Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. septembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dosiaľ nedostala od premiéra Eduarda Hegera informáciu o kandidátoch na uvoľnené ministerské posty ani o tom, ako si predstavuje fungovanie svojej menšinovej vlády. Termín prijatia podaných demisií preto zatiaľ nie je určený.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Rím - Slovensko podpísalo zmluvu na dodávky skvapalneného zemného plynu, ktorý bude prúdiť cez Taliansko. Ide o kontrakt medzi firmou ExxonMobile a Slovenským plynárenským priemyslom. Podpis zmluvy sa konal pri príležitosti návštevy predsedu vlády Eduarda Hegera v Ríme.



Londýn - Všetky štyri deti britskej kráľovnej Alžbety II. odcestovali alebo sú na ceste do jej vidieckeho sídla Balmoral v Škótsku. Lekári 96-ročnej kráľovnej totiž vyjadrili dnes znepokojenie v súvislosti s jej zdravotným stavom a odporučili panovníčke zostať pod dohľadom zdravotníkov.



Londýn - Znepokojenie v súvislosti so správami o zdravotnom stave britskej kráľovnej Alžbety II. vyjadril popoludní westminsterský arcibiskup kardinál Vincent Nichols, najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v Anglicku a Walese.



Frankfurt nad Mohanom - Európska centrálna banka v snahe o skrotenie inflácie zrýchlila sprísňovanie menovej politiky. Rada guvernérov zvýšila hlavné úrokové sadzby o rekordných 75 bázických bodov. Kľúčová sadzba hlavných refinančných operácií s účinnosťou od 14. septembra vzrastie na 1,25 %, sadzba pre jednodňové refinančné operácie na 1,50 % a depozitná sadzba na 0,75 %.
Na archívnej snímke z 17. februára 2021 budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom.
Foto: TASR/AP




Washington - USA poskytnú Ukrajine a ďalším európskym krajinám ohrozeným Ruskom ďalšiu vojenskú pomoc vo výške presahujúcej celkovo dve miliardy dolárov. Oznámil to dnes americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.



Brusel - Severoatlantická aliancia odsúdila kybernetický útok voči Albánsku, z ktorého Tirana aj Washington obvinili Irán. NATO tiež prisľúbilo posilnenie obrany členských krajín voči hackerom.



Ramstein - Na Slovensku by mohol prebiehať výcvik ukrajinských ozbrojených síl. Uviedol to počas dnešnej návštevy leteckej základne Ramstein v Nemecku minister obrany Jaroslav Naď.



Kyjev - Ukrajinské vojenské velenie popoludní informovalo, že ukrajinská armáda počas protiofenzívy na severovýchode Charkovskej oblasti obsadila viac ako 20 miest a obcí. Správu o tom priniesla agentúra AFP.



Bratislava - Prvá dodávka vakcín adaptovaných na variant nového koronavírusu omikron je už na Slovensku. S očkovaním by sa malo začať v druhej polovici septembra.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyčlenilo vyše sedem miliónov eur na projekt OnkoAsist, ktorý má pomôcť zlepšiť manažment pacientov s rakovinou, skrátiť čakacie doby a znížiť odvrátiteľné úmrtia.



Bratislava - Generálna prokuratúra žiada prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby nezneužíval svoje postavenie a v neskončených trestných veciach neprípustným spôsobom nevytváral nátlak na činnosť príslušných orgánov činných v trestnom konaní a prostredníctvom svojich jednostranných vyhlásení nemanipuloval verejnú mienku. Reagovala tak na dnešné výroky šéfa polície.



Banská Bystrica – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, oslobodil spod obžaloby bývalú šéfku Krajského súdu v Žiline Evu K., obžalovanú v korupčnej kauze. Rozhodnutie nie je právoplatné.



Pezinok – Raper Pavol M. alias Palermo dostal za činnosť pre zločineckú drogovú skupinu z okolia Serede desaťročný úhrnný trest väzenia. Špecializovaný trestný súd v Pezinku popoludní odsúdil na nepodmienečné tresty aj ďalších piatich spoluobžalovaných. Prípad sa týka policajnej akcie Venal 6.



Praha - Pražský súd požiada o lekársky posudok zdravotného stavu prezidenta Miloša Zemana počas hospitalizácie na jeseň minulého roka. V tejto súvislosti osloví psychiatrický ústav mimo hlavného mesta. Súd sa na dnešnom pojednávaní zaoberal žalobou Zemana proti lekárke a bývalej ministerke pre ľudské práva Džamile Stehlíkovej.



Paríž - Európa zaznamenala tento rok najteplejšie leto, odkedy sa v moderných dejinách zaznamenávajú meteorologické merania. Kontinent tiež postihlo najhoršie sucho za uplynulé desaťročia.



Bratislava - Bratia Peter a Juraj Saganovci z tímu TotalEnergies nechýbajú v nominácii slovenskej reprezentácie na blížiace sa MS v cestnej cyklistike v austrálskom Wollongongu. V slovenskej nominácii figuruje celkovo 12 mien.