Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 2. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Schôdza Národnej rady, ktorú minulý týždeň prerušili pre kybernetický incident, bude pokračovať v utorok 8. novembra. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý dodal, že v tejto súvislosti už podali trestné oznámenie a polícia vyšetruje, či incident spôsobila nedbanlivosť alebo úmysel. Incident spôsobil poslanec Róbert Halák z OĽANO a zaoberal sa ním dnes aj Výbor Národnej rady na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu.



Bratislava - Príjmy aj výdavky štátneho rozpočtu na tento rok sa zvýšia približne o 1,5 miliardy eur. Počíta s tým novela zákona o štátnom rozpočte, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Tá odobrila tiež zákaz užívania nikotínových vrecúšok osobám do 18 rokov a podpísala aj novelu zákona o 13. dôchodku.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, 4. októbra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Minister práce Milan Krajniak informoval, že pomoc s energiami pre domácnosti predstaví vláda začiatkom decembra.



Bratislava - Policajný zbor môže denne posilniť do 100 profesionálnych vojakov. Pomáhať budú pri zabezpečovaní poriadku v blízkosti vnútorných hraníc Slovenskej republiky v súvislosti s nárastom nelegálnej sekundárnej migrácie. Ich vyčlenenie schválila vláda do 15. decembra.



Bratislava - Novým štátnym tajomníkom ministerstva školstva sa stane Michal Fedák. Jeho vymenovanie schválila vláda s účinnosťou od 7. novembra. Vláda schválila aj vymenovanie desiatich členov Rady vlády Slovenskej republiky pre vedu, techniku a inovácie.



Bratislava - Železnice Slovenskej republiky môžu prešovskej spoločnosti Eco-Pack odpredať 0,78 hektára pozemkov v blízkosti prešovskej železničnej stanice. Vyplýva to z uznesenia vlády.



Bratislava - Na splnenie pravidla N+3 v roku 2022 je potrebné Európskej komisii deklarovať eurofondy za 1,15 miliardy eur.



Bratislava - Na Slovensko momentálne prichádza viac migrantov z Čiech než z Maďarska. Skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec s tým, že je potrebné o tom aktívne komunikovať s českou stranou.
Na snímke policajti a dopravná značka Stop polícia na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín vo štvrtok 29. septembra 2022. Česko aj Rakúsko zaviedli dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskom od polnoci zo stredy na štvrtok. Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj



Bratislava - Navrhovaná novela Správneho súdneho poriadku prispeje ku kvalite a rýchlosti súdneho konania. Skonštatoval to predseda Najvyššieho správneho súdu Pavol Naď. O novele budú hlasovať poslanci Národnej rady.



Bratislava - Členovia Umeleckej rady Slovenského národného divadla sa vzdali svojho členstva. Odstúpenie je reakciou na ukončenie pôsobenia Mateja Drličku v pozícii riaditeľa národnej divadelnej inštitúcie.



Moskva - Rusko sa od dnešného poludnia vrátilo k uplatňovaniu dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorú v lete pomohlo vyjednať Turecko a Organizácia Spojených národov.



Moskva - Rusko si predvolá britskú veľvyslankyňu v Moskve v súvislosti s údajným zapojením britských špecialistov do útoku ukrajinských dronov na ruskú Čiernomorskú flotilu na polostrove Krym.



Soul/Pchjongjang - Severná Kórea vypálila ďalších šesť rakiet zem-vzduch smerom na východ a západ od svojho územia. Celkovo dnes vystrelila do mora 23 rakiet a 100 delostreleckých nábojov.



Moskva - Ruská Federálna bezpečnostná služba zadržala ukrajinského občana za údajné plánovanie sabotáže na elektrické rozvody na Kryme. Zadržaný muž údajne mal pri sebe schémy elektrických rozvodov na Kryme a tri výbušné zariadenia aj s návodom na použitie.



Washington - Biely dom obvinil Severnú Kóreu, že potajomky posiela "značné množstvo" delostreleckých granátov Rusku a podporuje ho tak v invázii na Ukrajinu.



Berlín - V Nemecku sa začal proces s vietnamským občanom v súvislosti s únosom podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu, ku ktorému došlo pred viac než piatimi rokmi.



Praha - Miloš Vystrčil sa tretíkrát po sebe stal predsedom Senátu, hornej komory českého parlamentu. Vo voľbe nemal protikandidáta.



Paríž - Beztrestnosť za násilné zločiny proti novinárom zostáva naďalej neprijateľne vysoká, pričom až 86 percent z týchto prípadov nebolo objasnených, uviedla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru - UNESCO.