Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. decembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Vyplýva to zo schválených pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o dani z príjmov, ktorú odobrili poslanci Národnej rady.

Bratislava/Tirana - Slovensko podporuje integráciu západného Balkánu a poskytne tomuto regiónu podporu v oblasti potrebných reforiem. Povedal to slovenský premiér Eduard Heger v Tirane, kde sa zúčastnil samitu EÚ – západný Balkán.

Bratislava - Veto hnutia OĽANO k novele Ústavy SR súvisiacej s predčasnými voľbami z dielne Sme rodina platí na hlasovanie, nie na rokovanie. Povedal to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Ak by OĽANO chcelo toto veto stiahnuť, tak až po tom, ako uvidia výsledky hlasovania o vyslovení nedôvere vláde.

Bratislava - Opozičná SaS navrhuje zvýšiť platbu za poistenca štátu na výšku 4,5 percenta z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Zároveň chce zaviesť aj reguláciu zisku zdravotných poisťovní priamo naviazanú na prínos pre pacienta. Zmeny chcú predložiť cez pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona o zdravotných poisťovniach.

Bratislava - Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič navrhol zníženie DPH na gastro až na rok namiesto troch mesiacov. Ak by takýto pozmeňujúci návrh v pléne prešiel, minister financií Igor Matovič avizoval, že stiahne celý návrh zákona a DPH tak nebude znížená pre športoviská a gastro ani na tri mesiace. Odôvodnil to chýbajúcimi dodatočnými zdrojmi.

Bratislava – Medzi krajinami V4 existujú témy, ktoré ich rozdeľujú. Priniesla ich vojna na Ukrajine, kde nie je úplná zhoda, no sme susedia so spoločným dedičstvom a potrebujeme spolupracovať. Po stretnutí s rezortnými partnermi z Česka, Maďarska a Poľska v Bratislave to povedal šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

Bratislava – Výška sadzby solidárneho príspevku, ktorý má odviesť do štátneho rozpočtu zo zvýšeného zisku rafinéria Slovnaft, zohľadňuje výnimku na dovoz ruskej ropy vyrokovanú vládou. Povedal minister hospodárstva Karel Hirman.

Vláda posunula do parlamentu návrh zákona, ktorým majú rafinérie, ale aj firmy podnikajúce v odvetviach ropy, zemného plynu a uhlia, odviesť do štátneho rozpočtu 70 percent - zisku presahujúceho 120 percent priemerného zisku za posledné štyri roky.

- Proti navrhovanému zákonu vystúpil generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

Bratislava – Rafinéria Slovnaft postupne nahradí časť ruskej ropy dodávkami z iných krajín cez ropovod Adria. Firme to umožní aj po 5. februári budúceho roka pokračovať v exporte do Rakúska, Česka či Poľska napriek zákazu vývozu ropných produktov vyrábaných z ruskej ropy.

Bratislava - Nadužívanie paragrafu 363 Trestného poriadku či nedostatočná komunikácia s verejnosťou. Aj tieto veci vyčítali generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi niektorí poslanci Národnej rady počas diskusie k správe o činnosti Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Bratislava – Krajskí prokurátori v spoločnom vyhlásení uviedli, že považujú za absolútne nevhodné, aby sa politici verejne vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu generálneho prokurátora Maroša Žilinku, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním.

Bratislava – Slovenské elektrárne prerušili spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce po tom, čo objavili drobnú netesnosť reaktora. Po pretesnení bloku budú testy a spúšťanie reaktora pokračovať na budúci týždeň.

Bratislava - Rezort vnútra aktuálne neplánuje stavať žiadne ďalšie stanové mestečká pre nelegálnych migrantov.

Bratislava - Nezaradený poslanec Národnej rady Tomáš Valášek bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Podporí aj novelu Ústavy SR, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia.

Moskva - Moskva v súčasnosti nevidí nijaké vyhliadky na mierové rokovania s Ukrajinou o ukončení vojenskej ofenzívy. Povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva/Doneck - Ruskom dosadený starosta východoukrajinského mesta Doneck Alexej Kulemzin dnes uviedol, že pri ostreľovaní mesta ukrajinskými jednotkami zomrelo najmenej šesť miestnych civilistov. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Brusel - Maďarsko vetovalo balík finančnej pomoci EÚ pre Ukrajinu v objeme 18 miliárd eur.

Tirana - EÚ prišla s novým návrhom normalizácie vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Ako uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, text návrhu odovzdala srbskému prezidentovi Aleksandrovi Vučičovi a kosovskému premiérovi Albinovi Kurtimu.