Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 28. septembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová popoludní podpisom ratifikovala prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Urobila tak po tom, ako včera odsúhlasil ich vstup do NATO parlament.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič čelí pokusu o odvolanie z funkcie. Poslanci Národnej rady popoludní odštartovali rokovanie mimoriadnej schôdze venovanej návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi.
Na snímke zľava vrchný rad podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí), poslanec NRSR Ľuboš Krajčír (Sme rodina), predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), poslanec NRSR Michal Šipoš (OĽaNO), podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina), zľava dole poslanec NRSR Marián Viskupič (SaS), podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a poslankyňa NRSR Anna Zemanová (SaS) počas 73. schôdze NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča v Bratislave 28. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Kabinet o tom rozhodol na dnešnom rokovaní.

Bratislava - Ministerstvo obrany získalo z dvoch grantov USA 205,8 milióna dolárov. Dvesto miliónov možno použiť na nákup techniky pre Ozbrojené sily SR. Napoludnie o tom informoval šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

Bratislava – Premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec volajú po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice členskými štátmi EÚ. Zároveň avizovali pomoc Maďarsku na hranici so Srbskom.

Brusel – Európska komisia predložila návrh ďalšieho súboru sankcií voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Zahŕňa okrem iného právny základ pre cenový strop na dovoz ropy, ako aj ďalšie dovozné obmedzenia v hodnote sedem miliárd eur.

Brusel - EÚ sa domnieva, že príčinou nedávnych únikov plynu z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 je pravdepodobne sabotáž, a po týchto incidentoch zintenzívni opatrenia na ochranu svojej energetickej infraštruktúry. Oznámil to dnes šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Moskva - Kremeľ dnes označil za hlúpe a absurdné tvrdenia, že Rusko nejakým spôsobom stojí za možným útokom na plynovody Nord Stream. Pripomenul, že USA boli proti obom potrubiam a ich spoločnosti dosahujú veľké zisky z dodávok plynu do Európy.

Záporožie - Šéf proruskej správy Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny Jevgenij Balickij požiadal prezidenta Vladimira Putina o pripojenie tejto oblasti k Rusku. Už predtým oficiálne požiadali Putina o pripojenie území k Rusku aj proruskí lídri Luhanskej a Chersonskej oblasti.

Soul - Severná Kórea odpálila vo Východnom mori neidentifikovanú balistickú strelu, oznámila dnes juhokórejská armáda. Došlo k tomu v predvečer návštevy americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej v Južnej Kórei.

Košice – Z košických oceliarní U. S. Steel aktuálne odchádza po dohode so zamestnávateľom a s odstupným viac ako 600 pracovníkov. Podľa podniku ide o súčasť snahy o vyššiu efektívnosť, a tým aj o zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu.

Košice – V oceliarňach U. S. Steel Košice hrozí štrajk pre spor v kolektívnom vyjednávaní, odbory na jeho vyhlásenie oprávňuje výsledok hlasovania zamestnancov.

Bratislava – Samosudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu podanú na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. Prípad vrátil späť prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry.

Bratislava - Voliť poštou zo zahraničia by mohli Slováci už aj prezidenta. Predpokladá to návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý dnes s pripomienkou schválila vláda.

Bratislava - Ubytovacie zariadenia môžu dostať na ubytovanie odídenca z Ukrajiny príspevok 24,20 eura za jednu noc, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov. Nariadenie popoludní schválila vláda.

Bratislava - Dopyt občanov po palivovom dreve je o 45 percent vyšší ako v rovnakom období minulého roka. Vyhlásilo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a deklarovalo, že štátny podnik Lesy SR dokáže pokryť žiadosti občanov o kúpu palivového dreva formou samovýroby.

Osijek - Slovenská trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková získala bronz na majstrovstvách sveta v brokových zbraniach v chorvátskom Osijeku. Úradujúca olympijská víťazka si zároveň vybojovala miestenku do Paríža 2024.