Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 13. decembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa posúva na štvrtok 15. 12. na 17.00 hodinu. Poslanci Národnej rady odsúhlasili procedurálny návrh predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša. Odôvodnil to potrebou vytvoriť priestor na rokovania o riešení vzniknutej krízy vrátane možnosti volieb.

- Predseda parlamentu Boris Kollár po schválení návrhu prerušil aktuálne rokovanie až do termínu hlasovania. Vyhlásil, že ak padne vláda, bol by nezmysel sa púšťať do hlasovania o štátnom rozpočte na budúci rok.

Košice – Za protiústavné označil Ústavný súd SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
Na snímke predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan počas verejného vyhlásenia rozhodnutia pléna Ústavného súdu SR k návrhu o financovaní voľného času dieťaťa. Košice, 13. decembra 2022.
Foto: TASR - František Iván

- Hnutie OĽANO uviedlo, že rozhodnutie rešpektuje.

Bratislava - Rozhodnutie Ústavného súdu SR o tzv. prorodinnom balíčku je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger sa kvôli vnútropolitickej situácii na Slovensku nezúčastní na samite lídrov EÚ v Bruseli.

Bratislava - Demokratickí poslanci dostali 48 hodín na to, aby si rozmysleli položenie demokratickej vlády v spolupráci s mafiou. Uviedlo to koaličné hnutie OĽANO v súvislosti s posunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde.

Bratislava - Odsunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde by sa mal vytvoriť priestor na to, aby minister financií Igor Matovič odstúpil z funkcie. Povedal to poslanec a líder SaS Richard Sulík. Má za to, že k hlasovaniu o páde vlády vo štvrtok dôjde. Za poslanecký klub SaS budú všetci prítomní a jednotní. Ako avizovali, budú hlasovať za.

Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady okolo Petra Pellegriniho budú za pád vlády aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič.

Bratislava - Pozícia opozičnej strany Smer-SD k vysloveniu nedôvery vláde je nemenná, všetkých 27 poslancov bude na hlasovaní prítomných a bude hlasovať za koniec vlády.

Košice – Časť zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom Ústavný súd SR.

Trenčín – Samosprávy nemajú zdroje na vykrytie nákladov, ktoré im vzniknú v súvislosti so zákonom stanoveným zvyšovaním odmien za prácu v nočných hodinách, počas víkendov a sviatkov. Povedal to predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Bratislava - Prostredníctvom 1215 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 162 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo šesť obetí. V nemocniciach je s COVID-19 hospitalizovaných 481 pacientov.

Bratislava – Polícia sa opätovne zaoberá podnetom na trestné stíhanie vo veci bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Moskva - Rusko odmietlo žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk. Ukrajina podľa Ruska musí akceptovať novú územnú "skutočnosť", informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Minsk - Bielorusko, blízky spojenec Ruska, spustilo neohlásenú previerku bojovej pripravenosti vojakov.

Brusel - Členské štáty EÚ sa dohodli, že Bosne a Hercegovine udelia "štatút kandidátskej krajiny" na vstup do Únie.

Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu rozhodli, že grécka europoslankyňa Eva Kailiová už nebude pôsobiť ako jedna z podpredsedníčok EP.

Praha - Bývalého českého poslanca za stranu TOP09 Dominika Feriho obžalovali z dvoch znásilnení a jedného pokusu o znásilnenie.

Bratislava – Včera vo veku 85 rokov zomrel bývalý slovenský lyžiar Anton Šoltýs.