Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. septembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Požiadať parlament o dôveru vláde nie je potrebné. Myslí si to premiér Eduard Heger. Tvrdí, že o vyslovenie dôvery sa žiada, keď sa vláda ustanoví a nie je povinné ju dávať pravidelne schvaľovať. Premiér pripúšťa, že by hlasovanie nemusel ustáť. Pokiaľ by požiadal o dôveru v parlamente pri 70 vládnych poslancoch, môže podľa svojich slov rovno podať demisiu.

Bratislava - Voľné ministerské posty po odchode SaS by mali obsadiť odborníci, na rezort hospodárstva musí ísť krízový manažér. Myslí si to predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. V koalícii sa podľa jeho slov dohodli, že do funkcií nepôjdu poslanci ani straníci.

Predstavitelia Sme rodina budú dnes rokovať s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom financií Igorom Matovičom o cieľoch, ktoré sú podmienkou ich podpory menšinovej vlády.

Bratislava - Premiér Eduard Heger nevidí dôvod, aby lekári dávali výpovede. Súčasná vláda podľa neho pracuje na rozsiahlych reformách v zdravotníctve.

Bratislava - Vybrané subjekty potravinárskeho priemyslu by sa mali začleniť medzi chránených odberateľov energií. Vyplýva to z návrhu agrorezortu na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu, ktorý by zajtra mala prerokovať a schváliť vláda.

Bratislava - Vládna koalícia dostala krajinu do ústavnej krízy. Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík ušiel pred zodpovednosťou, lebo vie, čo sa bude diať v energetike. Uviedol to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava – Hroziace výrazné zvýšenie cien tepla pre domácnosti by chcel rezort hospodárstva riešiť znížením DPH na teplo dodávané zo systémov centrálneho zásobovania, ale aj priamou finančnou kompenzáciou. Využiť by chcelo aj nadvýnosy z výroby elektriny kombinovanou výrobou elektriny a tepla.

Bratislava - Výbor Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií zastavil konanie voči šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi v súvislosti so zlatými mincami, ako aj voči lídrovi mimoparlamentného Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu za využívanie vozidla.

Bratislava - Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Národnej rady ukončil konanie voči exprezidentovi Andrejovi Kiskovi v súvislosti s financovaním jeho volebnej kampane.

Bratislava – Rezort hospodárstva predložil do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o energetike, ktorá je potrebná na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie dodávok plynu a elektriny.

Londýn - Novozvolená líderka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová sa oficiálne stala premiérkou. Kráľovná Alžbeta II. ju poverila zostavením vlády vo svojom škótskom sídle Balmoral.

Vladivostok - Najväčší ruský plynovod do Európy Nord Stream 1 neobnoví dodávky, kým spoločnosť Siemens Energy neopraví chybné zariadenie. Vyhlásil to zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Vitalij Markelov.

Bratislava - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zamietol sťažnosť poslanca Národnej rady Martina Borguľu (Sme rodina) voči obvineniu. Rovnako zamietol sťažnosti aj ďalších obvinených v korupčnom prípade.

Bratislava - Prokurátorky v kauze sexuálneho zneužívania maloletej kňazom prídu o funkcie. TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Bratislava – Majitelia starších rodinných domov sa budú môcť uchádzať o prvé dve výzvy z Plánu obnovy a odolnosti spolu v hodnote 30 miliónov eur.

Kyjev - Hlavní západní spojenci Ukrajiny sa zatiaľ neprihlásili k zriadeniu tribunálu, ktorý by súdil ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho najbližšie okolie za zločin agresie, pretože podľa najvyšších ukrajinských predstaviteľov si chcú ponechať priestor pre budúce vzťahy s Moskvou.