Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 27. septembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Po odsúhlasení parlamentom musí vstup severských krajín do Aliancie ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava - Premiér Eduard Heger mal navrhnúť prezidentke Zuzane Čaputovej ako nového ministra školstva Jána Horeckého. Pre TASR to potvrdili viaceré zdroje z prostredia koalície.

Bratislava - Kompetencie štátu v stave energetickej núdze sa posilnia. Ceny elektriny a plynu v situácii núdzového stavu má určovať vláda nariadením. Počíta s tým novela zákona o energetike, ktorú schválilo plénum Národnej rady.

Bratislava - Ženy rodičky budú mať zo zákona právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú parlamentu schválil.

Bratislava – Národná rada na aktuálnej schôdzi prerokuje aj vládnu novelu zákona o štátnom rozpočte a návrh na vyplatenie 13. dôchodku aj v novembri.

Bratislava - Dočasná obnova kontrol na českej hranici nie je opatrením Českej republiky voči Slovensku, ale voči sekundárnej migrácii, ktorá vznikla na vonkajšej hranici ako nedostatok ochrany Schengenského priestoru. Uviedol to rezort vnútra Slovenskej republiky.

Bratislava - Výpovede by mohlo podať okolo 1500 lekárov. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Odvolal sa pritom na anketu, ktorú rezort zdravotníctva realizoval v nemocniciach.

Ružomberok – Minister dopravy Andrej Doležal oznámil, že diaľničný úsek pri Ružomberku sa nepodarí dokončiť v pôvodne avizovanom čase, teda do konca roka 2023. Novým termínom dostavby úseku je predbežne druhá polovica roku 2024.

Banská Štiavnica – Armády krajín V4 od začiatku vojny na Ukrajine ešte zintenzívnili svoju spoluprácu. Po rokovaní o tom informovali ministri obrany V4.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová privíta v piatok (30. 9.) v Prezidentskom paláci maďarskú prezidentku Katalin Novákovú.

Bratislava – Surové obilie ani živé zvieratá národ nezasýtia. Uviedla to riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. Zdôraznila, že vláda ani po vážnych výzvach priemyslu na riešenie situácie s cenami energií nepredstavila jasný a rýchly plán pre hospodárstvo.

Kyjev/Moskva - Z prvých čiastočných výsledkov referend, ktoré v uplynulých dňoch prebiehali v štyroch ukrajinských regiónoch okupovaných ruskou armádou, vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili ruské médiá. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Brusel - EÚ zavedie sankcie voči organizátorom nelegálnych, Moskvou podporovaných referend o pripojení k Ruskej federácii.

Kyjev - Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 18 utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní Charkovskej a Doneckej oblasti. Dnes to oznámila kancelária ukrajinského prezidenta, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Budapešť - Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko zarobilo 158 miliárd eur na príjmoch zo zdraženého exportu energie, z čoho polovicu zaplatili krajiny EÚ, upozornil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého sankcie Únie voči Rusku spôsobujú obrovské škody aj Európe.

Štokholm/Kodaň - Európske štáty plánujú vyšetriť dôvody podivného úniku plynu z obidvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka. K úniku plynu došlo v oboch prípadoch v blízkosti dánskej a švédskej ekonomickej zóny.

Rím - Krajne pravicová strana Bratia Talianska získala v predčasných parlamentných voľbách 26 percent hlasov voličov a ňou vedená centristicko-pravicová koalícia bude mať v parlamente jasnú väčšinu. Vyplýva to z konečných výsledkov hlasovania.

Bratislava - Voľný vstup do múzeí a galérií v gescii rezortu kultúry sa presúva na prvú stredu v mesiaci. Dosiaľ bolo možné využiť bezplatný vstup prvú nedeľu v mesiaci.

Bratislava - Slovenská futbalová reprezentácia bude pri žrebe kvalifikácie na EURO 2024 figurovať v piatom výkonnostnom koši. Nízke nasadenie je dôsledkom nevýrazných výkonov slovenských futbalistov v tomto ročníku Ligy národov.