Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 10. novembra 2022 - 17.45 h.

Lešť - Takmer stovku slovinských vojakov pôsobiacich v rámci viac ako tisícčlennej mnohonárodnej bojovej jednotky NATO v centre výcviku v Lešti navštívil prezident Slovinska Borut Pahor. Návštevu absolvoval spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a slovinský prezident Borut Pahor prechádzajú cez nastúpených vojakov pred hlavný vchod počas spoločnej návštevy vo výcvikovom priestore Lešť v okrese Zvolen 10. novembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Helsinki/Bratislava - Radikalizácii mladých ľudí na internete sa dá predchádzať zvýšenou medzinárodnou spoluprácou. Zdôraznili to predseda vlády Eduard Heger a fínska premiérka Sanna Marinová na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách. Diskutovali tiež o ruskej invázii na Ukrajinu, atómovej energii a vzdelávaní.

– Predpoludním prijal slovenského premiéra Eduarda Hegera fínsky prezident Sauli Niinistö.

Bratislava - Spustenie reformy súdnej mapy sa posunie o päť mesiacov, teda z 1. januára na 1. júna 2023. Vyplýva to z novely zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov, ktorú podvečer schválili poslanci Národnej rady.

Bratislava - Úľava na dani z pridanej hodnoty pre gastro pomôže sektoru len v menšej miere, pretože mnohé transakcie boli v minulosti vykázané na úrovni šedej ekonomiky. Zníženie DPH na 10 % by bolo pritom spojené s výpadkom príjmov štátu. Dosah by bol 110 miliónov eur, ktoré momentálne niet čím vykryť. Počas Hodiny otázok v Národnej rade to uviedol minister financií Igor Matovič.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by chcel požiadavky Lekárskeho odborového združenia uzavrieť na budúci týždeň. Predpokladá, že so šéfom lekárskych odborárov Petrom Visolajským sa stretne v pondelok (14. 11.).

Kúty - Každý migrant, ktorý je v schengenskom priestore, je nevyhostiteľný a budeme si ho navzájom posúvať. A skôr či neskôr sa do Nemecka dostane. Uviedol počas návštevy stanového mestečka v Kútoch v okrese Senica k situácii na hranici medzi Českou a Slovenskou republikou prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Kyjev - Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vyhlásil, že nateraz nemôže potvrdiť, ani vyvrátiť informáciu o oznámenom začiatku sťahovania ruských jednotiek z Chersonu.

Rím - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg čaká na to, ako sa prejaví stiahnutie ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Ak sa tento odsun potvrdí, bude to podľa Stoltenberga "ďalšie víťazstvo pre Ukrajinu".

Washington - Biely dom dnes oznámil, že americký prezident Joe Biden sa v pondelok, pred summitom G20 v Indonézii, prvýkrát osobne stretne so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite G20 na indonézskom ostrove Bali nezúčastní pre "obavy z pokusu o atentát" zo strany Západu. Uviedol to bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov na sociálnej sieti Telegram.

Ženeva - Predstavitelia Organizácie Spojených národov a Ruska budú zajtra v Ženeve rokovať o dohodách o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny a Ruska cez Čierne more.

Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu v Bruseli schválili sprísnenie požiadaviek pre dohľad a presadzovanie pravidiel v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

- Poslanci Európskeho parlamentu zároveň schválili zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach medzi schengenským priestorom a Chorvátskom. Europarlament tým odobril, aby sa krajina stala plnoprávnym členom schengenského priestoru. Chorvátsko by sa mohlo stať členom Schengenu od 1. januára 2023.

Teherán - Irán vyvinul hypersonickú balistickú strelu, ktorá je schopná obísť všetky systémy protiraketovej obrany. Dnes to oznámil veliteľ iránskych revolučných gárd generál Amír Alí Hádžízáde.

Šarm aš-Šajch - Oznámenie Iránu, že vyvinul hypersonickú strelu, zvyšuje "obavy" z jadrového programu krajiny, uviedol pre agentúru AFP generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.

Al Ain - Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová získala druhé zlato na MS v Al Aine. Po prvenstve v disciplíne R3 zvíťazila aj v disciplíne R2 - vzduchová puška v stoji.