Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. septembra 2022 - 17.45 h.



Londýn - Vzdávam úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu, neustálej inšpirácii pre každého lídra. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v príspevku na sociálnej sieti po štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej, na ktorom zastupovala Slovensko.

Prezidentka odletí z Londýna do New Yorku, kde zajtra vystúpi s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy na 76. Valnom zhromaždení OSN.


Prezidentka SR Zuzana Čaputová, archívne foto.
Foto: TASR - Martin Baumann



Londýn - V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa začal obrad rozžehnania sa s telom britskej kráľovnej Alžbety II. Neskôr bude nasledovať súkromný obrad v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI., počas ktorého zosnulú kráľovnú uložia na miesto posledného odpočinku po boku jej manžela princa Philipa.


Na snímke rakva s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. počas obradu rozžehnania sa s telom v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor v pondelok 19. septembra 2022.
Foto: TASR - AP



Bratislava Rezort financií uvoľnil rozpočtovým opatrením 30 miliónov eur pre regionálne školy. Peniaze sú určené na kompenzáciu zvýšených cien energií.



Bratislava - Legislatíva, ktorá má riešiť energetickú krízu, sa bude na Slovensku prijímať už tento týždeň. Povedal to minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Zástupcovia koalície majú na dnešnej koaličnej rade riešiť okrem iného opatrenia v súvislosti s energetickou krízou. Na stole má byť aj príprava druhého balíka protiinflačnej pomoci pre seniorov a nízkopríjmové domácnosti. Uviedol to poslanec parlamentu zo strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Na snímke podpredseda strany Za ľudí a poslanec NR SR Juraj Šeliga.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Po demisii ministrov za SaS a ich návrate do parlamentu zanikol mandát náhradníkom, z poslaneckých lavíc odišli Miroslav Žiak a podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (obaja SaS). Márii Kolíkovej (SaS) uvoľnila miesto Alexandra Pivková (Za ľudí). Mária Kolíková totiž vo voľbách kandidovala za stranu Za ľudí, z ktorej počas volebného obdobia odišla.



Bratislava - Požiadavky SaS, aby sa ich návrhy prerokovali v úvode riadnej schôdze Národnej rady, sú postavené na hlavu. Vyhlásil to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Naznačil, že časť SaS by takto chcela vydierať koalíciu. Verí, že napokon vyhrá druhé krídlo strany, ktoré podľa jeho slov parlamentnú schôdzu blokovať nechce.



Bratislava - Vysoké školy a univerzity na Slovensku začiatkom nového akademického roka 2022/2023 poukazujú na viaceré problémy, jedným z nich sú narastajúce ceny energií. Slovenská rektorská konferencia upozorňuje na hroziaci kolaps vysokých škôl.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave.
Foto: TASR Dano Veselský


Bratislava - Extrémistické postoje, prejavy a činy boli v rokoch 2020 a 2021 výraznejšie ako v predchádzajúcom období. Vyplýva to z Monitorovacej správy o stave extrémizmu v Slovenskej republike za obdobie rokov 2020 a 2021, ktorú rezort vnútra predložil do medzirezortného pripomienkového konania.



Nitra - Ministerstvo investícií spustilo v Nitre do prevádzky regionálne centrum. Jeho hlavnou úlohou bude pomáhať žiadateľom v Nitrianskom kraji pri získavaní financií z európskych fondov. Regionálne centrá budú fungovať vo všetkých krajoch Slovenska.



Brusel - Európska komisia oznámila, že cez program REACT-EU vyčlenila dodatočných 111,5 milióna eur pre Nemecko, Slovensko a Bulharsko na podporu obnovy po pandémii nového koronavírusu, zamestnanosti, vzdelávania a zdravotnej starostlivosti. Slovensko z uvedenej sumy získa 17,9 milióna eur.



Kyjev - Najmenej 13 ľudí zomrelo v dôsledku delostreleckej paľby v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré v súčasnosti ovládajú ruské sily. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na tamojšie médiá.



Washington - Americký prezident Joe Biden varoval svojho ruského náprotivku Vladimira Putina, že použitie jadrových alebo iných nekonvenčných zbraní proti Ukrajine by si vyžiadalo následnú odpoveď zo strany USA.



Budapešť - Aj keď Európska komisia aktuálne zmrazila 65 percent eurofondov určených pre Maďarsko, do konca roka Budapešť uzatvorí dohodu s Bruselom a vyplácanie eurofondov bude pokračovať. Vyhlásil to maďarský minister zodpovedný za regionálny rozvoj a fondy EÚ Tibor Navracsics.



Moskva - Kremeľ poprel tvrdenia, že príslušníci ruskej armády páchali v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny vojnové zločiny, a označil ich za "klamstvo". TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.



Bratislava - Martin Straňovský sa po absencii vráti do kádra slovenskej reprezentácie hádzanárov.

Na snímke slovenský hádzanársky reprezentant Martin Straňovský.
Foto: TASR Milan Kapusta