Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. decembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš apeloval na poslancov SaS, aby nehlasovali s opozíciou za pád vlády a nepomáhali návratu Smeru-SD, ak majú aspoň trochu súdnosti a nechcú vystaviť Slovensko strachu o demokratickú budúcnosť. Počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde pripomenul spoločné vládnutie s SaS, reformy a úspechy.

Bratislava - Demokratická platforma OĽANO a nezaradení poslanci Martin Klus, Juraj Šeliga, Jana Žitňanská a Ján Mičovský vyzvali, aby sa hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde preložilo na januárovú schôdzu Národnej rady. Argumentujú, že dovtedy by bol čas na rokovanie, ako si opozičná SaS predstavuje rozumnú a riadnu rekonštrukciu vlády Eduarda Hegera.

- Odloženie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde je odložením problému. SaS tak reagovala na výzvu demokratickej platformy OĽANO a nezaradených poslancov. Liberáli poznamenali, že od platformy očakávali skôr výzvu na odchod Igora Matoviča z funkcie a na rekonštrukciu vlády.

Bratislava - Vláda nemôže padnúť pre osobné spory. Týždeň pred Vianocami je zlý termín na hlasovanie. Vláda potrebuje pokračovať v zodpovednej zahraničnej a obrannej politike. Vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď v diskusii o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Je ochotný skončiť vo funkcii, ak ostane v krajine slušná vláda.

- Vystúpením ministra obrany a ministra školstva Jána Horeckého ukončili poslanci dnešné rokovanie. Parlament bude v diskusii pokračovať v pondelok 12. decembra od 9.00 hodiny.

Bratislava - Ak by Národná rada v utorok 13. decembra na hlasovaní vyslovila nedôveru vláde, predseda parlamentu Boris Kollár by prerušil rokovanie, zvolal grémium a následne šiel s politickými lídrami k prezidentke Zuzane Čaputovej.

Bratislava - Ministerstvo obrany čelí výraznému kybernetickému útoku. Minister obrany Jaroslav Naď to povedal v pléne parlamentu počas diskusie k návrhu na odvolanie vlády.

Bratislava - Proces v prípade bývalého šéfa Matice slovenskej Jozefa M., ktorý čelí obžalobe pre trestný čin porušenia povinností pri správe cudzieho majetku, opäť odročili.

Bratislava - Vyučovanie bolo tento týždeň prerušené v 299 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Z toho v siedmich išlo o prerušenie len v jednotlivých triedach.

Bratislava - Na Slovensku sa nachádza momentálne 60.000 až 80.000 ukrajinských detí, ale iba 10.000 z nich navštevuje slovenské školy, uviedol Úrad komisára pre deti.

Brusel – V Belgicku zadržali štyroch ľudí vrátane bývalého europoslanca v rámci vyšetrovania korupcie v Európskom parlamente. Podozrenia sa týkali "krajiny Perzského zálivu".

Praha - Ak by sa prezidentské voľby v Česku konali v novembri, vyhrala by ich ekonómka a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová. Ukázal to najnovší prezidentský model agentúry Median. Na druhom mieste by skončil Andrej Babiš a bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel by skončil tretí.

Moskva - Ruského opozičného politika Iľju Jašina uznal súd v Moskve za vinného zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde a odsúdil ho na osem rokov a šesť mesiacov väzenia.

Sofia - Bulharsko sa chystá poslať Ukrajine prvú vojenskú pomoc od začiatku ruskej invázie. Zoznam zasielaných zbraní, ktorý zostavila dočasná vláda odobril parlament.

Londýn - Spojené kráľovstvo zaradilo do sankčných zoznamov 30 ľudí z viacerých krajín, ktorí sú podozriví z účasti na korupcii, porušovaní ľudských práv, ako aj zo sexuálneho násilia počas ozbrojených konfliktov a násilného potláčania pouličných protestov.

Washington - Americká basketbalistka Brittney Grinerová, ktorú Rusko včera prepustilo z väzenia výmenou za obchodníka so zbraňami Viktora Buta, už je nazad v USA.

Belehrad – Belehrad zvažuje, že bude žiadať nasadenie svojich bezpečnostných síl v Kosove. Uviedla to premiérka Ana Brnabičová s tvrdením, že sú ohrozené životy tamojších menšinových Srbov.