Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 10. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. marca 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steimeierovi v súvislosti so streľbou v modlitebni Jehovových svedkov v Hamburgu.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prijímateľom zazmluvnených eurofondových projektov z dobiehajúceho programového obdobia zostáva desať mesiacov na to, aby dokončili svoje projekty. Vicepremiérka Veronika Remišová vyzýva, aby čo najrýchlejšie predkladali žiadosti o platby a projekty dokončili do konca roka.


Bratislava - Trestnoprávna zodpovednosť za dodržiavanie bezpečnostných personálnych noriem nepovedie k zatváraniu nevinných riaditeľov. Zmena by priniesla zvýšenie bezpečnosti pacientov. Uviedol to šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v súvislosti so zámerom zavedenia trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti.


Bratislava - Aktuálna právna úprava ohrozuje systém verejného obstarávania a podporuje odliv odborných kapacít. Tvrdí to predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič. Šéf úradu zároveň verí, že plénum Národnej rady podporí novelu zákona o verejnom obstarávaní.


Strečno - Trojpruh na ceste I/18 pod Strečnom zrušia. Okresný úrad v Žiline tam skonštatoval havarijný stav.


Krásnohorské Podhradie - Obnova hradu Krásna Hôrka v uplynulých mesiacoch výrazne pokročila, búracie a demontážne práce sú ukončené na viac ako 90 percent. Ku koncu februára bolo v rámci rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky preinvestovaných viac ako 9.300.000 eur.


Brusel/Štrasburg - Výbor ministrov Rady Európy zverejnil rozhodnutia prijaté počas zasadnutia výboru 7. až 9. marca, s cieľom dohliadať na vykonávanie rozsudkov a rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva. Jedno z nich sa týka prípadu skupiny R. D. proti Slovenskej republike.


Washington - Rusko posiela Iránu západné zbrane, ktorých sa zmocnilo počas bojov na Ukrajine. Zdroje predpokladajú, že Irán tieto zbrane využije na tzv. reverzné inžinierstvo, teda na odhaľovanie princípov fungovania moderných západných vojenských technológií.


Moskva - Vodca ruskej žoldnierskej organizácie Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin oznámil otvorenie náborových stredísk v desiatkach miest v Rusku. Vo vyhlásení uviedol, že náborové centrá sa otvorili v 42 ruských mestách.


Paríž - Francúzsko a Británia uzavreli novú dohodu o zamedzení nelegálnej migrácie cez Lamanšský prieliv. Stalo sa tak po rokovaniach šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona a britského premiéra Rishiho Sunaka.


Praha - Obe komory českého parlamentu sa zapojili do akcie Vlajka pre Tibet a nad budovami Poslaneckej snemovne aj Senátu vztýčili tibetskú vlajku. Pripomenuli si tým povstanie Tibeťanov proti čínskej okupácii z roku 1959.


Viedeň - Neutralita má byť pevnou súčasťou novej bezpečnostnej stratégie Rakúska, povedal rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v prejave venovanom akčnému plánu na obdobie do roku 2030.


Hamburg - Podozrivý páchateľ včerajšej streľby v Hamburgu bol bývalým členom náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia. Streľba v modlitebni Jehovových svedkov si vyžiadala osem obetí vrátane podozrivého strelca.


Moskva - Troch ukrajinských vojakov vrátane ľudskoprávneho aktivistu odsúdili Moskvou zriadené súdy v Ruskom okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny na dlhoročné tresty odňatia slobody za údajné zlé zaobchádzanie s civilistami.


Londýn - Britský kráľ Karol III. vymenoval svojho mladšieho brata princa Edwarda za nového vojvodu z Edinburghu. Kráľ tak svojmu bratovi udelil titul, ktorý predtým patril ich zosnulému otcovi princovi Filipovi.


Are - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová dosiahla 86. víťazstvo vo Svetovom pohári a vyrovnala absolútny rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka. Vďaka triumfu v dnešnom obrovskom slalome v Are zároveň získala malý glóbus za disciplínu. Slovenka Petra Vlhová obsadila štvrté miesto s mankom 1,42 sekundy.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Sassotetto - Slovinský cyklista Primož Roglič zvíťazil v 5. etape pretekov Tirreno-Adriatico. Jazdec tímu Jumbo-Visma zdolal v špurte vrchárov druhého Taliana Giulia Cicconeho z Treku-Segafredo, tretí skončil v rovnakom čase Brit Tao Geoghegan Hart z Ineosu Grenadiers. Peter Sagan z tímu TotalEnergies prišiel do cieľa na 112. mieste.