Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 16. novembra 2022 - 17.45 h.

Praha - Incident, pri ktorom dopadla včera na územie Poľska raketa, ukázal solidaritu a dobré vzťahy medzi spojencami v rámci Severoatlantickej aliancie. Dnes to v Prahe povedala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si prišla do metropoly Českej republiky pripomenúť výročie Nežnej revolúcie.

Varšava - Včerajší dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. Podľa jeho slov je "veľmi pravdepodobné", že išlo o raketu ukrajinskej obrany.

Brusel - Dopad rakiet v poľskej obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou nebol podľa všetkého zámerným útokom. Severoatlantická aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po mimoriadnom stretnutí veľvyslancov Aliancie v Bruseli.

Moskva - Kremeľ ocenil "rozvážnu" reakciu Washingtonu po tom, čo raketa dopadla na územie Poľska a americký prezident Joe Biden vyhlásil, že je nepravdepodobné, že bola vypálená z Ruska.

Kyjev - Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o "ruskej stope". Uviedol to predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov.

Varšava - S podieľaním sa Ukrajiny na vyšetrovaní dopadu rakety do poľskej obce Przewodów, ktorá si vyžiadala dve obete na životoch, by muselo súhlasiť Poľsko aj Spojené štáty. Na tlačovej konferencii to povedal poľský prezident Andrzej Duda. Reagoval tak na výzvu Kyjeva, ktorý žiada umožnenie okamžitého prístupu k miestu výbuchu rakety.

Vatikán - Pápež František odsúdil najnovšiu vlnu raketových útokov na Ukrajinu a vyzval na prímerie, aby sa predišlo eskalácii konfliktu.

Kyjev - Ukrajinský parlament predĺžil platnosť trvania stanného práva v krajine, ako aj mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní. Znamená to, že uvedené opatrenia zostanú v platnosti do 19. februára budúceho roku.

Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár sa stretol s predstaviteľmi opozičných strán, ktoré majú zastúpenie v parlamente a diskutoval s nimi o otázke migrácie.

Bratislava - V súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou daruje Slovensko Ukrajine ďalší vojenský materiál v súhrnnej hodnote 3.588.929 eur. Návrh, ktorý predložilo Ministerstvo obrany, schválila dnes vláda.

Bratislava - Ministerstvo hospodárstva prostredníctvom štátnej spoločnosti Transpetrol, a. s. eviduje obnovenie dodávok ropy ropovodom Družba na Slovensko. Dodávky boli prerušené z ukrajinskej strany včera vo večerných hodinách.

Bratislava - Vláda poskytne poskytovateľom sociálnych služieb jednorazovú protiinflačnú pomoc vo výške 20 miliónov eur.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva zaradilo do kategorizačného zoznamu štyri nové lieky na liečbu kardiovaskulárnych ochorení. Zrušilo tiež obmedzenia na predpis hypolipidemickej liečby.

Düsseldorf - Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall oznámila, že prvý z celkovo 15 tankov Leopard dodá Slovensku v decembri tohto roka. Pôjde o súčasť výmeny, v rámci ktorej Slovensko poskytne Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty.

Brusel - Európska komisia vyzvala členské krajiny, aby bezodkladne prijali potrebné rozhodnutia s cieľom umožniť Bulharsku, Rumunsku a Chorvátsku plnú účasť na schengenskom priestore voľného pohybu.

Brusel - Dnes nadobudol v EÚ účinnosť zákon o digitálnych službách, prelomový súbor pravidiel na vytvorenie bezpečnejšieho a zodpovednejšieho on-line prostredia.

Washington - Dcéra bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka Trumpová sa rozhodla odísť z politiky a aktívne sa nezapojiť do jeho ďalšej predvolebnej kampane, pretože chce uprednostniť svoju rodinu. Trump včera večer oficiálne ohlásil, že v roku 2024 sa bude opäť uchádzať o úrad prezidenta Spojených štátov.

Bratislava - Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci dnešnej protikorupčnej akcie Development okrem dosluhujúceho starostu bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolfa Kusého aj ďalšie dve osoby J. P. a A. P.

Bratislava - Slovensko je svetovým lídrom vo vzdelávaní mladých sokoliarov a je kolískou moderného sokoliarstva. V Štiavnických Baniach je jediná základná škola so škôlkou na svete s povinným vyučovacím predmetom sokoliarstvo.