Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. februára 2023 - 17.45 h.



Bratislava - O poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine by mal rozhodnúť uznesením parlament, nie vláda. Myslí si to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Je to aj v súlade s odporúčaním dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý hovorí o lepšej právnej istote. Podľa slov rezortu obrany bude vláda o darovaní stíhačiek rokovať až po jeho schválení v parlamente. Šéf rezortu obrany potvrdil, že ak bude zvolaná mimoriadna schôdza Národnej rady k tejto téme, zúčastní sa na nej.



Bratislava - Dôchodky na Slovensku sa budú valorizovať viackrát do roka v prípade, ak dôchodcovská inflácia presiahne 5 percent. Novelu zákona o sociálnom poistení odobrila prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý je poverený aj riadením ministerstva financií, vníma negatívne nomináciu poslanca Národnej rady Erika Ňarjaša (OĽANO) do funkcie člena predstavenstva národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Chce sa s ním stretnúť počas marcovej schôdze parlamentu a túto situáciu vyriešiť.



Bratislava – Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman rokoval v Štokholme s ukrajinským ministrom pre energetiku Hermanom Haluščenkom o spoločnej spolupráci v oblasti energetiky, tranzite zemného plynu a ropy a exporte ropných produktov na Ukrajinu.



Banská Bystrica – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica odsúdil Bohuša Garbára, obvineného v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu, na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu vo výmere troch rokov a peňažný trest 15.000 eur.
Na snímke obvinený Bohuš G. pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v utorok 28. februára 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Bratislava - Národná kriminálna agentúra obvinila v rámci akcie Stonehenge, ktorá má súvisieť s verejným obstarávaním v Slovenskom vodohospodárskom podniku, šesť osôb.



Bratislava - V súvislosti s vyhrážkami redaktorke RTVS Marte Jančkárovej smeruje vyšetrovanie ku konkrétnej podozrivej osobe. Oznámil to prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Zároveň potvrdil, že okrem redaktorky je ďalšou poškodenou v prípade nebezpečného vyhrážania prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Vyše 150.000 žiakov dostane z eurofondov príspevok vo výške 350 eur na nákup notebooku či tabletu s klávesnicou. Nárok naň budú mať všetci prváci stredných škôl a vybrané skupiny žiakov základných a ostatných ročníkov stredných škôl. Informovala o tom dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová.
Na snímke zľava prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková, prezident Asociácie stredných odborných škôl Slovenska Felix Dömény, predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič, predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský, podpredsedníčka vlády a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero počas tlačovej konferencie na tému Digitálny žiak - z eurofondov dostane vyše 150.000 žiakov digitálny príspevok, v Bratislave 28. februára 2023.
Foto: TASR - Pavel Naubauer



Bratislava - Dôchodcom pod hranicou chudoby ostáva po zaplatení účtov a liekov asi 50 centov denne. Uviedol to predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian na tlačovej konferencii s Inštitútom pre výskum sociálno-ekonomických rizík.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár odcestoval na pracovnú cestu do Švajčiarska.



Bratislava - Platnosť Digitálnych COVID preukazov EÚ s posilňujúcou dávkou je neobmedzená. Národné centrum zdravotníckych informácii ich prevydáva automaticky.



Bratislava - Najvyšší správny súd SR zrušil zajtrajšie pojednávanie, na ktorom sa mal zaoberať správnou žalobou, podanou spoločnosťou Bonul v súvislosti s rozhodnutím o odobratí bezpečnostnej previerky. Odročil ho na neurčito.



Bratislava - V Bratislave potvrdili osýpky u 18-mesačného dieťaťa. Bolo hospitalizované. Celkovo od začiatku roka laboratórne potvrdili tri prípady osýpok.



Praha - Český premiér Petr Fiala sa stretol so zvoleným prezidentom Petrom Pavlom, aby si nastavili systém spolupráce a pravidelných konzultácií po tom, ako Pavel 9. marca nastúpi do funkcie.



Moskva - Kremeľ zopakoval svoje stanovisko, že Rusko je otvorené rokovaniam o ukončení konfliktu na Ukrajine, ale že novú "územnú realitu" nemožno ignorovať.



Moskva - Rusko sa nevráti k Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi, pokiaľ ho Washington nebude počúvať. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje stanica Sky News.



Moskva - Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov potvrdil pád dronu pri obci Gubastovo. Podľa Vorobiova cieľom bezpilotného lietadla mohol byť objekt civilnej infraštruktúry, informovala agentúra AFP.

- Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo, že jednotky ruskej armády zostrelili dva ukrajinské drony, ktoré zrejme mali zaútočiť na civilnú infraštruktúru na juhu Ruska.



Moskva - Vojenské cvičenie bolo dôvodom zastavenia letovej prevádzky na petrohradskom letisku Pulkovo, ktoré trvalo približne hodinu. Uzatvorený bol aj vzdušný priestor v okruhu 200 kilometrov od Pulkova. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.



Boi - Slovenská reprezentantka v skialpinizme Marianna Jagerčíková získala zlato v šprinte na majstrovstvách sveta v pyrenejskom stredisku Boi Taüll.