Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Česko a Poľsko majú prevziať ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky od septembra. Podpis príslušných dokumentov, spoločnej politickej deklarácie a technických dohôd plánuje rezort obrany na 27. augusta počas leteckých dní SIAF v Kuchyni.

Bratislava - Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku nepostupovala námestníčka okresnej prokurátorky v Dolnom Kubíne v kauze sexuálneho zneužívania kňazom Františkom O. v súlade so zákonom. Generálny prokurátor avizuje vyvodenie personálnej konzekvencie. Hovorí o podkvalifikovaní skutku, za ktorý dostal kňaz podmienečný trest odňatia slobody.

Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady pôsobiaci v hnutí Republika chcú iniciovať odvolávanie ministra financií Igora Matoviča. Podpisy by chceli zbierať tak, aby sa mimoriadna schôdza mohla konať začiatkom septembra.

Košice - Slovensko podľa prezidentky Zuzany Čaputovej úmrtím kardinála Jozefa Tomka stráca charizmatického človeka, významnú duchovnú osobnosť a rešpektovaného predstaviteľa katolíckej cirkvi. "Zapísal sa do dejín ako Slovák s doteraz najvyšším postavením vo vatikánskej cirkevnej hierarchii. Ale zároveň je zapísaný v našich srdciach ako ten, kto nám dodával optimizmus a nádej," uviedla prezidentka v príhovore počas pohrebu kardinála v Dóme sv. Alžbety v Košiciach.

Banská Bystrica - Novým riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici je Jozef Levčík.

Bratislava - Dodávka lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19 by mala na Slovensko prísť do piatka 19. augusta.

Bratislava - Národná kriminálna agentúra vykonala prehliadku v priestoroch advokátskej kancelárie zastupujúcej bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil pre korupciu advokátsku kanceláriu a dve fyzické osoby.

Bratislava/Ankara - Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo úmrtie slovenského občana v dovolenkovom rezorte v Turecku.

Luxemburg - Zahranično-obchodná bilancia eurozóny aj v júni 2022 skončila s deficitom 24,6 miliardy eur, už šiesty mesiac po sebe.

Praha - České ministerstvo priemyslu a obchodu odobralo 13 firmám kapacitu na skladovanie plynu v zásobníkoch, ktorú nevyužívali. Firmy prišli o celkovú kapacitu v objeme 261 miliónov metrov kubických.

Moskva - Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že výbuchy, ku ktorým došlo dnes ráno v muničnom sklade na Kryme anektovanom Moskvou, boli spôsobené "sabotážou".

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom o "ruskom jadrovom terorizme" v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine.

Peking - Čína uvalila sankcie na taiwanskú veľvyslankyňu v Spojených štátoch amerických Siao Mej-čchin, niekoľkých poslancov parlamentu a tiež aktivistu Lin Fej-fana. Reaguje tak na návštevy delegácií amerického Kongresu na Taiwane, ktorý považuje za súčasť svojho územia.

Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá chce zmeniť názov opičích kiahní, vyzvala verejnosť, aby jej pomohla vymyslieť menej stigmatizujúce označenie pre toto rýchlo sa šíriace ochorenie.

Washington - Prvá dáma USA Jill Bidenová mala pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. Podľa vyhlásenia Bieleho domu sa choroba u nej prejavuje len miernymi príznakmi.

Washington – Spojené štáty úspešne otestovali balistickú strelu dlhého doletu schopnú niesť jadrové zbrane, ktorej skúšku tento rok dvakrát odložili, aby zabránili zvyšovaniu napätia v súvislosti s Ukrajinou a Taiwanom.

Los Angeles - Americká Akadémia filmových umení a vied sa po takmer 50 rokoch ospravedlnila herečke z kmeňa Apačov, ktorá v roku 1973 na 45. ročníku udeľovania cien Oscar zastupovala Marlona Branda a v jeho mene odmietla cenu pre najlepšieho herca za výkon vo filme Krstný otec. Počas svojho príhovoru bola herečka a aktivistka Marie Louise Cruzová publikom vypískaná.