Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 31. októbra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Martin Klus odchádza z poslaneckého klubu SaS. Zároveň odstupuje z pozície podpredsedu a tímlídra SaS. Svoje rozhodnutie odôvodnil pretrvávajúcimi rozdielnymi pohľadmi na aktuálne smerovanie krajiny a osobitne otázku o predčasných voľbách a procesoch k nim vedúcich.
Na archívnej snímke Martin Klus.
Foto: TASR Pavol Zachar



Bratislava - Komunálne voľby sa budú musieť vykonať znova v 47 obciach. Ide o obce, kde sa voľby v sobotu (29. 10.) vôbec nekonali, prípadne nebol zvolený starosta z dôvodu rovnosti hlasov, alebo sa kandidát vzdal a nebol zvolený dostatočný počet poslancov.



Bratislava - Slovenské národné divadlo dočasne povedie Jozef Švolík, vedúci oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií rezortu kultúry, pod ktorého gesciu dlhodobo patria aj štyri štátne divadlá.



Bratislava - Ak by opakovane neprešiel štátny rozpočet a krajina by sa ocitla v provizóriu, predseda Sme rodina a Národnej rady Boris Kollár by hľadal riešenia situácie. Zvolal by okrúhly stôl so zástupcami relevantných strán, pričom prioritou by bolo dohodnúť sa na ďalšom fungovaní a poskytnutí pomoci ľuďom. Ak by sa však riešenia nepodarilo nájsť, jednou z ciest by boli predčasné voľby.



Bratislava - Úradná kontrola produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o ekologickej poľnohospodárskej výrobe z dielne rezortu pôdohospodárstva, ktorú by mal v stredu (2. 11.) prerokovať a schváliť vládny kabinet.



Praha/Kyjev - Česká a ukrajinská vláda podpísali na spoločnom rokovaní v Kyjeve vyhlásenie o ďalšej spolupráci vrátane konkrétnych krokov. Témami spoločného rokovania boli podľa predsedu českej vlády Petra Fialu najmä hospodárska spolupráca, povojnová obnova a medzinárodná podpora Ukrajiny.
Na snímke zľava český premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky počas stretnutia v Kyjeve 31. októbra 2022.
Foto: TASR - AP



Praha - Pred sídlom českej vlády na nábreží Eduarda Beneša v Prahe sa dnes zastrelil muž.



Moskva - Pokračovanie v presadzovaní dohody o vývoze ukrajinského obilia cez bezpečné námorné koridory bez účasti Ruska je "nebezpečné". Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.



Paríž - Francúzsko sa v spolupráci s ďalšími členskými krajinami EÚ snaží zabezpečiť vývoz obilia z Ukrajiny po súši. Povedal to francúzsky minister poľnohospodárstva Marc Fesneau v reakcii na rozhodnutie Ruska pozastaviť platnosť dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.



Kyjev – Ruské útoky dronmi a raketami viedli k výpadkom elektriny v "stovkách" obcí v siedmich ukrajinských oblastiach. Oznámil to ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.



Kišiňov - Na obec Naslavcea na severe Moldavska dnes spadla ruská raketa zostrelená ukrajinskou armádou. Obete zatiaľ nehlásili.



Washington – Rusko bude pravdepodobne pokračovať v konvenčných vojenských operáciách na Ukrajine aj v roku 2023 namiesto toho, aby sa uchýlilo k použitiu taktických jadrových zbraní alebo obmedzilo ciele svojej invázie v snahe o zastavenie bojov. V novom hodnotení situácie to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.



Moskva/Simferopol - Guvernér Krymského polostrova, anektovaného Ruskou federáciou v roku 2014, oznámil vlnu znárodňovania majetku organizácií a jednotlivcov napojených na ukrajinské úrady. Informovala o tom webová stránka britského denníka The Guardian, ktorá citovala zo správy ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti.



Praha - Predsedníctvo hnutia ANO podporilo kandidatúru svojho straníckeho šéfa Andreja Babiša na post prezidenta Českej republiky.



Canberra – Spojené štáty plánujú umiestniť v severnej Austrálii bombardéry B-52 schopné niesť jadrové zbrane, informovala austrálska televízia ABC. Čína v reakcii obvinila Washington z narúšania mieru a stability v regióne.
Na archívnej snímke bombardér Boeing B-52.
Foto: TASR - Branislav Račko



Praha - Český prezident Miloš Zeman zagratuloval novozvolenému prezidentovi Brazílie Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi. Zároveň ho pozval na návštevu Českej republiky.



Haag - Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu schválil otvorenie vyšetrovania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných v Afganistane.
Na archívnej snímke 31. marca 2021 vstup do budovy Medzinárodného trestného súdu v holandskom Haagu.
Foto: TASR/AP



Paríž - Slovenský tenista Alex Molčan neuspel v 1. kole dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Paríži. Domácemu Francúzovi Richardovi Gasquetovi podľahol hladko 3:6, 1:6.