Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Na odkladanie predčasných parlamentných volieb do septembra nie je žiaden racionálny dôvod. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Žiada ich termín najneskôr do konca júna. V prípade schválenia novely ústavy o možnosti skrátiť volebné obdobie avizuje preto pozmeňujúci návrh k uzneseniu o vyhlásení predčasných volieb s návrhom na termín konania volieb 24. júna.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zajtra odcestuje do Berlína, stretne sa s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Témou ich rozhovoru budú bilaterálne vzťahy a spolupráca medzi oboma krajinami aj v kontexte 30. výročia nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Spolu podpísala s expremiérom Mikulášom Dzurindom memorandum o spoločnej politickej budúcnosti.

Na archívnej snímke Mikuláš Dzurinda.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Rokovania so zástupcami poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti o ich dofinancovaní naďalej pokračujú. Rezort zdravotníctva by chcel riešenie predstaviť do konca týždňa.



BratislavaMinisterstvo školstva chce zaviesť právny nárok na prijatie v materskej škole. Vyplýva to z návrhu novely zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon), ktorý rezort školstva predložil do opätovného skráteného pripomienkového konania.



Bratislava - Nárok na príspevok na bývanie by mohol mať širší okruh ľudí. Vyplýva to z návrhu nového zákona, ktorý do Národnej rady predložil nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Ide o rozšírenie štátnej pomoci pre nízkopríjmové vrstvy obyvateľstva.



Bratislava - Zákon o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom by mal mať výnimky zo zákazu prevodu vlastníctva k pozemkom. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý do Národnej rady predložil poslanec Martin Fecko z OĽANO.



Bratislava - Právne predpisy, ktoré majú podľa doložky vplyvov alebo analýzy vplyvov negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, by mali nadobudnúť účinnosť len 1. januára alebo 1. júla príslušného kalendárneho roka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov, ktorú do Národnej rady predložila skupina koaličných poslancov za hnutie OĽANO.



Bratislava - Lekárnici apelujú na ľudí, aby si nerobili zbytočné zásoby liekov. Nadbytočné zásobovanie môže byť podľa nich jednou z príčin nedostupnosti niektorých liekov.


Bratislava - Pokles inflácie v eurozóne dva mesiace po sebe je pozitívnou správou. Nie je však dôvodom spomaliť tempo zvyšovania sadzieb, myslí si guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, ktorý je členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky.

Na archívnej snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Pezinok
- Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Doobeda vypovedali znalci, popoludní absolvovali výsluch dvaja svedkovia vrátane šéfa bývalého vyšetrovacieho tímu Kuciak Petra Juhása.



Brusel - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa dohodli na poskytnutí ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine vo výške pol miliardy eur. Celková vojenská pomoc pre Ukrajinu zo strany eurobloku – nerátajúc pomoc poskytnutú jednotlivými štátmi – tak vzrastie na 3,6 miliardy eur.

- Nemecko je v ostatných týždňoch pod rastúcim tlakom Ukrajiny aj ďalších krajín, aby Kyjevu dodalo tanky Leopard 2. Berlín už avizoval ochotu dovoliť iným krajinám vlastniacim tanky Leopard 2, napríklad Poľsku, aby ich odovzdali Ukrajine.

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau (vpravo) a chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlič prichádzajú na zasadanie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli v pondelok 23. januára 2023.
Foto: TASR - AP


Ankara - Švédsko "nech nečaká", že Turecko podporí jeho vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii na víkendové protiislamské a prokurdské protesty v Štokholme.



Moskva - Rusko opäť varovalo, že ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.



Pretória - Moskva bola v prvých mesiacoch vojny ochotná rokovať s Ukrajinou, USA a ďalšie západné krajiny však Kyjevu poradili, aby s tým nesúhlasil. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. TASR správu prevzala z agentúry AP.



Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič nebude chýbať vo štvrťfinále grandslamového turnaja Australian Open. Deväťnásobný melbournsky šampión vyradil v osemfinále ako nasadená štvorka domáceho Alexa De Minaura 6:2, 6:1, 6:2.