Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 19. januára 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Začiatok mimoriadnej schôdze Národnej rady o riešení vysokých cien energií a ďalších opatreniach na odstránenie zlyhávania verejných politík sa posúva. Ani po dvoch pokusoch sa neprezentoval dostatok poslancov, neboli tak uznášaniaschopní.

- Mimoriadna schôdza Národnej rady o vysokých cenách energií, ktorú sa zatiaľ pre nedostatok prezentovaných poslancov nepodarilo otvoriť, je podľa koaličného OĽANO len marketingom opozície a zbytočným vykopávaním otvorených dverí. Podľa opozičného Smeru ju koaličné strany nechcú umožniť, lebo nevedia riešiť problémy ľudí.

Bratislava - Výsledky referenda zosumarizuje Štatistický úrad plne elektronicky prostredníctvom 50 pracovísk. Počas referendovej noci bude na týchto pracoviskách pôsobiť 530 pracovníkov a k dispozícii bude 420 počítačov a 240 tlačiarní. Elektronicky budú spracované zápisnice všetkých 5761 okrskov.

- Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa nezúčastní na sobotňajšom referende. V aktuálnej situácii ho označil za bezpredmetné.

- Traja najvyšší ústavní činitelia by sa mali zúčastniť referenda a ukázať ľuďom úctu voči tomuto inštitútu i voči nim. Apeloval na nich predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Tvrdí, že referendum je jediná cesta k predčasným voľbám, pretože v parlamente nie je vôľa na zmenu Ústavy a odsúhlasenie termínu.

Bratislava - Navzájom si blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia by mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Avizoval to dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.

Bratislava - Prevádzkový normatív na školy sa od januára zvyšuje o 50 miliónov eur. V súčasnosti predstavuje 216 miliónov eur, ide o nárast o 23 percent. Informoval o tom dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.

Bratislava – Komunikácia vlády s inštitúciami podnikateľského sektora bola v roku 2022 najhoršia od roku 2010. Pozitívne ju hodnotilo iba 1 % účastníkov prieskumu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, negatívne 59 %.

Bratislava - Bratislavská mestská časť Ružinov spolu s ministerstvom dopravy vyhrali dva súdne spory spolu za 35 miliónov eur, ktoré sa ťahali už niekoľko rokov.

Davos - Európska centrálna banka ešte nevyhrala svoj boj s vysokou infláciou, takže jej usmernenia týkajúce sa výrazného zvyšovania úrokových sadzieb v nasledujúcich mesiacoch zostávajú v platnosti. Uviedol to šéf francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov banky Francois Villeroy de Galhau.

- Trhy s energiami môžu byť v roku 2023 napätejšie. Vyhlásil to napoludnie šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose. Dúfa, že ceny nebudú ďalej rásť, aby sa zmiernil tlak na rozvojové štáty a ich účty za dovoz energií.

- Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová popoludní vyhlásila, že na fóre v Davose sa stretli ľudia, ktorí najviac podporujú ničenie planéty. Počúvanie ich vyhlásení označila za absurdné a vyzvala na masívny verejný tlak proti používaniu fosílnych palív.

Praha - Prezidentského kandidáta Andreja Babiša podporila pred druhým kolom volieb mimoparlamentná Komunistická strana Čiech a Moravy. Svojich voličov vyzvala, aby dali hlas českému expremiérovi, lebo je podľa nich protivládnym kandidátom.

Moskva — Kremeľ popoludní varoval pred eskaláciou vojny na Ukrajine, ak Západ poskytne Kyjevu viac zbraní schopných zasiahnuť územie Ruska. Urobil tak v predvečer stretnutia dôležitých spojencov Kyjeva, ktorí budú v Nemecku rokovať o dodaní účinnejších zbraní pre ukrajinskú armádu.

Štokholm - Švédsko dnes prisľúbilo dodanie svojich delostreleckých systémov typu Archer Ukrajine. Zároveň prisľúbilo, že Ukrajine pošle aj obrnené vozidlá a protitankové strely.

Hongkong - Hongkong s platnosťou od 30. januára zruší povinnú karanténu pre ľudí nakazených ochorením COVID-19. Ide o súčasť opatrení, ktoré majú vrátiť život v Hongkongu do normálu, aký bol bežný pred vypuknutím pandémie.