Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. augusta 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Vládnu krízu treba vyriešiť čo najskôr. Predstavitelia koalície by mali nájsť riešenie, ktoré bude znamenať, že patová situácia už nebude pokračovať. Vyhlásila to napoludnie prezidentka Zuzana Čaputová. Deklarovala, že bude plniť svoju úlohu pri strážení ústavných hraníc.

Bratislava - Viaceré mimoparlamentné strany vyzvali premiéra Eduarda Hegera, aby dal v Národnej rade hlasovať o dôvere vláde v súvislosti s koaličnou krízou. Poukazujú na situáciu v oblasti energetiky, zdravotníctva a ďalších.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič predstavil návrh zvýšenia platov lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Lekárom bez atestácie by sa mal koeficient minimálnej mzdy zvýšiť z 1,25 na 1,4-násobku priemernej mzdy, pri lekároch s atestáciou má zostať rovnaký.
Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič, minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas tlačovej konferencie na Úrade vlády SR, kde rokovali zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) spoločne s premiérom SR Eduardom Hegerom o platových podmienkach pre zdravotníkov 19. augusta 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava - Minister financií Igor Matovič predstavil popoludní tiež návrh zvýšenia miezd zdravotníckych záchranárov. Koeficient minimálnej mzdy by sa im mal zvýšiť z 1,05 na 1,08-násobku priemernej mzdy. I

Bratislava - Platové úpravy sa nemôžu týkať len selektovanej skupiny lekárov či sestier. Uviedla to Slovenská lekárska komora v reakcii na návrh zvýšenia miezd sestier v nemocniciach. Zároveň poukázala, že z návrhu sa mali vynechať odborne kvalifikované sestry z dialyzačných stredísk.

Odesa - Generálny tajomník OSN António Guterres počas dnešnej návštevy ukrajinskej Odesy vyzval Rusko, aby neodpojilo Záporožskú atómovú elektráreň z ukrajinskej siete. Reagoval tak na tvrdenia Kyjeva, že Rusi sa to chystajú urobiť. Píše agentúra AFP.
Generálny tajomník OSN António Guterres počas prejavu pri príležitosti jeho návštevy prístavu v ukrajinskom meste Odesa v piatok 19. augusta 2022.
Foto: TASR/AP

Viedeň - Delegácia z Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu by mohla byť schopná navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine začiatkom septembra. Povedal to ruský diplomat Michail Uľjanov. Uvádza agentúra DPA a stanica CNN.

Bratislava - Slovensko dnes o svojej budúcnosti rozhoduje slobodne a samo. Je možnosťou i povinnosťou konať tak, aby sa viac neopakovala dráma z augusta 1968. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla počas dnešnej pietnej spomienky pri príležitosti 54. výročia okupácie.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 54. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí 19. augusta 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava - Premiér Eduard Heger pri pietnej spomienke na výročie okupácie Československa pred bratislavskou Univerzitou Komenského predpoludním hovoril o paralele so situáciou na Ukrajine. Okupáciu cudzích vojsk v slobodnej krajine podľa neho nemožno akceptovať.
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO) počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 54. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí 19. augusta 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kyjev - Najmenej 19 osôb vrátane jedného dieťaťa zahynulo pri ruských raketových útokoch na dve ubytovne v ukrajinskom Charkove v noci na dnes. Zranenia utrpelo celkovo 44 ľudí. Informuje denník The Guardian.

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan popoludní vyhlásil, že Turecko nechce obsadiť žiadne územie Sýrie, aj keď vystupňovalo útoky proti kurdským silám na severe tejto vojnou sužovanej krajiny.

Bratislava - Na Slovensku tento týždeň pribudli dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na 12. Informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas.

Bratislava - Ďalších avizovaných 20.799 balení lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19 je už na Slovensku. Potvrdilo to Ministerstvo zdravotníctva. Doplnilo, že o zmenách v jeho predpisovaní má ešte informovať v priebehu budúceho týždňa.

Berlín - Nemecko by malo umožniť sprevádzkovanie zablokovaného plynovodu Severný prúd 2, aby Nemci počas zimy nemrzli a priemysel neutrpel obrovské škody. Povedal to popoludní podpredseda nemeckého parlamentu Wolfgang Kubicki.

Bratislava - Na Slovensku platí výstraha prvého stupňa pred búrkami a dažďom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Búrky a dážď sa majú vyskytnúť na západnom a strednom Slovensku. Výstraha platí od 15.00 h do zajtra 6.00 h.

Bratislava - Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., ktorá čelí obžalobe v kauze Fatima, je podľa znaleckých posudkov schopná účasti na úkonoch trestného konania. Mala tiež zachované právo na obhajobu. Uviedol to zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár v reakcii na jej obhajcu Petra Erdősa.

Helsinki - Fínska premiérka Sanna Marinová dnes povedala, že absolvovala test na prítomnosť drog. Ten od nej žiadali po zverejnení videa, na ktorom sa zabáva na večierku.