Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Dodávatelia nastavia zálohové platby pre malé firmy v regulácii podľa zastropovaných cien energií stanovených vládou. Limit ročnej spotreby komodity je 30 megawatthodín pri elektrine a 100 MWh pri plyne. Štát uhradí malým firmám 100 percent rozdielu medzi regulovanou a zastropovanou cenou energií. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger.



Bratislava - Vysoké zálohy za elektrinu pre regulovaných malých podnikateľov spôsobila zmena rozhodujúceho obdobia pre výpočet regulovanej ceny. Tú na žiadosť bývalého vedenia rezortu hospodárstva posunul Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na mesiace, keď bola cena elektriny najvyššia. Povedal to dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Na snímke dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman na tlačovej konferencii po rokovaní vlády SR 16. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer




Bratislava - Ukrajina si prevzala ôsmu samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2 slovenskej výroby.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR




Bratislava - Tarifa na straty v prenose elektriny zostáva tento rok na úrovni vlaňajška, a to napriek vyšším cenám na trhu. Kompenzáciu zabezpečí mimoriadny odvod vo výške 153 miliónov eur, na ktorom sa dohodli rezort financií a jeho dcérska spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci v rámci novoročných prijatí predstaviteľov občianskej spoločnosti. Poďakovala im za obhajobu verejného záujmu, za pomoc pri obrane demokracie, ako aj za pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi.

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák




Bratislava - Počas minulého týždňa sa na Slovensku zaznamenalo 408 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 a 557 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených antigénovými testami. Hospitalizovaných je 381 pacientov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR




Bratislava - Závery nedávno zverejnenej štúdie Nadúmrtnosť na COVID-19 sú zavádzajúce. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Štúdia podľa neho vykazuje vážne metodologické nedostatky, najmä ignoruje epidemiológiu a základné mechanizmy šírenia infekčných chorôb.



Bratislava - Národnostné zloženie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku by sa mohlo meniť. Súhlas s prítomnosťou zahraničných vojakov by sa mal rozšíriť na ozbrojené sily z členských štátov NATO, Švédska a Fínska. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území Slovenskej republiky, ktorý odsúhlasila vláda.



Bratislava - Vedenie Odborového zväzu školstva rokovalo v piatok (13. 1.) s dočasne povereným ministrom školstva Jánom Horeckým. Na stretnutí sa riešili aktuálne témy, ako sú napríklad financovanie školstva v roku 2023, valorizácia platov zamestnancov, kurikulárna reforma či odborné vzdelávanie.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Erik Ňarjaš spĺňa všetky predpoklady na vykonávanie funkcie člena predstavenstva národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Uviedol to vo svojej reakcii na vyjadrenia poslanca opozičnej SaS Juraja Krúpu.



Budapešť - Maďarská ropná spoločnosť MOL, ktorej súčasťou je aj bratislavská rafinéria Slovnaft, pracuje na žalobe na slovenskú vládu za mimoriadny odvod zo zisku, ktorú v decembri schválila Národná rada.



Bratislava - Hraničnými priechodmi prešlo z Ukrajiny v uplynulom týždni (9. 1. – 15. 1.) na vstupe do Slovenskej republiky 23.201 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 797 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska prešlo 21.130 ľudí.



Berlín - Nemecká armáda začala s presunom troch batérií systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot do Poľska.



Rím - Vo veku 95 rokov zomrela legendárna talianska herečka Gina Lollobrigida.
Gina Lollobrigida, foto z archívu.
Foto: TASR/AP




Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval politiku Kyjeva a narastajúce dodávky zbraní pre Ukrajinu. Spravil tak počas telefonátu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.



Moskva - Ruská protivzdušná obrana údajne dnes zostrelila nad mestom Sevastopol na anektovanom polostrove Krym tri ukrajinské drony. Tvrdí to Moskvou dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev, uvádza stanica Sky News a denník The Guardian.



Brusel – EÚ rázne odsudzuje sobotný ruský raketový útok na obytnú budovu vo východoukrajinskom Dnipre, ktorý zabil najmenej 40 ľudí. Uviedol to Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

- Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes poprel, že by ruské sily zasiahli bytový dom v Dnipre.



Moskva - Rusko vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon, ktoré budú umiestnené na jadrovej ponorke Belgorod. Uviedol to zdroj z ruského ministerstva obrany, ktorý citovali tamojšie štátne médiá. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.