Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. februára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady neboli dnes uznášaniaschopní, mimoriadnu schôdzu k termínu volieb a stíhačkám Mig-29 preto neotvorili. Opätovne sa o to pokúsia zajtra o 9.00 hodine.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána S. pre korupciu.



Bratislava - Obvinený predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav T. zostáva stíhaný na slobode. Dnes o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu SR, keď zamietol sťažnosť prokurátora proti nevzatiu Rastislava T. do väzby Špecializovaným trestným súdom. Skonštatoval však dôvodnosť trestného stíhania obvineného. Rozhodnutie je právoplatné.

Na snímke v popredí predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav T. a vpravo v pozadí advokátka Iveta Rajtáková prichádzajú na pojednávanie v budove Najvyššieho súdu SR 27. februára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Akčný plán reakcie na príchod utečencov pre Slovensko na rok 2023 pokrýva päť hlavných životných situácií od ochrany zraniteľných skupín, cez zdravotnú starostlivosť, školstvo, sociálnu inklúziu a základné potreby. Po predstavení materiálu to oznámili zástupcovia rezortu vnútra.



Bratislava Štátny príspevok pre RTVS by sa mal odvíjať automaticky od stanoveného podielu z vyprodukovaného hrubého domáceho produktu. Uvádza to rezort kultúry v predbežnej informácii k návrhu novelizácie zákona o RTVS.



Bratislava - Podpredseda Národnej rady a Smeru-SD Juraj Blanár odmieta akékoľvek vyhrážanie voči politikom i novinárom, vrátane vyhrážok voči moderátorke RTVS Marte Jančkárovej. Zároveň hovorí o nezvládnutí práce a zlyhaní RTVS v súvislosti s nevpustením poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) do vysielania.

- RTVS poukázala, že politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých verejnoprávne médium do relácií pozvalo. Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie vo veci vyhrážok voči Marte Jančkárovej.



Londýn - Spojené kráľovstvo oznámilo, že dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite.

- Nová dohoda je začiatkom novej kapitoly vo vzťahoch. Uviedli to britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Britský premiér Rishi Sunak (vpravo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú počas stretnutia vo Windsore v pondelok 27. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Kremeľ tvrdí, že "v súčasnosti" nie sú vytvorené podmienky na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Vyjadril sa tak v reakcii na návrh Číny na politické riešenie tamojšej situácie, píše TASR podľa správy agentúry AFP.



Moskva/Praha - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý od začiatku invázie ruskej armády na Ukrajinu vystupuje ostro proti Kyjevu i Západu, sa vo svojom najnovšom článku opäť vyhráža jadrovou apokalypsou, ak Rusko vo vojne s Ukrajinou prehrá. O obsahu článku, ktorý vyšiel v ruskom denníku Izvestija, informovala stanica Rádio Sloboda.



Minsk - Bieloruská prokuratúra požaduje 19-ročné väzenie pre líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú a jej blízkeho spolupracovníka Pavla Latušku, ktorých súdia v neprítomnosti.



Ženeva
- V ženevskom sídle OSN sa začalo výročné zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva. Venované je najmä vyšetrovaniu vojnových zločinov spáchaných na území Ukrajiny od začiatku invázie ruskej armády.

- Generálny tajomník OSN António Guterres vo svojom prejave uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu spôsobila "najmasívnejšie porušovanie ľudských práv" v súčasnosti a viedla k úmrtiam, ničeniu a vysídľovaniu obyvateľstva. Vo vystúpení poukázal nielen na vojnu na Ukrajine, ale aj na ohrozenie práv v dôsledku rastúcej chudoby, hladu a katastrof súvisiacich so zmenou klímy.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres prichádza pre svoje vyhlásenie počas otvorenia segmentu na vysokej úrovni 52. zasadnutia Rady pre ľudské práva v európskom sídle Organizácie Spojených národov v Ženeve vo Švajčiarsku v pondelok 27. februára 2023 .
Foto: TASR/AP


Brusel - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík (Modrá koalícia) bol vymenovaný za spoluspravodajcu záverečnej správy Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v EÚ vrátane dezinformácií (ING 2), ktorú má europarlament prijať v júli 2023.



Budapešť - Európa sa postupne dostáva do vojny. Krajiny posielajú tanky a hovorí sa už o vyslaní bojových lietadiel. Ak všetko bude takto ďalej pokračovať, nájdu sa takí, ktorí by poslali aj vojakov, varoval v úvode jarnej schôdze maďarského parlamentu predseda vlády Viktor Orbán.



Vatikán - Pápež František sa v dňoch 28. až 30. apríla vydá na svoju 41. zahraničnú apoštolskú cestu do Maďarska, kde sa okrem iného stretne aj s premiérom Viktorom Orbánom a prezidentkou Katalin Novákovou.

Pápež František udeľuje svoje požehnanie, keď recituje poludňajšiu modlitbu Anjel Pána z okna svojho ateliéru s výhľadom na Námestie svätého Petra vo Vatikáne, v nedeľu 26. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Rím - Počet obetí včerajšej nehody plavidla plného migrantov pri pobreží mesta Crotone v južnom Taliansku stúpol na 62.



Liptovský Mikuláš - Vedenie fortunaligového klubu MFK Tatran Liptovský Mikuláš odvolalo z pozície hlavného trénera Mareka Fabuľu.