Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. januára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Aj to, že o termíne predčasných volieb sa bude rozhodovať v samom závere lehoty, v ktorej mali o tejto veci poslanci Národnej rady rozhodnúť, je potvrdením toho, že Slovensko potrebuje predčasné voľby. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že naďalej preferuje júnový termín konania predčasných volieb.

- Lehota, do ktorej má Národná rada prijať rozhodnutie o konaní predčasných volieb, bude dodržaná. Nepochybuje o tom predseda parlamentu Boris Kollár. Tvrdí, že septembrový termín prejde určite, nie je však vylúčená zhoda ani na skoršom dátume.

- Dohoda na termíne konania predčasných volieb medzi stranami bývalej štvorkoalície je na 30. septembri, pripomenul dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová privítala, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyhlásilo výzvu pre dobročinné a charitatívne organizácie zamerané na potravinovú pomoc.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa dohodli na dofinancovaní sektora. Do ambulancií má ísť 283 miliónov eur navyše. Zdroje sa rozdelia rovnomerne medzi segment všeobecnej ambulantnej starostlivosti a špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Po dnešnom rokovaní to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger.



Bratislava - Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen pricestuje v utorok 31. januára na oficiálnu návštevu Slovenska.



Bratislava - Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na dnešný deň si pripomenuli aj traja najvyšší ústavní činitelia. Prezidentka Zuzana Čaputová poukázala na to, že ak bude spoločnosť slepá voči historickým faktom, bude odsúdená na opakovanie tragických momentov. Predseda Národnej rady Boris Kollár zdôraznil, že je dôležité pripomínať si históriu, aby sa neopakovali tragédie, ktoré sa udiali v minulosti a dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger povedal, že holokaust pripomína, aké ľahké je prejsť od nenávistných slov k ohavným skutkom.
Na snímkena prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec k Pamätníku holokaustu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave v piatok 27. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava/Budapešť - Maďarsko sa zapojí do ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky. V Budapešti to uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď po stretnutí s maďarským rezortným kolegom Kristófom Szalayom-Bobrovniczkým.



Praha - Česi v druhom kole prezidentských volieb rozhodujú, či sa budúcou hlavou štátu stane generál vo výslužbe Petr Pavel alebo expremiér Andrej Babiš. Volebné miestnosti budú dnes otvorené do 22.00 h. Voliči môžu odovzdať svoj hlas aj zajtra od 8.00 h. do 14.00 h.
Na snímke český prezidentský kandidát Andrej Babiš vkladá obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v druhom kole prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v českej obci Průhonice v piatok 27. januára 2023.
Foto: TASR - AP

Na snímke vpravo kandidát v boji o post hlavy štátu Českej republiky, generál vo výslužbe Petr Pavel a jeho manželka Eva opúšťajú volebnú miestnosť po volebnom akte v druhom kole prezidentských volieb v českej obci Černouček v piatok 27. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Bez ohľadu na výsledok českých prezidentských volieb, prvá oficiálna zahraničná cesta novozvolenej hlavy štátu by mala smerovať na Slovensko. Prípravy tejto návštevy s predpokladaným marcovým termínom potvrdil nový veľvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Jindrák.
Na snímke veľvyslanec Českej republiky v SR Rudolf Jindrák vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky v priestoroch veľvyslanectva ČR v 2. kole prezidentských volieb Českej republiky v Bratislave 27. januára 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský



Brusel – Rada Európskej únie dnes predĺžila sankčné opatrenia voči viacerým sektorom ekonomiky Ruskej federácie o ďalších šesť mesiacov. V platnosti tak zostanú najmenej do 31. júla 2023.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki potvrdil, že Poľsko dodá Ukrajine okrem už sľúbených 14 tankov typu Leopard 2 aj ďalších 60 modernizovaných tankov PT-91.



Berlín - Do Nemecka dnes dorazili prví ukrajinskí vojaci na výcvik zameraný na ovládanie bojových vozidiel pechoty Marder.



Budapešť - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó označil za poburujúce, že ministri nemeckej vlády blokujú projekt rozšírenia juhomaďarskej atómovej elektrárne Paks, a to z ideologických alebo politických dôvodov. Šéf diplomacie to podľa agentúry MTI povedal v Budapešti.



Moskva/Londýn - Rusko na žiadosť cenzorského úradu zablokovalo prístup na webové stránky americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Oba weby podľa ruských úradov zverejňovali dezinformácie a materiály diskreditujúce ruskú armádu.



Atény - Grécka vláda uspela v hlasovaní o vyslovení nedôvery v parlamente, ktoré iniciovala opozícia pre dlhotrvajúci škandál s odpočúvaním.



Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič bude v nedeľu proti Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi bojovať o svoj desiaty titul na Australian Open. Štvrtý nasadený hráč potvrdil v druhom semifinále mužskej dvojhry pozíciu favorita a Američana Tommyho Paula zdolal hladko v troch setoch 7:5, 6:1 a 6:2.
Srbský tenista Novak Djokovič (vpravo) a Američan Tommy Paul kráčajú okolo seba v semifinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne v piatok 27. januára 2023.
Foto: TASR/AP