Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. januára 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Predčasné voľby do Národnej rady sa budú konať 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia parlamentu, ktoré poslanci odsúhlasili v dnešnom hlasovaní v rámci mimoriadnej schôdze. Zo 148 prítomných podporilo návrh 92 poslancov, proti bolo 54, zdržali sa dvaja.

Bratislava - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď kritizuje postup SaS, ktorá nepodporila program 81. schôdze Národnej rady. Upozornil, že parlament mal prerokovať dôležité dokumenty súvisiace s protivzdušnou obranou SR.

- Šéfka klubu SaS Anna Zemanová vysvetlila, že odmietnutím programu reagovali na postup predsedu Národnej rady Borisa Kollára pri zaradení potratových návrhov zákonov do programu schôdze.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vidí priestor na užšiu spoluprácu Slovenska s Rakúskom v oblasti produkcie elektrickej energie a zelených technológií. Uviedla to na tlačovej konferencii s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, ktorý pricestoval na Slovensko na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu po znovuzvolení do funkcie. Témou stretnutia boli aj hraničné kontroly, ktoré zaviedlo Rakúsko. Prezidentka verí, že rakúska vláda ich prehodnotí.

Bratislava - Vláda v rámci krízovej regulácie stanovila na tento rok nové minimálne výkupné ceny elektriny vyrobenej z bioplynu a biomasy, ako aj z vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla, s výnimkou výroby zo zemného plynu a čierneho uhlia. Vyplýva to z nariadenia z dielne rezortu hospodárstva, ktoré schválil vládny kabinet.

Bratislava - Vláda schválila návrh nariadenia, ktorým sa ustanovuje spôsob určenia výšky nadmerného príjmu z predaja vyrobenej elektriny. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť dňom vyhlásenia.

Bratislava - Bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus je kandidátom SR na člena Európskeho dvora audítorov. Vyplýva to z návrhu ministerstva financií, ktorý schválila vláda.

Bratislava - V Sociálnej poisťovni začne od zajtra platiť generálny pardon. Týka sa všetkých dlhov z odvodov, ktoré voči tejto inštitúcii vznikli do vlaňajšieho leta. Uviedol to dočasne poverený minister práce Milan Krajniak.

Bratislava - Výsledok českých prezidentských volieb prispeje k veľmi solídnej konjunktúre blízkosti bezpečnostnej a zahraničnej politiky Českej a Slovenskej republiky. Povedal to dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer, ktorý sa stretol so svojím českým rezortným kolegom.

Bratislava – Brannobezpečnostný výbor Národnej rady by sa mohol zaoberať kauzou únosu Vietnamca. Jeho zvolanie avizoval predseda výboru Juraj Krúpa. Rozhodnutie nemeckého súdu podľa neho dokazuje, že sa únos v lete 2017 uskutočnil aj cez územie Slovenska.

Bratislava - Český prezident Miloš Zeman pricestuje v utorok (7. 2.) na rozlúčkovú návštevu na Slovensko. Vo Vysokých Tatrách sa má stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Moskva - Ruská armáda uviedla, že obsadila dedinu Blahodatne, nachádzajúcu sa severne od mesta Bachmut, ktoré je v súčasnosti epicentrom ťažkých bojov na Ukrajine. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Praha - Česká republika sa ako suverénny štát sama rozhoduje, s kým si jej predstavitelia telefonujú a s kým sa budú stretávať. Vyhlásil to český premiér Petr Fiala v reakcii na protesty Pekingu proti telefonátu novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla s prezidentkou Taiwanu Cchaj Jing-wen.

Washington - Americký prezident Joe Biden oznámil, že bude s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským diskutovať o najnovších žiadostiach Ukrajiny získať vyspelé zbrane na obranu pred Ruskom.

Kyjev - Kyjev očakáva 120 až 140 tankov v "prvej vlne" dodávok od koalície 12 spojeneckých krajín, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Tbilisi - Väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili bol po zhoršení svojho zdravotného stavu prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Bratislava - Slovenský cyklista Erik Baška ukončil vo veku 29 rokov svoju kariéru.

Bratislava - Rýchlostná kanoistka Bianka Sidová a vodný slalomár Alexander Slafkovský sú najlepší športovci Slovenskej kanoistiky za rok 2022. Výsledky ankety slávnostne vyhlásili v priestoroch Vodárenského múzea v Bratislave.