Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 4. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Deti na školách musia byť v bezpečí a my sa o to musíme postarať. Vyhlásil to premiér Eduard Heger. Slovensko sa chce v tomto smere inšpirovať Fínskom, kam predseda vlády odcestuje budúci týždeň spolu so zástupcami rezortu školstva a polície.



Bratislava/Martin - Ak by sa ukázalo, že do Ruskej federácie smeruje vývoz tovarov, ktoré sú na sankčnom zozname, podniknú sa konkrétne kroky. Premiér Eduard Heger to uviedol napoludnie v súvislosti so zisteniami Denníka N o tom, že slovenskí colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem.



Bratislava - Minister obrany Jaroslav Naď je presvedčený, že Slovensko neporušuje sankcie EÚ. Ak Rusko používa materiál, ktorý nie je na sankčnom zozname, na iné účely, je podľa neho potrebné hľadať riešenia na medzinárodnej úrovni.
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) počas tlačovej konferencie v Bratislave 4. novembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová si zajtra predpoludním prevezme v nemeckom Frankfurte nad Mohanom Cenu slobody.



Bratislava - Voľbu nového verejného ochrancu práv treba akútne vyriešiť. Povedal to premiér Eduard Heger. Funkcia ombudsmana nie je obsadená niekoľko mesiacov. Voliť ho majú poslanci Národnej rady na aktuálnej schôdzi.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil z pokusu o úkladnú vraždu študenta, ktorý včera útočil so sekerou v Strednej odbornej škole v Novákoch.



Lučenec – Na Špitálskej ulici v Lučenci doposiaľ neznámy útočník včera vo večerných hodinách nožom zranil dvoch ľudí. Z miesta činu ušiel a polícia po ňom doposiaľ intenzívne pátra.



Martin – Nemocnica Sv. Martina v Martine by mohla privítať prvých pacientov v roku 2026. Náklady na jej výstavbu si vyžiadajú sumu 330 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti a vznikne v nej 660 lôžok.
Na snímke v prednom rade sprava predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová, riaditeľ UNM Dušan Krkoška a primátor mesta Martin Ján Danko počas oficiálneho aktu poklepania základného kameňa novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina (UNM) v Martine 4. novembra 2022.
Foto: TASR - Erika Ďurčová



Bratislava - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny začnú tento mesiac vyplácať vybraným skupinám obyvateľov druhý balík inflačnej pomoci. Balík jednorazovej pomoci predstavuje podporu približne 15,6 milióna eur.



Bratislava - Problémy s financovaním RTVS ohrozujú ďalšie fungovanie inštitúcie. Môžu viesť k ďalšiemu rušeniu programových služieb. Upozornil na to generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, podľa ktorého je kľúčové nájsť rýchle riešenie.



Bratislava - Opozičný Smer-SD odmieta, že by referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie bolo jeho kampaňou. Kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, že ho nevyhlásila na termín samosprávnych volieb, ale obrátila sa opäť na Ústavný súd, čo oddialilo celý proces.



Bratislava – Pretrvávanie problémov, ktoré spôsobuje zavedenie hraničných kontrol Českej republiky na hraniciach so Slovenskom, sa nedá prehliadať. Vyhlásil to prezident združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia Pavol Piešťanský. Viacerí dopravcovia preto plánujú od pondelka blokovanie diaľničného priechodu do Českej republiky.



Praha - Dolná komora českého parlamentu - Poslanecká snemovňa dnes schválila mimoriadnu daň z neočakávaných ziskov bánk a energetických spoločností, ktoré ťažia z prudkého nárastu cien v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Mimoriadna daň vo výške 60 % sa týka aj ropných a ťažobných spoločností a bude platiť v rokoch 2023 až 2025.



Münster – Skupina G7 vyzvala popoludní krajiny produkujúce ropu, aby zvýšili ťažbu a pomohli tak znížiť ceny komodity. Urobila tak mesiac po tom, čo sa aliancia OPEC+ rozhodla drasticky znížiť svoju produkciu.



Münster - Krajiny zoskupenia G7 dnes kritizovali odpálenie série rekordného počtu rakiet Severnou Kóreou, ktoré Pchjongjang vrátane neúspešnej skúšky medzikontinentálnej balistickej rakety zrealizoval v priebehu tohto týždňa.



Peking - Nemecko a Čína sú proti použitiu akejkoľvek jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine. Popoludní to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Číny. Zároveň povedal, že vojna na Ukrajine je nebezpečná pre celý svet.
Čínsky premiér Li Kche-čchiang (vpravo) pózuje s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom pred ich stretnutím v Pekingu 4. novembra 2022.
Foto: TASR - AP



Cherson - Moskvou dosadené úrady v okupovanom juhoukrajinskom Chersone popoludní stiahli svoje predchádzajúce vyhlásenie o zákaze vychádzania v tomto meste, ktorý mal trvať nepretržite 24 hodín. Informovala agentúra AFP.