Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 20. decembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič ponúkol strane SaS, že ak schváli "pomoc ľuďom s energiami cez štátny rozpočet", odstúpi z funkcie. Uviedol to na sociálnej sieti.

- Medzi OĽANO a SaS prebiehajú intenzívne rokovania, v hre je aj nová koalícia 76 poslancov. Novinárom to povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Bratislava - Rezort financií nemá v tejto chvíli v rukách rozhodovanie o schválení štátneho rozpočtu, a preto musí reagovať na rozhodnutia politikov, v tomto prípade poslancov Národnej rady. To, či sa bude musieť návrh štátneho rozpočtu upravovať, závisí od politických dohôd.

Bratislava - Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava - Povolanie plavčíka budú môcť vykonávať len absolventi akreditovaného kurzu prvej pomoci s vekom minimálne 18 rokov. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia z dielne rezortu zdravotníctva, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady.

- Poslanci presunuli viaceré body programu na najbližšiu riadnu schôdzu Národnej rady. Jej začiatok je plánovaný v závere januára 2023.

Bratislava – Firmy a ropné rafinérie, ktoré vytvárajú aspoň 75 percent svojho obratu z hospodárskej činnosti v odvetví ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, by mali v nasledujúcom období platiť solidárny príspevok z vyšších ziskov. Plénum Národnej rady návrh posunulo do 2. čítania. O novele rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava – V rámci navrhovanej novely Trestného zákona sa podarilo odstrániť väčšinu zásadných rozporov od pripomienkujúcich subjektov. Uviedol to dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Obsah novely, zohľadňujúcej vznesené pripomienky, predloží najskôr dočasne poverenému premiérovi. Mohlo by sa tak stať v januári 2023.

Bratislava - Súčasná chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami. Upozornil na to hlavný hygienik Ján Mikas.

Bratislava - Cukrová repa sa v roku 2022 na Slovensku pestovala na ploche asi 20.000 hektárov, úroda bola pre sucho nižšia. Tí pestovatelia, ktorí mali možnosť používať závlahy, mali hektárové výnosy vyššie o tretinu. Uviedol to dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Bratislava - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a. s., pred vianočnými sviatkami a po Novom roku posilní vlakovú dopravu.

Bratislava - Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír povedal, že rozpočtové provizórium je vo vzťahu k zahraničným finančným trhom známkou nestability.

Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhol obžalovať konkurzného právnika Zoroslava K.

Bratislava - Štát nijako nepomáha slovenským útulkom. Legislatíva k útulkom existuje, problémom však je, že si ju ľudia vysvetľujú po svojom. Útulky žijú len z darov a dvoch percent z daní. Pre TASR to uviedlo občianske združenie Združenia za práva zvierat.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin sa zajtra stretne s vysokopostavenými predstaviteľmi ruskej obrany, aby stanovil vojenské ciele Ruska na nadchádzajúci rok a zhodnotil priebeh konfliktu na Ukrajine. Oznámil to Kremeľ, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Moskva - Traja ľudia dnes zahynuli pri výbuchu plynovodu Bratstvo, v Čuvašskej republike. Tamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie oznámilo, že plynovod vybuchol počas plánovanej údržby pri obci Kalinino, ktorá leží v európskej časti Ruska asi 650 kilometrov od Moskvy.

Varšava - Hrozba ruského útoku na Moldavsko je podľa námestníka poľského ministra zahraničných vecí Piotra Wawrzyka nepravdepodobná, vylúčiť sa však nedá.
- Šéf moldavskej tajnej služby Alexandru Musteaţa pre moldavskú televíziu povedal, že jednotky Kremľa plánujú inváziu do jeho krajiny začiatkom roka 2023.

Istanbul - Turecko odsúdilo rozhodnutie švédskeho najvyššieho súdu, ktorý zamietol žiadosť Ankary o vydanie exilového novinára Bülenta Keneša.
- Vydanie tohto novinára bolo jednou z kľúčových požiadaviek tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre ratifikáciu členstva Švédska v NATO.