Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger začína u poslancov zbierať podpisy na podporu jeho vlády. V tomto týždni sa pokúsi zozbierať potrebných 76 podpisov a následne ich predložiť prezidentke Zuzane Čaputovej. Eduard Heger chce oddeliť diskusiu o novej 76-ke a debatu o predčasných voľbách. Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár by súhlasil s novou väčšinou 76 poslancov len v prípade dohody na predčasných voľbách.

Na archívnej snímke vľavo premiér SR v demisii Eduard Heger (OĽANO) a vpravo predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas brífingu s novinármi.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Mimoparlamentný Hlas-SD trvá na svojom postoji, že predčasné parlamentné voľby v čo najskoršom možnom termíne sú jediným riešením trojročnej hlbokej politickej krízy.



Bratislava - V prvom kalendárnom týždni 2023 zaznamenali na Slovensku prostredníctvom RT-PCR testov 622 prípadov ochorenia COVID-19. Predstavuje to nárast o 12,7 percenta. Antigénové testy odhalili 594 pozitívnych vzoriek, čo je o 15,6 percenta menej ako v predošlom týždni. Informovali o tom z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.



Žiar nad HronomSpoločnosť Slovalco v Žiari nad Hronom, ktorá celosvetovo patrí medzi najekologickejšie hlinikárne, definitívne odstavuje aj posledných 10 pecí na výrobu primárneho hliníka. Toto rozhodnutie dnes odsúhlasili akcionári spoločnosti.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Štyridsaťpäť percent Slovákov vníma existenciu samostatného Slovenska ako úspešný príbeh. Ďalších 44 percent s tým nesúhlasí. Vyplýva to z prieskumu agentúry NMS Market Research, ktorý sa realizoval od 18. do 22. novembra na vzorke 1027 respondentov.



BratislavaRezort hospodárstva počas vykurovacej sezóny 2022 - 2023 eviduje naďalej pokles spotreby plynu. V novembri sa reálna fyzická spotreba odberateľov na Slovensku znížila výrazne, a to o 15,12 percent v porovnaní s päťročným priemerom. Vyplynulo to z údajov štátneho prevádzkovateľa distribučnej siete SPP-distribúcia.



Bratislava - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky preverí, či v súvislosti s manažmentom pandémie ochorenia COVID-19 nedošlo ku konaniu alebo opomenutiu konania, ktoré by zakladalo trestnú zodpovednosť.



Bratislava - Výsledkom činnosti koledníkov Dobrej noviny je konkrétna pomoc ľuďom v núdzi. Počas prijatia koledníkov z Podkoníc a Kátloviec v Prezidentskom paláci to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Kolednícka akcia sa koná naprieč Slovenskom 28 rokov.



BratislavaOd 1. marca plánuje Slovenská pošta zvýšenie cien niektorých produktov. Zákazníkov chce zároveň motivovať k tomu, aby využívali elektronickú formu podania listov, takzvaný ePodací hárok.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Slovenská pošta vyzýva na opatrnosť pred falošnými e-mailmi, prostredníctvom ktorých páchatelia žiadajú platby od ľudí.



Praha - Rozsudok v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo je dobrou správou pre celú Českú republiku. Uviedol to expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš.

- Mestský súd v Prahe oslobodil okrem českého expremiéra i druhú obžalovanú, bývalú podpredsedníčku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú.



Oslo/Washington - Švédsko a Spojené štáty začali rokovať o prehĺbení vzájomných bezpečnostných vzťahov formou dohody o obrannej spolupráci.



Moskva - Dodávanie západných zbraní na Ukrajinu len sťaží Ukrajincom život, vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Na archívnej snímke hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Charkovská oblasť na severovýchode Ukrajiny bola dnes terčom ruského raketového útoku a ostreľovania, uviedol miestny gubernátor Oleh Sinehubov. TASR správu prevzala z televízie CNN.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin požiadal dolnú komoru parlamentu, Štátnu dumu, aby ukončila pristúpenie k dohovoru Rady Európy o boji proti korupcii, ktorý Rusko podpísalo v roku 1999. Informovala o tom agentúra AP.



Kramatorsk - Predstavitelia odbornej školy v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny popreli tvrdenia Ruska, že pri včerajšom raketovom útoku ruskej armády boli v tomto objekte zabité stovky ukrajinských vojakov. Podľa školy sa v dôsledku dopadu rakety iba rozbili okná a poškodili interiéry učební, informuje TASR.



Brazília - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva sa pripojil k vedúcim predstaviteľom oboch komôr brazílskeho Národného kongresu a predsedovi Najvyššieho súdu a spoločne s nimi odsúdil "teroristické činy" krajne pravicových stúpencov exprezidenta Jaira Bolsonara, ktorí včera vtrhli do niekoľkých vládnych budov.

Policajný vrtuľník letí nad palácom Planalto po tom, čo ho prepadli a poničili priaznivci brazílskeho bývalého prezidenta Jaira Bolsonara.
Foto: TASR/AP


Lisabon - Novým trénerom portugalskej futbalovej reprezentácie sa stal Roberto Martinez.