Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 8. novembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Rezort zdravotníctva čaká na odpoveď Lekárskeho odborového združenia k návrhu memoranda. "Pokiaľ tam bude odpoveď, ktorú vieme zapracovať, tak zapracujeme," uviedol šéf rezortu Vladimír Lengvarský. Ubezpečil, že na strane vlády je vôľa nájsť riešenia, tiež že viaceré z požiadaviek lekárskych odborárov už splnené boli. Premiér Eduard Heger uviedol, že je pripravený memorandum podpísať aj stretnúť sa s odborármi.

Bratislava - Zavedenie kontrol na maďarskej hranici neprinesie želaný efekt, upozornil minister vnútra Roman Mikulec v súvislosti s témou nelegálnej migrácie. Sústrediť sa podľa neho treba na zabezpečenie ochrany vonkajšej hranice Schengenu.

Bratislava - Zamestnanosť osôb so zdravotným postihnutím a ich začlenenie na trh práce sa posilnia. Predpokladajú to novely zákonov o službách zamestnanosti, ktoré poslanci Národnej rady schválili.

Bratislava - Právne postavenie odberateľov elektriny alebo plynu v domácnosti v prípade hroziaceho prerušenia dodávky elektriny alebo plynu sa zlepší. Zabezpečiť to má novela zákona o energetike, ktorú odsúhlasil parlament.

Bratislava - Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú odobril parlament, zvyšuje efektívnosť dôchodkového sporenia z pohľadu celkovej nasporenej sumy a môže priniesť sporiteľom po 40 rokoch sporenia v priemere o 64 percent viac úspor, uviedol to rezort práce.

Bratislava - Na Slovensku pribudnú dva nové pamätné dni. Deň obetí pandémie COVID-19 bude pripadať na 6. marca. Zároveň sa 22. september stane Dňom boja proti nenávistným prejavom na deťoch. Vyplýva to z dvoch noviel zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktoré schválili poslanci Národnej rady.

Bratislava - Voliť poštou zo zahraničia by mohli Slováci už aj prezidenta Slovenskej republiky. Predpokladá to návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý posunuli poslanci Národnej rady do druhého čítania.

Bratislava - Zdanenie alkoholických nápojov by sa malo zvýšiť. Novela zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov je v druhom čítaní.

Bratislava - Národná rada odsúdila uznesením v hlasovaní útoky Ruskej federácie na území Ukrajiny namierené voči civilným cieľom. Parlament zároveň plne podporuje kandidátsky štatút Ukrajiny k EÚ.

Bratislava – Poslanci Národnej rady za opozičnú stranu SaS sa nezúčastnia rokovaní k návrhu zákona o štátnom rozpočte na budúci rok navrhnutom štátnym tajomníkom rezortu financií Marcelom Klimekom. SaS návrh rozpočtu v parlamente v súčasnej podobe nepodporí.

Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka upozorňuje na chýbajúcu právomoc prokurátora bezodkladne umiestniť obvineného páchateľa činu inak trestného do zdravotníckeho zariadenia. V liste predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi navrhuje zmenu Trestného poriadku.

Bratislava - Spoluprácu rezortu vnútra a 11 najväčších mimovládnych neziskových organizácií upraví spoločné memorandum.

Praha - Vo veku 81 rokov zomrela česká režisérka Marie Poledňáková.

Bratislava - Dôchodkyňa Terézia Gyönyörová zo Šiah dostala za viaceré pokusy o úkladnú vraždu troch osôb a podvody úhrnný 25-ročný trest odňatia slobody.

Bratislava - Enviroorganizácia Greenpeace Slovensko žiada od vlády okamžité riešenie energetickej krízy.

Washington - Prvé predbežné výsledky doplňujúcich volieb do amerického Kongresu sa začnú zhromažďovať okolo 18.00 h miestneho času (0.00 h SEČ), keď sa zatvoria prvé volebné miestnosti. Sčítavanie hlasov v niektorých štátoch však môže trvať dni až týždne.

Kyjev - Hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre pokračovanie mierových rokovaní s Ruskom je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. Uviedol to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov.

Al Ain - Slovenský reprezentant v parastrelectve Radoslav Malenovský získal striebornú medailu na MS v Al Aine v Spojených arabských emirátoch. Druhé miesto obsadil v disciplíne R7 - malorážka 3x40 muži.

Granada - Slovenská reprezentácia získala na svetovom šampionáte v parastolnom tenise v Granade bronz vo štvorhre v skupine MD4, o ktorý sa postarali Ján Riapoš a Martin Ludrovský.

Glasgow - Slovenským tenistkám nevyšiel vstup do finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe, keď v dueli B-skupiny podľahli Austrálii 1:2. Prehru zmiernili Viktória Kužmová s Terezou Mihalíkovou, ktoré v záverečnej štvorhre zdolali favorizovaný pár Ellen Perezová, Storm Sandersová 2:6, 6:3, 10:6. Slovenky si tak udržali šancu na postup do semifinále.