Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. marca 2023 - 17.45

Bratislava – Prezidenti Slovenska a Česka Zuzana Čaputová a Petr Pavel vyzdvihli počas nástupnej návštevy Pavla v Slovenskej republike spoločné názory a hodnoty. Ako pripomenuli, obe krajiny čelia aj obdobným výzvam týkajúcich sa geopolitickej situácie, energetiky či hybridnej vojny.

- Ako skonštatovala Zuzana Čaputová, obe krajiny vnímajú príležitosť na rozširovanie spolupráce napríklad pri posilňovaní energetickej nezávislosti, ale aj pri ochrane klímy napríklad formou podpory obnoviteľných zdrojov.
Nový český prezident Petr Pavel pricestoval v pondelok na nástupnú návštevu Slovenska. Pokračuje tak v dlhoročnej tradícii svojich predchodcov, keď aj jeho prvá zahraničná cesta smeruje na Slovensko. Uskutočnila sa iba niekoľko dní po jeho slávnostnej inaugurácii. Dvojdňová oficiálna návšteva sa začala privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Na snímke český prezident Petr Pavel po podpise do knihy hostí a vpravo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová pripúšťa vzhľadom na aktuálne prieskumy voličských preferencií obavu o zahraničnopolitickú budúcnosť Slovenska či ďalšiu pomoc Ukrajine. Zároveň však verí v mobilizáciu demokratického spektra a možnosť vytvoriť vládu, ktorá udrží Slovensko "na mape západnej civilizácie".

Bratislava - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas je v prípade nedohodnutia sa s Lekárskym odborovým združením ochotný stiahnuť návrh novely Trestného zákona, ktorý má zaviesť trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Bratislava - Účinnosť mimoriadnej valorizácie všetkých dôchodkov by sa mala posunúť už na tento rok, na 1. júla 2023 z 1. januára 2024. Tzv. rodičovský bonus k starobnému dôchodku by sa mal však presunúť na rok 2024. Uviedol to po skončení Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci poslanec za SaS Peter Cmorej.

Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD opakovane predkladá na rokovanie Národnej rady SR návrh novely zákona o výchove a vzdelávaní a zákona o rodičovskom príspevku, podľa čoho by mal rodič nárok na rodičovský príspevok, ak by jeho dieťa nedostalo miesto v škôlke. Ďalším pozmeňujúcim návrhom je novela zákona o dotáciách v pôsobnosti rezortu práce, podľa ktorej by sa zvýšil príspevok na rekondičné pobyty seniorov na maximálnu výšku 100 eur z 50 eur.

Kyjev - Najmenej jednu obeť si vyžiadal ruský raketový útok na školu v meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, TASR informuje podľa správy britskej stanice Sky News.

Ženeva - Rusko súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o ďalších 60 dní. Uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom a hovoril s ním o konflikte na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

Kišiňov - Moldavsko v súčasnosti nečelí "bezprostrednému vojenskému nebezpečenstvu", no podlieha "hybridnej vojne vytváranej Ruskom" s cieľom zvrhnúť vládu. Povedal to moldavský minister obrany Anatolie Nosatii.
- Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike.

Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching má čoskoro telefonovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a to vôbec prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ich video-hovor sa má uskutočniť zrejme po tom, ako Si Ťin-pching na budúci týždeň navštívi Moskvu. S odvolaním sa na nemenované zdroje dobre oboznámené so situáciou o tom informoval denník The Wall Street Journal.

Haag - Medzinárodný trestný súd so sídlom v holandskom Haagu mieni otvoriť dva prípady vojnových zločinov počas invázie Ruska na Ukrajinu a bude žiadať zatykače na niekoľkých ľudí.

Washington - Prezident Joe Biden uisťoval Američanov, že bankový systém v USA je bezpečný. Snažil sa tak upokojiť verejnosť po rýchlom a ohromujúcom kolapse dvoch bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank, ktorý vyvolal obavy zo širších otrasov.
- Klienti slovenských bánk sa v súvislosti s aktuálnymi problémami niektorých amerických bánk nemajú čoho obávať. Slovenské banky ani ich európske materské spoločnosti nie sú tak jednostranne zamerané ako dve americké banky, Silicon Valley Bank a Signature Bank, ktoré v uplynulých dňoch skrachovali, zdôraznil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Berlín/Sarajevo - Nemecko považuje vyjadrenia lídra bosnianskych Srbov Milorada Dodika, ktorý opakovane hrozí oddelením bosnianskosrbskej entity od Bosny a Hercegoviny, za veľmi vážne. Povedal to osobitný predstaviteľ nemeckej spolkovej vlády pre krajiny západného Balkánu Manuel Sarrazin.