Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. februára 2023 - 17.45 h.

Ankara — Na najmenej 2300 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré v noci na dnes zasiahlo Turecko a Sýriu.


Bratislava - Slovensko vysiela do Turecka desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami. Zložky rezortu vnútra budú v krajine pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie.

- Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala v súvislosti s ničivým zemetrasením sústrastný telegram tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

- Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO už Turecku a Sýrii ponúkli pomoc. Hlboký zármutok zo strát na životoch vyjadril aj pápež František.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, 17. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Ankara - Juhovýchod Turecka zasiahlo dnes na obed ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Geologickú službu USA.


Bratislava - Český prezident Miloš Zeman dnes pricestuje na rozlúčkovú návštevu Slovenska. Trvať by mala tri dni. Stretne sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s exprezidentmi Slovenskej republiky či s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívi v utorok (7. 2.) a v stredu (8. 2.) viacero miest a obcí na Spiši. Po rozlúčke s českým prezidentom Milošom Zemanom na Štrbskom Plese sa slovenská hlava štátu presunie do Levoče.


Bratislava - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny pomohli minulý rok sociálnymi dávkami na Slovensku v celkovej výške 1,8 miliardy eur. Za celý rok podporili pomocou v hmotnej núdzi približne 224.000 ľudí. Prídavky na dieťa vlani úrady vyplatili 693.000 rodičom na 1,17 milióna detí.


Bratislava - Rada pre mediálne služby sa zatiaľ zaoberala 28 podnetmi týkajúcimi sa šírenia nelegálneho obsahu na on-line platformách. Správne konanie rada začala v dvoch prípadoch.


Kyjev — Výmena na poste ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova, ktorá má byť dôsledkom korupčných škandálov a bola avizovaná počas víkendu, sa tento týždeň neuskutoční. Podľa agentúry AFP to uviedli viacerí ukrajinskí zákonodarcovia.
Na archívnej snímke Olexij Reznikov.
Foto: TASR/AP


Varšava - Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila do Varšavy batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot.


Varšava - Poľsko buduje najsilnejšiu armádu v Európe. Vyhlásil to minister obrany Mariusz Blaszczak v rozhovore pre poľské médiá. Dodal, že v dôsledku vojny Ruska na Ukrajine Poľsko musí zmodernizovať svoju obranu.


Bagdad - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v Bagdade stretol so svojím irackým rezortným kolegom Fuádom Husajnom. Témou rozhovoru boli dlhy Iraku voči ruským ropným spoločnostiam, ktoré vznikli z dôvodu sankcií uvalených Spojenými štátmi na Rusko po začiatku vojny na Ukrajine.


Ženeva - Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill pracoval pre sovietsku rozviedku v 70. rokoch minulého storočia, keď žil vo Švajčiarsku. S odvolaním sa na odtajnené dokumenty o tom informovali švajčiarske médiá.
Na archívnej snímke zo 6. januára 2022 pravoslávny patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill počas vianočnej liturgie v chráme Krista Spasiteľa v Moskve.
Foto: TASR/AP


Michalovce - Vedenie extraligového klubu HK Dukla Ingema Michalovce odvolalo z pozície hlavného trénera Romana Stantiena a vo funkcii skončil aj asistent Dušan Devečka. Tím povedú doterajší asistent Peter Kudelka, ktorému budú asistovať Radoslav Regenda a Marek Kolba.


Sao Paolo - Slovenskí juniorskí reprezentanti v šerme včera triumfovali vo Svetovom pohári v tímovej súťaži fleuretistov. V Sao Paole zdolala trojica Arpád Fazekas, Leo Kuchta a Ákos Pirk vo finále súperov z Peru 45:39.


Courchevel/Meribel - Prvú zlatú medailu v dejisku zjazdárskych MS získalo Taliansko zásluhou Federicy Brignoneovej v kombinácii. V súťaži alpskej všestrannosti vo francúzskych strediskách Courchevel/Meribel vybojovala striebro Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá zaostala za víťazkou o 1,62 sekundy, bronz rakúska lyžiarka Ricarda Haaserová (+2,26). Obhajkyňa titulu z Cortiny Američanka Mikaela Shiffrinová útočila na triumf, no vypadla v slalomovej časti tesne pred cieľom. Slovenské lyžovanie zastúpenie nemalo.