Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 15. decembra 2022 - 17.45 h.



Bratislava - SaS neprijala ponuku ministra financií Igora Matoviča na jeho demisiu. Žiadal za to od SaS stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu.



Bratislava - Poslanci Národnej rady neodsúhlasili predradenie novely ústavy pred hlasovanie o vláde. Následne predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil 20-minútovú prestávku na poradu poslaneckých klubov na žiadosť predsedu klubu OĽANO Michala Šipoša.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Patrick Linhart, ktorý oznámil odchod z klubu Sme rodina, bude hlasovať za pád vlády.



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny ústavy v tejto súvislosti.



Bratislava - Vláda prijala dve nariadenia, ktoré majú zabezpečiť dodávky energií pre obyvateľov a vybraných koncových odberateľov za zvýhodnené ceny.
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO) sedí v pléne Národnej rady (NR) SR počas 78. zasadnutia parlamentu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva do konca roka zverejní základnú kostru novej nemocničnej siete. Pôjde o konkrétny zoznam nemocníc s ich zaradením do jednotlivých úrovní od druhej po piatu. Zároveň určí zoznam základných povinných medicínskych programov, ktoré musia nemocnice v danej úrovni spĺňať. Ďalšie, doplnkové programy chce rezort zverejniť do konca marca 2023.



Bratislava - Zdravotnícke organizácie, ktoré sú členom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, vyzývajú vládu a poslancov Národnej rady, aby pri hlasovaní o štátnom rozpočte nedopustili scenár rozpočtového provizória.



Banská Bystrica - Koaličnú zmluvu o spolupráci vo volebnom období 2022 až 2026 podpísali predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter a šéfovia klubov v krajskom parlamente Tomáš Abel za Nezávislých, Maroš Skopal za klub Srdcom v kraji, Božena Kováčová za Hlas kraja a Péter Csúsz za Alianciu-Szövetség. V zastupiteľstve majú 45 zo 49 poslancov.



Bratislava - Projekt druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor sa nestihne dokončiť v pôvodne plánovanom termíne, teda do konca roka 2023. Potvrdil to primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že stavbu by mali ukončiť v roku 2024.



Bratislava - Nová rámcová zmluva so štátom na roky 2023 - 2027 prinesie RTVS minimálne 23-miliónovú alokáciu ročne.



Bratislava - Televízia Markíza vyhrala spor v kauze jednej zo zmeniek. Okresný súd Bratislava V zamietol žalobu, ktorou Marian Kočner prostredníctvom svojej spoločnosti vymáhal od televízie vyše 26 miliónov eur.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP



Bratislava - Letisko M. R. Štefánika má nový záchranný a hasičský automobil Panther 6x6. Ministerstvo dopravy poskytlo financie vo výške takmer milión eur na jeho kúpu.



Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu veľkou väčšinou hlasov uznali vyhladovanie, ktoré spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932–33, známe aj ako holodomor, za genocídu.



Brusel/Luxemburg - Poľský zákon o organizácii súdov a Najvyššom súde porušuje právo Európskej únie. Upozornil na to generálny advokát Súdneho dvora EÚ Anthony Michael Collins.

Frankfurt nad Mohanom - Európska centrálna banka zvýšila kľúčové úrokové sadzby o 50 bázických bodov. Úroková sadzba z vkladov tak stúpne na 2 percentá, sadzba na hlavné refinančné operácie na 2,50 percenta a sadzba na jednodňové refinančné operácie sa zvýši na 2,75 percenta.
Na archívnej snímke z 17. februára 2021 budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom.
Foto: TASR/AP



Kyjev - Ukrajinská metropola Kyjev dostala od Spojených štátov štyri bagre a 130 generátorov, ktoré majú pomôcť posilniť tamojšiu infraštruktúru a rozsiahly energetický deficit, ktorému Ukrajina čelí v dôsledku ruských útokov.



Liptovský Mikuláš - Novým trénerom hokejistov MHk 32 Liptovský Mikuláš sa stal Ernest Bokroš. Mužstvo povedie spoločne s asistentom Martinom Hrnčárom.



Paríž - Rafael Nadal a Iga Swiateková sa stali majstrami sveta za rok 2022 podľa Medzinárodnej tenisovej federácie. Obaja získali v uplynulej sezóne dva grandslamové tituly.