Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. novembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava – Výrobcovia energií zo zariadení s inštalovaným výkonom nad 0,9 megawattu a tiež dodávatelia energií by mali platiť daň z nadmerného príjmu. Vyplýva to návrhu novely zákona o energetike, ktorú schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal Národnú radu o prerokovanie zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi zajtra o 13.00 hodine v pléne Národnej rady so správou o stave o republiky.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nepredstavil návrh k požiadavkám lekárov na dnešnom Výbore Národnej rady pre zdravotníctvo, lebo nebol uznášaniaschopný. Predstaviť ho má na zajtrajšom zasadnutí výboru.

- Vláda a lekárski odborári na sobotňajšom (26. 11.) rokovaní vyriešili otázku platov lekárov a dohodli sa.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala dve novely zákona o službách zamestnanosti. Odobrila napríklad aj novelu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov či novelu zákona o sociálnom poistení.

Brusel - Prístup Slovenska k vzdelávaniu mladých ukrajinských utečencov je inšpiratívny pre viaceré krajiny EÚ. Uviedol to v Bruseli minister školstva Ján Horecký po skončení Rady EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport.

Bratislava - Nominantom do dozorných rád, ale aj do predstavenstiev štátnych podnikov by po novom mohlo stačiť už len stredoškolské vzdelanie. Vyhlásil to exminister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík s tým, že to považuje za veľmi škodlivé. Odvolal sa pritom na návrh, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil minister hospodárstva Karel Hirman.

Bratislava - Zväz ambulantných poskytovateľov víta dohodu medzi Lekárskym odborovým združením a vládou, upozorňuje však, že sa netýka ambulancií mimo nemocníc. Apeluje na vládu, aby sa začala zaoberať potrebami ambulantného sektora. Spolu s Asociáciou polikliník a zdravotníckych zariadení žiadajú zvýšenie budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo.
Na snímke obvinený bývalý starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf K. prichádza na pojednávanie o väzbe na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 28. novembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Obvinený bývalý starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf K. zostáva stíhaný na slobode.

Istanbul - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že sa zajtra v Bukurešti stretne so svojimi švédskymi a fínskymi partnermi, aby prediskutovali snahu ich krajín stať sa členmi Severoatlantickej aliancie.

Moskva - Rusko jednostranne odložilo konanie rozhovorov o jadrovom odzbrojovaní, ktoré sa mali konať tento týždeň v egyptskej metropole Káhira. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na správu ruského denníka Kommersant, ktorý v tejto súvislosti citoval americkú ambasádu.

Kyjev - Ministri zahraničných vecí Estónska, Fínska, Islandu, Litvy, Lotyšska, Nórska a Švédska dnes pricestovali do Kyjeva na znak podpory Ukrajine. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Rím - Pápež František povedal, že je pripravený pokúsiť sa sprostredkovať mier medzi Ukrajinou a Ruskom.

Ankara - Turecká armáda potrebuje už len niekoľko dní, aby bola úplne pripravená na vpád do severnej Sýrie. Rozhodnutie o invázii môže byť prijaté už dnes na zasadnutí tureckej vlády. Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Turecko začne pozemnú operáciu s cieľom zaistiť svoje južné hranice až keď to bude vhodné.

Islamabad - Pakistanská odnož afganského radikálneho hnutia Taliban oznámila, že už nebude dodržiavať prímerie, ktoré s vládou v Islamabade uzavrela v júni tohto roku. Svojim bojovníkom súčasne nariadila, aby začali podnikať útoky po celej krajine.

Haag - Invázia ruskej armády na Ukrajinu opäť zvýšila hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia, uviedol generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní Fernando Arias.

Ženeva/Peking - Európska vysielacia únia odsúdila "neprijateľné" zastrašovanie spravodajských štábov informujúcich o protilockdownových protestoch v Číne.

Bratislava - Na Slovensku je nedostatočná alebo takmer neexistujúca legislatíva pre akvakultúry, a teda aj pre chov kapra. Uviedlo to združenie Humánny pokrok.

Al Wakra - Futbalisti Srbska remizovali v zápase G-skupiny na MS v Katare s Kamerunom 3:3.

Al Raján - Futbalisti Ghany zvíťazili vo svojom druhom zápase na MS v Katare nad Kórejskou republikou 3:2.