Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Sestry bez praxe by mali mať plat na úrovni priemernej mzdy. Koeficient základnej mzdy sa im má zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy. Mzdy sestier sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov. Návrh zvyšovania miezd, ktorý sa má týkať len ústavných zdravotníckych zariadení, predstavil minister financií Igor Matovič, ktorý poukázal aj na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta.
Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie k navýšeniu základných platov zdravotných sestier v Bratislave vo štvrtok 18. augusta 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Petičný výbor by mal odovzdať vyzbierané podpisy za referendum o predčasných voľbách prezidentke Zuzane Čaputovej v stredu 24. augusta. Uviedol to šéf petičného výboru Igor Melicher (Smer-SD).

Bratislava - Trestne stíhanému bývalému šéfovi SNS a exprimátorovi Žiliny Jánovi S. pribudlo ďalšie obvinenie z korupcie. Týka sa úplatku v súvislosti s vybavovaním rozhodnutí Krajského súdu Žilina v roku 2013.

Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preveriť, či nedochádza na sociálnej platforme Youdare k páchaniu niektorého z trestných činov proti životu a zdraviu, proti mládeži, proti slobode a ľudskej dôstojnosti či proti iným právam a slobodám.

Bratislava - Nezamestnanosť v Slovenskej republike v júli 2022 klesla na úroveň 6,23 percent. V júni tohto roku miera evidovanej nezamestnanosti bola na hodnote 6,28 percent.



Bratislava - Sériu úsporných opatrení v súvislosti s energetickou a klimatickou krízou v prezidentskej kancelárii ohlásila hlava štátu Zuzana Čaputová. Do konca leta bude stlmené klimatizovanie spoločných priestorov. Počas najbližšej vykurovacej sezóny bude znížená teplota v priestoroch Prezidentského paláca o jeden až dva stupne. Maximálna teplota pri ohreve teplej vody bude znížená na 50 stupňov. Okrem toho sa o dve hodiny skráti doba nočného osvetlenia Prezidentského paláca.

Bratislava - Nezaradený poslanec Národnej rady pôsobiaci v strane Život Filip Kuffa bude kandidovať na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Trnava – O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa v jesenných voľbách bude uchádzať terajší primátor Holíča Zdenko Čambal. Kandidovať bude za koalíciu SNS a Smer-SD.

Bratislava - Strana SaS bude za ombudsmana nominovať Mariána Töröka, ktorý v minulosti viedol Kanceláriu verejného ochrancu práv.

Kyjev - Už 44.300 ruských vojakov údajne zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter. Ruská armáda naposledy zverejnila svoje straty na Ukrajine 25. marca. Uvádzala vtedy 1351 mŕtvych a 3825 ranených.

Moskva - Rusko rozmiestnilo v Kaliningradskej enkláve na pobreží Baltského mora tri bojové stíhačky vyzbrojené hypersonickými strelami.

Ľvov - Organizácia Spojených národov musí zaistiť bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa v Ľvove stretol s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Ľvov - Návšteva tureckého prezidenta na Ukrajine je silný odkaz podpory od takej mocnej krajiny. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa v Ľvove stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Mníchov - Slovenský šprintér Ján Volko si zaistil postup do semifinále na trati 200 m na atletických majstrovstvách Európy. V treťom rozbehu zvíťazil vo výkone sezóny 20,48 s. Semifinále je na programe už dnes od 20.13 h.
Na snímke vpravo slovenský atlét Ján Volko v semifinále stovky na atletických ME v Mníchove v utorok 16. augusta 2022.
Foto: TASR/AP