Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 15. novembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala opätovne schválený zákon o profesionálnych náhradných rodičoch. Národná rada pri hlasovaní o vetovanom zákone odobrila pripomienku hlavy štátu.

Bratislava - Vláda pomôže samosprávam zvládať energetickú krízu. Oznámil to premiér Eduard Heger s tým, že od 1. januára do 31. marca bude cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne bude zastropovaná na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne preplatí 80 percent z toho štát.

Bratislava - Premiér Eduard Heger je pripravený podpísať memorandum s lekárskymi odborármi.

- Lekárski odborári sú pripravení dohodnúť sa a pomôcť nemocniciam. Chcú, aby k dohode došlo tento týždeň. Rokovanie na Úrade vlády má pokračovať aj zajtra. Ak by došlo k dohode, štvrtkový protest (17. 11.) za záchranu zdravotníctva by sa mohol zrušiť.

Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár chce v súvislosti s nelegálnou migráciou rokovať aj so zástupcami opozičných strán. Cestu vidí v ochrane Schengenu.

- V súvislosti s odvolávaním ministra vnútra Romana Mikulca v parlamente pripomenul, že Sme rodina ako súčasť koalície nemôže hlasovať za odvolanie koaličného ministra, hoci má výhrady voči jeho práci.

Bratislava - Opozícia zavádza vo svojich tvrdeniach v súvislosti s nelegálnou migráciou. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie v Národnej rade. Pripomenul, že Schengen nie je o ochrane vnútorných hraníc jednotlivých krajín, ale o ochrane tej vonkajšej.

Bratislava - Na území Slovenska od 29. septembra zadržali 4466 nelegálnych migrantov a 63 prevádzačov. V stanovom tábore v Kútoch bolo k dnešnému ránu 160 migrantov.

Bratislava - Zdravotníctvo potrebuje v tomto roku asi 200 miliónov eur navyše. Zvýšené náklady spojené s infláciou nevedia zdravotné poisťovne nemocniciam kompenzovať. Asociácia nemocníc Slovenska preto žiada dofinancovanie sektora tak, aby sa náklady vykryli.

Bratislava - Vysoké školy a univerzity sa dohodli neprerušiť od 17. novembra výučbu. Trvajú na splnení všetkých požiadaviek deklarovaných Slovenskou rektorskou konferenciou vo výzve Zabráňme kolapsu vysokých škôl na Slovensku zo septembra.

Bratislava - Najvyšší správny súd eviduje 99 volebných žalôb. V súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy obcí rozhoduje celkovo o 97 volebných žalobách. Pokiaľ ide o voľby do orgánov samosprávnych krajov, súd dostal dve žaloby na preskúmanie ich ústavnosti a zákonnosti.

Ružomberok/Bratislava – Náhrada nemajetkovej ujmy a škody na živote spôsobenej chráneným živočíchom by sa po novom mala trvale zvýšiť. Envirorezort pripravuje legislatívnu zmenu.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová si výročie Nežnej revolúcie pripomenie aj v Prahe. Stretnúť sa tam má aj s českým prezidentom Milošom Zemanom.

Nasa Dua - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol počas summitu G20 na Bali s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Šéf ruskej diplomacie povedal, že rokovali o dohode o vývoze obilia z Ukrajiny. Taktiež uviedol, že podmienky, ktoré kladie Ukrajina v súvislosti s obnovením mierových rokovaní s Ruskom, sú "nereálne".

Kyjev - Dve obytné budovy v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zasiahli ruské rakety. Uviedol to starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Oznámil tiež, že pod troskami jednej zo zasiahnutých budov bolo nájdené jedno telo. Výbuchy bolo počuť aj v západoukrajinskom meste Ľvov a explózie hlási aj mesto Charkov na severovýchode a mnohé ďalšie oblasti.

Ženeva - Väzni zadržiavaní oboma stranami vojny Ruska proti Ukrajine boli vystavení mučeniu vrátane bitiek, elektrických šokov a ponižujúceho zaobchádzania, keď museli byť vyzlečení donaha. Informovali o tom vyšetrovatelia OSN.

Bratislava - Slovenské tenistky Katarína Kužmová a Nina Vargová postúpili do 2. kola dvojhry na ITF turnaji J&T Banka Slovak Open v bratislavskom NTC.

Zürich - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v rozhovore pre švajčiarsky denník Blick priznala, že po zisku zlata na ZOH 2022 v Pekingu uvažovala o konci kariéry.