Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 20. januára 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa na zajtrajšom referende o zmene ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami nezúčastní. Chce tak vyjadriť svoj občiansky postoj. Zdôraznila, že rešpektuje inštitút referenda i rozhodnutie každého občana o jeho účasti. Aj neúčasťou však podľa nej možno vyjadriť postoj.

- Na referende sa nezúčastní ani dočasne poverený premiér Eduard Heger. Označil ho za bezpredmetné, keďže sa podľa neho v Národnej rade nájde dostatok hlasov na zmenu Ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová napadne na Ústavnom súde znenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Návrh na začatie konania o súlade paragrafu s ústavou a medzinárodnými dohovormi podá začiatkom budúceho týždňa.

- Zvolenie Maroša Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba tejto koalície. Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger to uviedol na sociálnej sieti. Urobil tak po dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej Žilinka oznámil zrušenie obvinenia voči poslancovi Národnej rady Martinovi Borguľovi.

- Strana SaS považuje použitie paragrafu 363 pre poslanca Národnej rady Martina Borguľu za ďalšie politické rozhodnutie generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

- Strana Za ľudí pripomenula, že Maroša Žilinku za generálneho prokurátora nevolila. Už vtedy boli podľa nej indície, že funkciu nebude vykonávať nestranne, objektívne a bez politických tlakov.

- Hnutie Sme rodina na rozhodnutie Žilinku reagovalo, že rozhodnutia Generálnej prokuratúry tak ako v minulosti, ani dnes komentovať nebude.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva zlyháva pri riadení strategických priorít, problémy vo verejnom zdravotníctve sa stále nabaľujú. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad na základe minuloročných kontrol v sektore.

Budapešť - Vyšetrovanie vyrovnávania si účtov medzi mafiánskymi skupinami, ktorému v roku 1999 padlo za obeť v Budapešti a v Dunajskej Strede celkom 12 osôb, speje k ukončeniu vďaka spolupráci maďarských a slovenských policajtov. V Budapešti to oznámil prezident Policajného zboru Štefan Hamran a šéf maďarského Celoštátneho veliteľstva polície János Balogh.

Bratislava - Slovensko dostalo z Európskeho mierového nástroja ďalších 41,9 milióna eur ako náhradu za pomoc Ukrajine brániacej sa ruskej invázii. Rezort obrany použije prostriedky na nákup munície a nových technológií pre Ozbrojené sily.

Ramstein/Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešnom príhovore k účastníkom zasadnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku naliehal na spojencov Kyjeva, aby nezjednávali o počte tankov, ale poskytli jeho krajine principiálnu podporu, ktorá by zastavila "ruské zlo".

Ramstein - Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane a výzbroj v hodnote jednej miliardy eur. Prioritou má byť protivzdušná obrana.

Moskva - Západné krajiny podľa tvrdení Kremľa podľahli mylnej predstave, že Ukrajina môže zvíťaziť vo vojne proti Rusku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa takto vyjadril v deň, keď sa v Nemecku stretli spojenci Kyjeva, aby rokovali o dodaní účinnejších zbraní pre ukrajinskú armádu.

Moskva - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské jednotky dobyli na Ukrajine dve dediny vrátane obce Kliščijivka neďaleko mesta Bachmut, ktoré je už niekoľko mesiacov dejiskom urputných bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou.

Tel Aviv/Praha - Český veľvyslanec v Izraeli Martin Stropnický sa na ambasáde v Tel Avive stretol s proruským aktivistom Žarkom Jovanovičom. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský to označil za vážne pochybenie.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva od 30. januára spúšťa očkovanie novými vakcínami proti ochoreniu COVID-19 od výrobcov Sanofi Pasteur, Moderna a Pfizer/BioNTech. Prihlásiť sa na očkovanie bude možné od 26. januára cez webovú stránku korona.gov.sk alebo telefonicky na callcentre Národného centra zdravotníckych informácií.