Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. marca 2023 - 17.45 h.



Hurbanovo - Energetická kríza, ale aj problémy s dopravnou infraštruktúrou i zdražovaním tovarov sú ťažkosti, s ktorými v súčasnosti zápasia samosprávy na Slovensku. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s primátormi a starostami na juhu Nitrianskeho kraja.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas brífingu po ukončení regionálneho výjazdu v Hurbanove v stredu 1. marca 2023.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Hurbanovo - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje rozhodovanie o poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine v parlamente za dobrý krok.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretáva s takými politickými lídrami, ktorí dodržiavajú elementárnu politickú kultúru. Uviedla to v reakcii na výzvu šéfa Smeru-SD Roberta Fica, aby zvolala stretnutie predsedov parlamentných politických strán.



Bratislava - Vladimír Lengvarský je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť Ministerstvo zdravotníctva. Vyhlásil to po dnešnom rokovaní vlády.

- Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi ďalší postup v súvislosti s vedením rezortu zdravotníctva po zajtrajšom stretnutí s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a dočasne povereným ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

- Predsedu Národnej rady a Sme rodina Borisa Kollára mrzí rozhodnutie Vladimíra Lengvarského podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť rezort zdravotníctva. Argumentuje tým, že odborná verejnosť s ním bola spokojná.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger oslovil dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb. Podľa Budaja má Heger potenciál na vytvorenie skupiny strán, ktoré zastavia návrat Roberta Fica.



Bern - Pomoc Ukrajine, vnútropolitická situácia na Slovensku, vzájomné vzťahy Slovenska a Švajčiarska, či Švajčiarska a Európskej únie. Aj týmto témam sa venoval predseda Národnej rady Boris Kollár na stretnutí so švajčiarskym ministrom zahraničných vecí Ignaziom Cassisom a s predsedom Národnej rady Švajčiarskej konfederácie Martinom Candinasom v Berne.



Bratislava - Hlavnou zahraničnopolitickou prioritou Slovenska v tomto roku je pomoc Ukrajine. Chce tiež udržať a posilniť európsku a transatlantickú jednotu v nadchádzajúcom období. Vyplýva to z návrhu zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2023, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.



Bratislava - Návrh zmeny financovania RTVS v rámci novely zákona by mal prísť už na májovú schôdzu Národnej rady. Po rokovaní vlády to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger.

- S rozpočtom vo výške približne 180 miliónov eur by mala RTVS rozpočet zabezpečujúci nielen naplnenie všetkých zákonných povinností, ale aj podmienky na rozvoj. V súvislosti s návrhom Ministerstva kultúry na zmenu financovania telerozhlasu to uviedla dočasne poverená šéfka kultúrneho rezortu Natália Milanová.

Na snímke dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas 138. schôdze vlády SR 1. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Košice - Ústavný súd nevyhovel návrhu skupiny poslancov Národnej rady, ktorá žiadala vyhlásiť za protiústavnú časť zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov.



Atény - Grécka polícia niekoľko hodín po smrtiacej čelnej zrážke dvoch vlakov, ktorá si vyžiadala najmenej 36 obetí, zadržala prednostu železničnej stanice v meste Larisa v strednej časti Grécka.

Trosky vlakov ležia na železničných tratiach po zrážke v Tempe, asi 376 kilometrov severne od Atén, neďaleko mesta Larissa, Grécko, v stredu 1. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neeviduje občanov Slovenska medzi obeťami či zranenými po zrážke vlakov v Grécku.



Minsk/Peking - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že plne podporuje iniciatívu na dosiahnutie mieru na Ukrajine, s ktorou nedávno prišiel Peking. Povedal to v čínskej metropole, kde sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.



Moskva - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov povedal, že Moskva neprehodnotí pozastavenie účasti na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní, uzatvorenej so Spojenými štátmi, pokým Washington nezmení svoju politiku voči Ukrajine.



Taškent - Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken vyhlásil, že na ministerskom stretnutí skupiny G20 v Naí Dillí sa nestretne so šéfmi diplomacie Ruska a Číny Sergejom Lavrovom a Čchinom Kangom. Blinken to uviedol pred odletom z Uzbekistanu do Indie.



Helsinki - Fínsky parlament schválil zákon o prijatí podmienok vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie. Hlasovalo zaň 184 poslancov, proti boli iba siedmi, jeden poslanec sa zdržal.