Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 22. decembra 2022 - 17.45 h.

Bratislava - Parlament dnes schválil štátny rozpočet na budúci rok. Za zákon roka zahlasovalo 93 zo 136 prítomných poslancov. Potvrdila sa tak dohoda koaličných strán OĽANO, Sme rodina, Za ľudí s opozičnou SaS o podpore rozpočtu. Spolu s ním vzalo plénum na vedomie rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky.
Na snímke výsledky hlasovania o štátnom rozpočte na budúci rok počas rokovania 78. schôdze parlamentu 22. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci Národnej rady schválením štátneho rozpočtu na rok 2023 odvrátili ohrozenie doručenia pomoci pre občanov. Povedal to premiér Eduard Heger, podľa ktorého je schválenie rozpočtu vianočný darček pre občanov.

Štátny rozpočet na rok 2023 má nedostatky, no strana SaS urobila na jeho zmenu všetko, čo sa v aktuálnej situácii dalo dosiahnuť. Uviedol to predseda strany Richard Sulík.

Bratislava - Ak sa do konca januára nepodarí schváliť zmenu Ústavy o možnosti skrátiť volebné obdobie a dohodnúť predčasné voľby, nastane úradnícka vláda. Tvrdí to predseda Národnej rady a Sme rodina Boris Kollár. Hovorí o potrebe predčasných volieb najneskôr v septembri.

Bratislava – Firmy, ktoré vytvárajú aspoň 75 % svojho obratu z hospodárskej činnosti v odvetví ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, zaplatia solidárny príspevok z vyšších ziskov. Poslanci Národnej rady dopoludnia schválili zákon o solidárnom príspevku.

- Koncesionárske poplatky sa zrušia. Zmenu odsúhlasili poslanci Národnej rady v dnešnom hlasovaní. Hlavným príjmom Rozhlasu a televízie Slovenska bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

- Zdanenie liehu sa v budúcom roku zvýši o 30 %. Poslanci Národnej rady napoludnie schválili novelu zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Prostredníctvom novely sa tiež trvalo zníži daň z pridanej hodnoty pre služby v gastro a turistickom sektore, ale aj zvýši odvod z hazardných hier.

- Na Slovensku sa zavedie nová daň z plynovodov. Vyplýva to zo zákona o dani z osobitnej stavby, ktorý napoludnie Národná rada definitívne schválila. V rámci novely poslanci odsúhlasili aj zmenu vo výpočte registračných poplatkov za motorové vozidlá.

- Zisk zdravotných poisťovní sa bude regulovať. Parlament dnes schválil novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá stanovuje pravidlá, za akých si môžu pripísať zisk. Poslanci odobrili aj pozmeňujúci návrh, ktorý oslobodí aktuálne stabilizačné príspevky pre zdravotníkov od zdravotných a sociálnych odvodov.

Bratislava – Pološtátny prepravca plynu Eustream odmieta Národnou radou prijatý zákon o zdanení tranzitného plynovodu. Plánuje sa obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú so žiadosťou, aby zákon vetovala.

Bratislava - Ozbrojené sily zabezpečili počas uplynulých mesiacov výcvik pre viac ako 600 ukrajinských vojakov. Výcvik sa uskutočnil v rámci cvičenia European Shield.
Na snímke hlavná budova Detenčného ústavu počas otvorenia Detenčného ústavu v Hronovciach 22. decembra 2022.
Foto: TASR - Michal Svitok

Hronovce - V Hronovciach v okrese Levice bol dnes oficiálne otvorený prvý detenčný ústav. Určený je ľuďom s duševnými chorobami, ktorí môžu byť pre svoje okolie nebezpeční.

Brusel — Lídri 27 krajín eurobloku sa 3. februára stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Konanie summitu EÚ — Ukrajina oznámil napoludnie hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts.

Paríž — Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa domnieva, že Európa musí v rámci NATO zohrávať asertívnejšiu úlohu, znížiť svoju závislosť od USA a rozvíjať vlastné obranné kapacity, aby zabezpečila mier v regióne, ktorým otriasa vojna na Ukrajine.

Bratislava - Bezprostrednou príčinou náhleho úmrtia lekára a vedca Vladimíra Krčméryho bol infarkt myokardu. Informovala o tom rodina zosnulého.

Luxemburg – Ak niekto ochorel v dôsledku znečisteného ovzdušia, od štátu nemôže žiadať odškodnenie. Rozhodol o tom dnes Súdny dvor EÚ. Európske smernice o kvalite ovzdušia podľa neho nedávajú jednotlivcom práva, ktoré by mohli viesť k náhrade škody.

Vatikán - Pápež František dnes predniesol tradičné vianočné posolstvo rímskej kúrii. Kardinálov, biskupov a kňazov v ňom vyzval, aby nebrali Božie milosti ako samozrejmosť, ale aby vždy kráčali po ceste obrátenia a boli tvorcami pokoja.