Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. decembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Embargo Európskej únie na dovoz ruskej ropy sa Slovenska v súčasnosti nijak nedotkne, pretože sa vzťahuje iba na dodávky ropnými tankermi. Pokiaľ nebude zásadne poškodená infraštruktúra, dodávky ruskej ropy na Slovensko by nemali byť ohrozené. Povedal to minister hospodárstva Karel Hirman.

Bratislava - Podpredseda Národnej rady Juraj Blanár ukončil dnešné rokovanie parlamentu skôr. V rokovacej sále totiž chýbali predkladatelia viacerých návrhov. Poslanci sa zídu opäť zajtra. Podľa zverejneného programu by sa mali venovať napríklad vládnej novele zákona o energetike.

Bratislava - Stabilizačný príspevok sa netýka sestier pracujúcich v ambulanciách, agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti a školských zariadeniach. Upozornila na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek s tým, že sestry z daných oblastí odídu.
Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády SR v Bratislave 5. decembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

- Vláda dnes schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5000 eur. Zdravotníci sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky.

Bratislava - Viaceré osobnosti vyzvali ministra školstva Jána Horeckého, aby verejne odsúdil predloženú novelu školského zákona, podporujúcu stigmatizáciu a šírenie nenávisti voči LGBTI+ ľuďom v školách.

Bratislava - Úzka spolupráca medzi Slovenskou republikou a Maďarskom prináša pokrok v oblastiach infraštruktúrnych projektov a ekonomickej spolupráce, a to aj napriek tomu, že existujú otázky, v ktorých sa názory týchto krajín môžu líšiť. Konštatovali to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Bratislava – Dôchodky na Slovensku by sa mohli valorizovať dvakrát do roka v prípade, ak by dôchodcovská inflácia dosiahla minimálne 5 percent. V novele zákona o sociálnom poistení to navrhujú nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD.

Bratislava - Paragraf 363 Trestného poriadku chráni Slovensko pred zločincami na Národnej kriminálnej agentúre a na Úrade špeciálnej prokuratúry, chráni ústavnosť a zákonnosť trestných konaní. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava – Podľa poslanca SaS Karola Galeka novela zákona o energetike, ktorá je momentálne v parlamente v druhom čítaní, je nedopracovaná a ohrozuje slovenských výrobcov.

Bratislava - Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová vyzvala Slovákov na účasť na onkologických skríningoch a očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Bratislava – Miroslav Radačovský, ktorý je zástupcom rodiny Milana Lučanského spochybnil závery vyšetrovania smrti policajného exprezidenta, ktorým bolo vylúčené cudzie zavinenie.

Kyjev - Najmenej dve osoby zahynuli a ďalšie dve dnes utrpeli zranenia pri ruských raketových útokoch, ktoré zasiahli obytné domy v Záporožskej oblasti na Ukrajine.
- Rusko spustilo novú vlnu raketových útokov na ukrajinské územie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinská armáda väčšinu zostrelila. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Tbilisi - Väznený bývalý prezident Gruzínska Michail Saakašvili bol "otrávený" ťažkými kovmi a bez poskytnutia primeranej zdravotnej pomoci mu hrozí smrť. Vyplýva to z lekárskej správy, ktorú zverejnil exprezidentov právny tím.

Moskva - Strop na cenu ruskej ropy, ktorý v piatok (2. 12.) zaviedol Západ, destabilizuje globálne energetické trhy. Ale neovplyvní schopnosť Ruska pokračovať v tom, čo nazýva "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Štokholm/Groznyj - Vo Švédsku zastrelili youtubera a blogera Tumsa Abdurachmanova, ktorý bol otvoreným kritikom čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a jeho vlády.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Kerčský most spájajúci pevninské Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. Most 8. októbra značne poškodil výbuch.

Miami - Legendárny tenisový tréner Nick Bollettieri zomrel včera vo veku 91 rokov. V Bollettieriho slávnej akadémii v Bradentone na Floride v minulosti trénovala aj Slovenka Daniela Hantuchová, ktorá sa vo svetovom rebríčku WTA prepracovala na piate miesto.

Sao Paulo - Legendárny brazílsky futbalista Pelé nie je v priamom ohrození života. Jeho rodinní príslušníci dementovali správy niektorých brazílskych médií, podľa ktorých mu už nezaberá chemoterapia na liečbu rakoviny hrubého čreva a nemocnica v Sao Paule mu poskytuje už len paliatívnu liečbu.