Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. januára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podala dnes na Ústavný súd návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou a medzinárodnými dohovormi. Argumentuje, že terajšie znenie paragrafu a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.



Bratislava - Pomoc samosprávam s cenami energií pôjde cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri a už vtedy sa o ňu uchádzalo viacero subjektov z verejnej správy. O prvé kompenzácie za január bude možné požiadať v priebehu februára. Informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Výmena dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského nie je aktuálne na stole. Ďalšie omeškania v termínoch v rámci výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochách však už nie sú akceptovateľné. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.



Brusel — Európska komisia popoludní oznámila, že sa rozhodla postúpiť Súdnemu dvoru EÚ prípad Slovenska za to, že nerekultivovalo a neuzavrelo niekoľko skládok. Je to v rozpore s požiadavkami smernice EÚ o skládkach odpadov z roku 1999.

- Európska komisia zažalovala dnes Slovensko a Bulharsko za to, že do svojich vnútroštátnych právnych predpisov nezaviedli smernicu EÚ o energii z obnoviteľných zdrojov. Slovensko zároveň musí správne zaviesť právne predpisy EÚ o radiačnej ochrane.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala predpoludním v priestoroch Prezidentského paláca štyroch rektorov vysokých škôl.
Na snímke štyria rektori vysokých škôl zľava Jozef Nagy (Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach), Peter Lošonczi (Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach), Peter Kónya (Prešovská univerzita v Prešove) a Ferdinand Daňo (Ekonomická univerzita v Bratislave) pózujú počas vymenovania v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 26. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci na nástupnej audiencii nového veľvyslanca Českej republiky Rudolfa Jindráka. Pri tejto príležitosti jej odovzdal svoje poverovacie listiny.

Na snímke vľavo nový veľvyslanec Českej republiky v Slovenskej republike Rudolf Jindrák počas nástupnej audiencie u prezidentky SR Zuzany Čaputovej (vpravo), ktorej odovzdal svoje poverovacie listiny v Prezidentskom paláci 26. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico navrhol termín konania predčasných volieb na 27. mája 2023. Odmieta ich konanie až koncom septembra.



Bratislava – Ministerstvo vnútra sa zaoberá problémom pri 24-hodinových zmenách hasičov. Úprava na 12-hodinové zmeny by si podľa dočasne povereného ministra vnútra Romana Mikulca vyžiadala o tisíc nových prijatých hasičov viac. Na porušovanie smernice EÚ upravujúcej maximálnu prípustnú dĺžku týždenného pracovného času upozornil Odborový zväz zmenových hasičov.



Bratislava - Informácie k financovaniu prevádzkových nákladov z dôvodu nárastu cien energií, ako aj informácie o pomoci s riešením nedoplatkov za rok 2022 nájde verejnosť v špeciálnej záložke na webe ministerstva školstva. Rezort zároveň od dnes spúšťa formulár pre všetky školy v prenesenom výkone, ktorý bude nutné vyplniť, aby boli školám kompenzované náklady spojené s nedoplatkami za rok 2022.



Bratislava - Ponuka na dofinancovanie ambulancií nie je dostatočná. Zhodli sa na tom zástupcovia ambulantného sektora. Zväz ambulantných poskytovateľov skonštatoval, že vláda si neuvedomuje závažnosť celej situácie.



Košice – Pozemky pod oceliarňami U. S. Steel Košice patria do katastrálneho územia mesta Košice, a nie obce Sokoľany. Svojím rozhodnutím to v 25-ročnom spore potvrdil Najvyšší správny súd.



Bratislava - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili k 31. decembru 2022 v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 11.130 podozrení na nežiaduce účinky. Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním.



Berlín - Tanky Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo Ukrajine v boji proti ruskej invázii, prídu Kyjevu koncom marca, začiatkom apríla. Oznámil to napoludnie nemecký minister obrany Boris Pistorius.



Bratislava - Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik uviedol, že organizovanie majstrovstiev Európy do 21 rokov v roku 2025 bude najväčším možným podujatím, aké môže Slovensko hostiť. Slovensko bude prvou krajinou v histórii, ktorá bude hostiť tento turnaj pri počte 16 účastníkov samostatne.
Na snímke vpravo prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a vľavo generálny sekretár SFZ Peter Palenčík počas tlačovej konferencie k usporiadaniu ME 21 vo futbale v roku 2025 na Slovensku 26. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Forni Avoltri - Slovenský biatlonista Michal Adamov získal na XVI. zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia striebornú medailu. V dnešných vytrvalostných pretekoch na 12,5 km v stredisku Forni Avoltri ho zdolal len suverénny Pavel Trojer zo Slovinska.