Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. septembra - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 2. septembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Nemocniciam sa budú peniaze z plánu obnovy na veľké projekty výstavby a rekonštrukcie rozdeľovať podľa regionálneho princípu. Metodiku pre priorizáciu projektov schválila vláda. Materiál obsahuje aj kritériá pre odborné posúdenie projektov a parametre pre určovanie poradia.

Bratislava – Slovenská vláda sa zaoberala aj cenami energií, no neschválila žiadne uznesenie ani inú legislatívu. Rokovania by mali pokračovať budúci pondelok 5. septembra.
Na snímke v popredí štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek (SaS) po 99. rokovaní vlády 2. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava – Zo "zmrazených" cien elektriny pre domácnosti na budúci rok sú po dnešnom rokovaní vlády zrazu dvojnásobné. Po zasadnutí kabinetu to uviedol minister financií Igor Matovič v súvislosti s informáciami predstavenými rezortom hospodárstva.

Bratislava - SaS navrhuje zrušiť koncesionárske poplatky a nahradiť ich príspevkom zo štátneho rozpočtu v zákonom stanovenej výške. Zmeny by chcela presadiť cez novelu zákona o dani z osobitnej stavby, ktorou by sa menil aj zákon o RTVS.

Bratislava - Deficit štátneho rozpočtu sa ku koncu augusta zvýšil o 228 miliónov eur na 1,517 miliardy eur. Ku koncu júla pritom klesol na 1,289 miliardy eur. V medziročnom porovnaní štát zlepšil svoje hospodárenie o 2,437 miliardy eur, informovalo ministerstvo financií.

Bratislava - Na Slovensku pribudli počas tohto týždňa dva prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na 14. Obe osoby sú vo vekovej skupine 20 - 59 rokov a nebolo ich potrebné hospitalizovať.

Bratislava - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili do konca augusta v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 11.101 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1726 ako závažných.

Brusel/Murnau - Prioritou Európskej únie je transformácia trhu s elektrinou, úspora energie a tiež zavedenie cenového stropu na ruský plyn, ktorý do Európy prúdi cez plynovody. Uviedla to šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Kyjev - Ukrajina schválila nový balík sankcii voči 99 jednotlivcom a 178 právnickým osobám z Ruska a Bieloruska. Patria k nim aj dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina.

Berlín - Ministri financií skupiny G7, siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, sa zaviazali, že urýchlia zavedenie cenového stropu na dovoz ruskej ropy, aby zabránili Moskve generovať obrovské zisky z prudko stúpajúcich cien energií.

Kyjev - Ukrajina a Rusko si navzájom vymenili vojnových zajatcov. Výmena sa uskutočnila v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Kyjevské ústredie, ktoré má na starosti vojnových zajatcov, prostredníctvom aplikácie Telegram oznámilo, že Rusko prepustilo 14 Ukrajincov. Počet oslobodených ruských vojakov Kyjev nezverejnil a Ruská strana sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

Seu d'Urgell - Dve slovenské lode sa predstavia v semifinále K1 vo finále Svetového pohára vo vodnom slalome v španielskom stredisku Seu d'Urgell. Zuzana Paňková postúpila medzi ženami už z prvej kvalifikačnej jazdy, veľké šťastie mal Martin Halčin, ktorý sa prebojoval ďalej až z opravnej jazdy z poslednej možnej pozície. Semifinále a finále K1 je na programe zajtra.

Seu d'Urgell - Štyri slovenské lode sa predstavia v semifinále C1 vo finále Svetového pohára vo vodnom slalome v stredisku Seu d'Urgell. Matej Beňuš a Marko Mirgorodský postúpili medzi mužmi už z prvej kvalifikačnej jazdy. Zuzana Paňková a Emanuela Luknárová si zabezpečili účasť v semifinále v druhej kvalifikačnej jazde.