Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 3. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. februára 2023 - 17.45 h.

Praha - Predpokladám, že na Slovensko prídem hneď v týždni po inaugurácii. Na svoju inauguráciu by som rád pozval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. V rozhovore pre TASR to povedal novozvolený český prezident Petr Pavel.

- V rozhovore okrem iného uviedol, že nikdy nemal negatívny postoj k Maďarsku ako ku krajine, ale problém cíti pri niektorých názorových orientáciách Viktora Orbána. Poľsko má zasa podľa neho mnoho dobrých dôvodov, prečo je vo svojich postojoch k Rusku nekompromisné.
Na snímke Petr Pavel s manželkou Evou počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov 2. kola českých prezidentských volieb vo svojom volebnom štábe v Prahe 28. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Poslanci Národnej rady sa v závere dnešného rokovania venovali možnému zníženiu veku na vstup do Policajného zboru na 18 rokov.


Bratislava - Krajiny Vyšehradskej štvorky by mali aj naďalej pomáhať Ukrajine vojensky, humanitárne aj politicky. Zhodli sa na tom predsedovia parlamentov Vyšehradskej štvorky počas rokovania na Bratislavskom hrade. Za dôležitý považujú aj spoločný postup pri ochrane vonkajšej hranice schengenského priestoru.


Bratislava - V dome lídra OĽANO Igora Matoviča nahlásili bombu, prípadom sa zaoberá polícia.
Na archívnej snímke Igor Matovič (OĽaNO) sa teší po schválení svojho protiinflačného balíka na pomoc rodinám na 65. schôdzi parlamentu v Bratislave v utorok 24. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - V mieste bydliska špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica nahlásili výbušninu. Bytový dom museli evakuovať. Pyrotechnická prehliadka sa skončila s negatívnym výsledkom.


Bratislava - Obvinenie z korupcie považuje exminister vnútra Roberta Kaliňák za absurdné. Jeho advokát David Lindtner uviedol, že exminister bude vypovedať až po prečítaní spisu. Národná kriminálna agentúra včera obvinila exministra a Jozefa B. st. pre zločin podplácania.


Bratislava - Ministerstvo vnútra upozorňuje na falošné povolávacie rozkazy. Ubezpečuje, že žiadne povolávacie rozkazy nie sú z úrovne okresných úradov distribuované.


Bratislava - Európska centrálna banka by mala zvýšiť úrokové sadzby o 50 percentuálnych bodov aj v marci a pravdepodobne to nebude ich posledný nárast. Myslí si to guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.


Žilina – Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja vyhlásila mimoriadnu situáciu v celom kraji. Ide o dôsledok pretrvávajúceho sneženia, ktoré sa týka najmä Oravy, Kysúc, Liptova a Horného Považia.


Kyjev - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokovali v Kyjeve. Hlavnou témou bolo úsilie Ukrajiny o členstvo v Európskej únii.


Brusel - Severoatlantická aliancia vyzvala Rusko, aby si plnilo svoje záväzky vyplývajúce z novej dohody o obmedzení strategických jadrových zbraní START, platnej nateraz do roku 2026.


Kyjev - Ukrajinská generálna prokuratúra obvinila šéfa ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov Jevgenija Prigožina z narušenia územnej celistvosti Ukrajiny a z vedenia agresívnej vojny voči Ukrajine.


Praha - Český prezident Miloš Zeman prijme svojho nástupcu Petra Pavla v pondelok 13. februára predpoludním v Lánoch.
Na snímke prezident ČR Miloš Zeman.
Foto: TASR - Michal Svítok



Džuba - Pápež František pricestoval na trojdňovú návštevu Južného Sudánu, aby podporil mier a zmierenie v tejto najmladšej krajine sveta.


Varšava - Poľský minister športu a cestovného ruchu Kamil Bortniczuk uviedol, že až 40 krajín by mohlo bojkotovať budúcoročné olympijské hry v Paríži. Povedal to v reakcii na vyjadrenia Medzinárodného olympijského výboru o možnej účasti športovcov z Ruska a Bieloruska pod neutrálnou vlajkou.


Bratislava - Petra Vlhová sa na majstrovstvách sveta vo Francúzsku predstaví iba v slalome a obrovskom slalome. Pôvodne plánovala štartovať aj v kombinácii a super-G, obe disciplíny však vynechá.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Foto: TASR- Martin Baumann



Groningen - Holandská tenisová jednotka Tallon Griekspoor a slovenská dvojka Lukáš Klein nastúpia zajtra o 14.00 hodine proti sebe v úvodnej dvojhre kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára. V druhom singli si zmerajú sily Tim van Rijthoen a Alex Molčan.


Marseille - Štafeta s olympijským ohňom pred Olympijskými hrami 2024 odštartuje svoju púť v Marseille.