000 zamestnávateľov, 131.000 unikátnych samostatne zárobkovo činných osôb. Projektom Prvej pomoci sa podporilo zachovanie 770.000 pracovných miest.

Bratislava - Náklady na rekonštrukciu a modernizáciu letiska Sliač prekročia predpokladaných 69 miliónov bez DPH. Dôvodom je doplnenie ďalších projektov aj inflácia.

Bratislava - Na Slovensko dorazila prvá dodávka lieku Paxlovid. Podľa rezortu zdravotníctva je tento antivirotický liek v súčasnosti jeden z najúčinnejších nástrojov pri liečbe COVID-19.

Bratislava - Štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je zaočkovaných 5263 ľudí nad 50 rokov, tiež 2679 imunokompromitovaných pacientov starších ako 18 rokov.

Bratislava - Ministerstvo práce zvyšuje stravné pri pracovných cestách, ako aj sumu stravných poukážok. Opatrenie bude v najbližších dňoch zverejnené v Zbierke zákonov. Zmena bude účinná od 1. septembra tohto roku.

Bratislava - Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru, ktoré je administrátorom mimoriadnej pomoci pre potravinárov, sa doteraz podarilo vyplatiť takmer 6,3 milióna eur žiadateľom, ktorí splnili všetky náležitosti. Doteraz bolo takto vyrovnaných 347 subjektov.

Bratislava - Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union nesúhlasia s návrhom ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého sa už dlžníkom na zdravotnom poistení nemá obmedzovať prístup k plánovanej zdravotnej starostlivosti.

Bratislava - Novou riaditeľkou Media RTVS, dcérskej spoločnosti RTVS, sa stala Miriam Kittler. Na pozícii obchodnej riaditeľky vystriedala doterajšieho riaditeľa Igora Slaninu.

Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí ohlásilo sankcie voči predsedníčke americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej a jej najbližšej rodine. Stalo sa tak po tom, čo jej tohtotýždňová návšteva Taiwanu vyvolala hnev Pekingu, ktorý zareagoval vojenskými cvičeniami v Taiwanskom prielive a odpálením 11 balistických rakiet.

Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že pozastavuje dialóg so Spojenými štátmi vo viacerých oblastiach vrátane klimatickej zmeny, vojenských záležitostí či spolupráce pri prevencii drogovej trestnej činnosti. Ide o odozvu Pekingu na tohtotýždňovú cestu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdil čínske vojenské cvičenia v blízkosti Taiwanu, pričom ich opísal ako "značnú eskaláciu" situácie. Uviedol, že pre vojenské manévre Číny, ktoré sú odpoveďou na návštevu Nancy Pelosiovej na Taiwane, "neexistuje žiadne ospravedlnenie".
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky pred stretnutím v Soči 5. augusta 2022.
Foto: TASR/AP

Soči - Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že dúfa v podpísanie dohody na posilnenie obchodných a ekonomických vzťahov medzi Ruskom a Tureckom. Šéf Kremľa to uviedol na dnešnom stretnutí so svojím tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Soči.

Belehrad - Srbská premiérka Ana Brnabičová na stretnutí s americkým veľvyslancom Christopherom Hillom uviedla, že 18. augusta v Bruseli očakáva konštruktívne rozhovory o budúcnosti Kosova.

Dartmouth - Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek sa na majstrovstvách sveta v Dartmouthe prebojoval do zajtrajšieho A-finále na 500 m.

Bratislava - Hokejový klub Slovan Bratislava podpísal dvojročnú zmluvu s kanadským brankárom Jaredom Coreauom.