Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Ďalšie koaličné rokovanie o riešení vládnej krízy zvolal premiér Eduard Heger na sobotu (20. 8.). Uskutoční sa predpoludním vo vládnom hoteli Bôrik. TASR to potvrdila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Bratislava - Pokiaľ SaS odíde z vlády, realitou bude menšinová vláda. Otázkou je, ako sa k nej bude SaS správať. Vyplýva to z vyjadrení predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára. Zákony sa podľa neho dajú prijímať aj s menej ako 76 poslancami. Ak to nebude možné a SaS bude konať spolu s opozíciou, treba ísť podľa Kollára do predčasných volieb.

Bratislava - Poslanec Národnej rady Patrick Linhart (Sme rodina) nevie, že by čelil obvineniu. Považuje za absurdné, aby sa takúto informáciu dozvedal z médií. Poslanec to vyhlásil v reakcii na jeho obvinenie z prečinu krivého obvinenia, prečinu krivej výpovede, krivej prísahy a prečinu ohovárania.

Bratislava - Pri štátom regulovanom nájomnom bývaní je najväčší záujem o trojizbové byty, pričom na východe Slovenska ľudia viac preferujú aj štvorizbové byty. Vyplýva to z prieskumu medzi pracovníkmi rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorého výsledky predstavil minister práce Milan Krajniak.

Bratislava - Polícia aktuálne zasahuje pri požiari lesného porastu medzi obcami Jakubov a Láb v okrese Malacky. Uvedený úsek je obojsmerne neprejazdný. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Moskva - Rusko urobí všetko, čo bude potrebné, aby umožnilo špecialistom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva si cení väzby s krajinami v Latinskej Amerike, Ázii a Afrike a je pripravená ponúknuť svojim spojencom moderné zbrane.

Istanbul - Povolenie preplávať cez námorný humanitárny koridor v Čiernom mori dostalo ďalších šesť lodí, ktoré neskôr z Ukrajiny odvezú náklad obilnín.

Peking - Pätnásť čínskych vojenských lietadiel počas dnešného dňa preletelo cez takzvanú Davisovu líniu prechádzajúcu stredom Taiwanského prielivu medzi pevninskou Čínou a Taiwanom. Čína zorganizovala vojenské cvičenie v blízkosti Taiwanu ako reakciu na návštevu delegácie amerického Kongresu v Tchaj-peji.

Rangún - Súd v Mjanmarsku odsúdil zosadenú vodkyňu opozície Aun Schan Su Ťij na ďalších šesť rokov väzenia za korupciu.

Rím - Legenda svetovej kinematografie, 95-ročná herečka Gina Lollobrigida, kandiduje v septembrových predčasných voľbách za poslankyňu talianskeho parlamentu. Kandidovať bude za novovzniknutú euroskeptickú politickú alianciu Zvrchované a ľudové Taliansko (Italia sovrana e popolare - ISP).

Sydney - Bývalý austrálsky premiér Scott Morrison počas pandémie dosadil sám seba na niekoľko ministerských pozícií. Táto informácia vyvolala na tamojšej politickej scéne búrlivú reakciu.

New York - Členské štáty OSN obnovili rokovania o finalizácii zmluvy na ochranu a lepšie spravovanie medzinárodných vôd, ktoré pokrývajú viac než polovicu planéty. Koronavírusová pandémia pozastavila rokovania na dva roky.

Londýn - Británia sa stala prvou krajinou, ktorá schválila vakcínu proti ochoreniu COVID-19 namierenú nielen proti pôvodnému vírusu, ale aj proti variantu omikron.

Bratislava - V tomto roku došlo zatiaľ k ôsmim útokom medveďa na človeka. Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody odstránil z populácie sedem problémových jedincov, ktorých správanie bolo na základe monitoringu vyhodnotené ako riziko pre zdravie a život ľudí.

Mníchov - Slovenskí stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom získali na majstrovstvách Európy v Mníchove bronzové medaily. V semifinále prehrali s francúzskym párom Ťia-nan Jüan, Emmanuel Lebesson hladko 0:3.

Guayaquil - Slovenský reprezentant v džude Benjamín Maťašeje získal na MS juniorov v Ekvádore bronzovú medailu v hmotnostnej kategórii do 100 kg. V súboji o tretie miesto zdolal Uzbeka Muchammadkodira Mansurova.