Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Na snímke zľava riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Miroslav Homola, prezident finančnej správy Jiří Žežulka, riaditeľ sekcie pátrania na Generálnom riaditeľstve ciel ČR Michal Šimůnek, riaditeľ Ústredného policajného vyšetrovacieho úradu vo Vroclave Slawomir Banasiak a tlmočník počas brífingu s novinármi na tému "Úspešná medzinárodná spolupráca v rámci akcie BOB, vďaka ktorej sa podarilo rozložiť organizovanú zločineckú skupinu obchodujúcu s nelegálnymi tabakovými výrobkami" 4. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. novembra (TASR) — Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 30. novembra 2022 —17.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady schválili zvýšenie platov lekárov. Za bolo 138 poslancov zo 139 prítomných, jeden sa zdržal. Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.

Bratislava - Plénum parlamentu odmietlo návrh súhrnnej výročnej správy Slovenskej republiky za rok 2021 z dielne ministerstva financií.

Bratislava - Hyenizmus, nespravodlivosť, amorálne konanie a branie si rukojemníkov ako pri únose lietadla teroristami. Takto zhodnotil v parlamente minister financií Igor Matovič vyjednávanie odborárov z Lekárskeho odborového združenia pri rokovaniach o platoch zdravotníkov.

Bratislava - Strana Za ľudí vyzýva koaličných partnerov na väčšiu transparentnosť pri rozhodovaní o štátnom rozpočte na budúci rok. Chce, aby boli dva opozičné zákony, ktoré predložil nezaradený poslanec Tomáš Taraba, preradené pred hlasovanie o rozpočte a odmietnuté.

Bratislava - Nevyužité kapitálové výdavky ministerstva obrany z minulých rokov sa použijú na účely nákupu pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel. Zmenu použitia sumy vo výške 22.875.960 eur odsúhlasila vláda.

Lešť – Prvé multifunkčné kontajnerové domy dostali do užívania spojeneckí vojaci NATO v centre výcviku v Lešti. Odovzdali im ich minister obrany Jaroslav Naď spoločne s českou ministerkou obrany Janou Černochovou.

Bratislava - Národná kriminálna agentúra začala v kauze únosu Vietnamca z roku 2017 trestné stíhanie pre podozrenia z korupcie.

Bratislava - Minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Prípadné zmeny tohto ustanovenia budú predmetom odborných diskusií.

Brusel - Európska komisia oznámila, že schválila slovenský program finančnej pomoci na podporu spoločností, ktoré čelia rastúcim cenám energie v kontexte ruskej vojny proti Ukrajine, v hodnote 600 miliónov eur.

Prešov - Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove bude od zajtra do nedele 4. decembra bez ohľadu na to, či lekári stiahnu alebo nestiahnu výpovede, poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Bratislava - Kandidátmi na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva sú Katarína Šmigová a Marián Giba. Nomináciu kandidátov, ktorých 15. novembra zvolila Súdna rada, odsúhlasila vláda.

Brusel - Európska komisia oznámila, že zachová svoj pôvodný návrh z 18. septembra na pozastavenie 65 percent záväzkov pre tri operačné programy v rámci politiky súdržnosti, čo predstavuje 7,5 miliardy eur z bežného rozpočtu Európskej únie vyčlenených pre Maďarsko.

Kyjev - Ukrajina má od septembra zriadenú horúcu linku pre ruských vojakov, ktorí sa chcú vzdať. Linka umožňuje ruským vojakom vzdať sa ukrajinským ozbrojeným silám. Ukrajinská vláda uviedla, že takýchto žiadostí majú 100 denne.

Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že Rusko sa bude v roku 2023 sústreďovať na budovanie infraštruktúry pre jadrové zbrane.

Moskva - Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, jednomyseľne schvália návrh zákona o zákaze "LGBTQ propagandy" v Rusku. Zákon musí pred nadobudnutím účinnosti ešte podpísať prezident Vladimir Putin.

Bagdad - Vodca Islamského štátu, Iračan abú Hasan al-Hášimí al-Kuraší zahynul "v boji s nepriateľmi Alaha", oznámil to hovorca tejto militantnej skupiny.