Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. novembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra, pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí. Avizoval to po dnešnom rokovaní ústredného krízového štábu.



Bratislava - Vláda ponúka zdravotníkom stabilizačný príspevok. Pre lekárov má predstavovať 10.000 eur, tí s atestáciou by zároveň dostali 1000 eur za každý rok praxe. Pre ostatných zdravotníkov má byť príspevok 5000 eur. Informovali o tom premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Snaha o podpísanie memoranda s Lekárskym odborovým združením podľa premiéra nateraz stroskotala.

Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič (OĽANO), minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a premiér SR Eduard Heger (OĽANO) počas tlačovej konferencie po zasadnutí Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) na Úrade vlády SR 23. novembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu dnes v Štrasburgu schválili uznesenie, v ktorom označili Rusko v súvislosti s agresiou voči Ukrajine za štát podporujúci terorizmus. Zároveň vyzvali 27-člennú EÚ, aby nasledovala príklad europarlamentu.



Brusel - Európska komisia napoludnie oznámila, že schválila slovenskú schému štátnej pomoci vo výške 50 miliónov eur na podporu odvetvia poľnohospodárstva, rybolovu a akvakultúry v kontexte vojny Ruska proti Ukrajine.



KyjevVšetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli dnes odpojené od energetickej siete. Oznámil to prevádzkujúci štátny podnik Enerhoatom po tom, ako Ukrajinu zasiahli ďalšie vzdušné útoky Ruska.

Ukrajinskí hasiči pracujú na likvidácii požiaru po ruskom ostreľovaní v meste Vyšhorod pri hlavnom meste Kyjev na Ukrajine, v stredu 23. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Úsek ropovodu Družba na území Ukrajiny je čiastočne odstavený, v dôsledku čoho je prerušená dodávka ropy do Maďarska. Uviedol to popoludní server Index.hu s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu spoločnosti Transneft Igora Demina.



Kišiňov - Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobili veľké výpadky elektriny v Moldavsku. Bez prúdu ostala dnes viac ako polovica krajiny.



Kyjev - Veľvyslankyňa USA v Kyjeve dnes uviedla, že Rusko sa novými útokmi po celom ukrajinskom území pokúša potrestať Ukrajinu za to, že sa opovažuje byť slobodná. Bridget Brinková dodala, že Amerika bude stáť pri Ukrajine.



Vatikán - Pápež František dnes prirovnal vojnu na Ukrajine k strašnej genocíde z 30. rokov minulého storočia, keď sovietsky vodca Josif Stalin spôsobil na Ukrajine rozsiahly hladomor.



Bratislava - V Bratislave sa mali koncom týždňa stretnúť predsedovia parlamentov skupiny V4, kancelária Národnej rady hľadá náhradný termín na január 2023. Česká predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Markéta Pekarová Adamová sa neplánovala zúčastniť. Nevidí zmysel v dialógu s Maďarskom vzhľadom na prístup krajiny k ruskej agresii na Ukrajine.



Bratislava - Slovensko nie je cieľom ani zdrojom nelegálnej migrácie, problém od počiatku riešime na európskej úrovni. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Podčiarkol, že Slovensko si riadne plní svoje povinnosti.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava – Bytové domy s vlastnou kotolňou, ktoré nemohli požiadať svojho dodávateľa plynu o dodávky v roku 2023 za regulovanú cenu, tak môžu podľa novely zákona o energetike urobiť do konca novembra. Upozornil predseda Výboru pre hospodárske záležitosti Národnej rady Peter Kremský.



Bratislava - Ak bude rozpočtové provizórium, rezort práce by nemohol domácnostiam v roku 2023 pomôcť sumou 900 miliónov eur s energiami. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.



Bratislava - Obvinený mladistvý Alexander B., ktorý začiatkom novembra sekerou zaútočil na spolužiakov v strednej odbornej škole v Novákoch, zostáva vo väzbe. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu.



Istanbul - Najmenej 68 ľudí utrpelo zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 6,1, ktoré ráno zasiahlo severozápad Turecka. K zemetraseniu došlo zhruba 170 kilometrov východne od najväčšieho tureckého mesta Istanbul.



Washington - Sedem mŕtvych vrátane páchateľa a štyroch zranených si vyžiadala včerajšia streľba v hypermarkete siete Walmart v meste Chesapeake v americkom štáte Virgínia.



Al Raján - Futbalisti Nemecka prekvapujúco prehrali v dnešnom prvom zápase E-skupiny na MS v Katare s Japonskom 1:2. V Al Rajáne favoritovi nevyšla záverečná polhodina, keď ich súper uzemnil hernou modernou i dôraznejším zakončením.

Japonský futbalista Takuma Asano (vľavo) a nemecký hráč Antonio Rüdiger bojujú o loptu počas zápasu základnej E-skupiny Nemecko - Japonsko na MS v katarskej Dauhe v stredu 23. novembra 2022.
Foto: TASR - AP


Al Chor - Futbalisti Maroka a Chorvátska remizovali 0:0 v dnešnom prvom zápase F-skupiny na MS v Katare.