Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 18. januára 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová preferuje termín predčasných volieb v prvej polovici roka, akceptuje však aj septembrový. Zdôraznila, že aktuálna vláda je len dočasne poverená výkonom funkcie. V prípade jej zásadného zlyhania v termíne do volieb je prezidentka pripravená odňať jej poverenie a na potrebný čas vymenovať úradnícku vládu.

Bratislava - Predčasné parlamentné voľby by mohli byť 30. septembra. Tento termín si musia ešte prediskutovať jednotlivé poslanecké kluby. Po rokovaní predstaviteľov bývalých koaličných strán to povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Bratislava - Opozičná SaS je pripravená podporiť septembrový termín predčasných volieb. Za prijateľné riešenie považuje aj úradnícku vládu. Po rokovaní lídrov strán to povedal šéf SaS Richard Sulík.

Bratislava - Sme rodina podporí predčasné voľby aj v septembrovom termíne. Skonštatoval to predseda hnutia a Národnej rady Boris Kollár s tým, že na tomto vyzerá byť najväčšia zhoda. Čo sa týka zmeny ústavy, hnutie podľa nemá problém so žiadnym riešením a formou jej úpravy. Na tento účel deklaroval Boris Kollár 18 hlasov poslancov parlamentu za Sme rodina.

Bratislava - Európska komisia po schválení Programu Slovensko na programové obdobie 2021 až 2027 poslala prvé zálohové platby vo výške takmer 200 miliónov eur. Slovensko tak môže začať čerpať peniaze z nového eurofondového balíka.

Bratislava - Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene oznámilo pozitívny výsledok vyšetrenia na toto ochorenie v Slovenskej republike. Choroba bola zistená v súkromnom chove dospelej hydiny v obci Bzenov v okrese Prešov.

Bratislava - V lekárňach aktuálne chýbajú najmä antibiotiká, lieky proti bolesti či zápalu a lieky určené pre najmenšie deti. Uviedla to viceprezidentka Slovenskej lekárenskej komory Miroslava Snopková.

Bratislava - Slovenská lekárska komora žiada okamžité dofinancovanie zdravotníctva, jasné určenie nároku pacienta aj diskusiu o viaczdrojovom financovaní zdravotníctva.

Bratislava – Novým šéfom hlavného rozhlasového programu RTVS sa stal dlhoročný moderátor a hudobný redaktor Slovenského rozhlasu Roman Bomboš. V pozícii intendanta Rádia Slovensko vystriedal Milana Urbaníka.

Kyjev - Ukrajinské ministerstvo vnútra dočasne povedie šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Oznámil to ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, keď doterajší minister Denys Monastyrskyj zahynul pri havárii vrtuľníka.

Praha - Obyvateľom Česka chodia falošné textové správy, v ktorých ich prezidentský kandidát Petr Pavel údajne vyzýva, aby sa dostavili na pobočku Armády Českej republiky. Tam majú dostať výzbroj pre mobilizácie na Ukrajine. Prípadom sa už zaoberá česká polícia.

Brusel/Štrasburg – Európska únia a jej členské štáty musia zvýšiť svoju vojenskú, politickú a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a posilniť svoju obranu v boji proti ruským hrozbám pre európsku bezpečnosť. Zhodli sa na tom poslanci Európskeho parlamentu.

Davos - Ukrajina potrebuje výrazne viac zbraní v kľúčovom okamihu ruskej invázie. Takáto podpora je jedinou cestou k mierovému riešeniu. Povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Vatikán - Pápež František počas dnešnej generálnej audiencie odsúdil ruský raketový útok na bytovku v ukrajinskom meste Dnipro, ktorý si vyžiadal 45 obetí na životoch vrátane detí.

Ottawa - Kanada daruje Ukrajine 200 obrnených transportérov. Dnes to počas návštevy Kyjeva oznámila kanadská ministerka obrany Anita Anandová.

Washington - Ruský prezident Vladimir Putin by mohol v najbližších dňoch - možno už zajtra - oznámiť druhé kolo mobilizácie obyvateľstva do vojny proti Ukrajine. Vyplýva to z analýz, ktoré zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny.

Lake Placid - Slovenské hokejistky nemajú ani po svojom záverečnom dueli v základnej časti Svetovej zimnej univerziáde v Lake Placid istotu miestenky v semifinále. V prestížnom súboji s Českom prehrali tesne 1:2 a na postup medzi elitné kvarteto potrebujú, aby Kanada zdolala v zámorskom derby USA.