Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. novembra 2022 - 17.45 h.

Lisabon - Hnutie OĽANO získalo dnes v Lisabone na politickom zhromaždení Európskej ľudovej strany plnohodnotné členstvo v tábore ľudovcov, čo je podľa slovenského premiéra Eduarda Hegera dobrou správou aj pre Slovensko, ktorého pozícia v EÚ tak o niečo zosilnie. Potvrdil to aj predseda Európskej ľudovej strany Manfred Weber.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský poslal do nemocníc list k aktuálnej situácii v zdravotníctve. Minister v liste vysvetľuje postoj vlády, približuje tiež výsledky posledného rokovania s Lekárskym odborovým združením a deklaruje snahu dohodnúť sa.

Bratislava - Platnosť dočasných útočísk, ktoré majú na doklade pôvodný dátum platnosti do konca roka 2022, sa automaticky predlžuje do 4. marca 2023. Nové doklady sa odídencom vydávať nebudú, naďalej budú platiť pôvodné.

Bratislava - Minimálna hodnota stravného lístka by mala od Nového roka stúpnuť na 5,10 eura. Potvrdilo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Cenu stravného upravuje rezort práce opatrením, ktoré bude po ukončení pripomienkového/legislatívneho procesu uverejnené v Zbierke zákonov.

Bratislava - Slovensko je spomedzi krajín V4 najmenej pripravené na budúce výzvy v zdravotníctve. Vyplýva to z dát medzinárodnej organizácie Globsec o pripravenosti zdravotníckych systémov krajín strednej a východnej Európy na budúce výzvy v sektore, ako je starnutie, nárast chronických ochorení či ďalšie vlny infekčných ochorení.

Kyjev - Takmer polovica energetickej infraštruktúry Ukrajiny si vyžaduje opravu po sérii vzdušných útokov zo strany Ruska, v dôsledku ktorých zostali bez dodávok elektriny milióny Ukrajincov. Uviedol podvečer ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý zároveň požiadal európskych spojencov Ukrajiny o podporu.

Eltville nad Rýnom - Ruská vojna na Ukrajine má značný dosah aj na bezpečnosť ďalších krajín, uviedli popoludní ministri vnútra krajín skupiny G7. V tejto súvislosti varovali pred možnými útokmi na kľúčovú infraštruktúru a tiež pred rizikami, ktoré môžu predstavovať vracajúci sa zahraniční bojovníci zapojení do bojov na Ukrajine.

Moskva - Rusko dopoludnia oznámilo, že posilňuje pozície na Krymskom polostrove, anektovanom od Ukrajiny v roku 2014. Tento krok ohlásilo v čase, keď Kyjev dobyl naspäť územie v susednej Chersonskej oblasti.

Kyjev - Ukrajinskí experti už pracujú v pohraničnej oblasti na juhovýchode Poľska na mieste, kam v utorok dopadla raketa. Uviedol popoludní ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Šútovo – Požiar v Národnom parku Malá Fatra z uplynulej soboty vyšetruje enviropolícia. Začala trestné stíhanie za prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

Košice – V spore o košický Dom umenia, ktorý vznikol z objektu bývalej synagógy, podá Židovská náboženská obec v Košiciach sťažnosť na Ústavný súd. Potvrdil to predseda obce Ivan Skljarszky. Reagoval tak na verdikt Najvyššieho súdu, ktorý odmietol dovolanie obce voči rozhodnutiu krajského súdu.

Bratislava - Riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Mária Hlucháňová končí na svojom poste. Odchod súvisí so včerajším vysielaním spravodajského programu :24. Z postov z toho istého dôvodu odchádzajú aj ďalší vedúci spravodajstva. Dôvodom razantného kroku je odvysielanie prejavu Roberta Fica zo snemu strany Smer-SD na spravodajskom okruhu RTVS.

Bratislava - Na celom území Slovenska sa môže podvečer tvoriť poľadovica, výstrahy prvého stupňa platia až do zajtra rána. V Prešovskom a Žilinskom kraji tiež meteorológovia varujú pred snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov.

Antalya - Slovenská reprezentácia v kickboxe si na majstrovstvách Európy v tureckej Antalyi vybojovala celkovo tri bronzové medaily. Dominika Sakáčová v kicklighte žien do 50 kg, Lucia Fecková v kicklighte žien do 55 kg a Viktória Kažiková v lowkicku žien do 56 kg.