Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. marca 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Americký systém protivzdušnej obrany Patriot nahradí taliansky taktický systém SAMP/T Mamba. V súčasnosti sa dokončuje jeho inštalácia v priestoroch 46. krídla Kuchyňa. Rezort obrany deklaruje, že celý proces rotácie batérií sa zrealizuje bez narušenia kontinuity posilnenia protivzdušnej obrany Slovenska.

Bratislava - K dodávke stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu by mal dnes po 19.00 hodine rokovať Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

- Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď predpokladá, že o darovaní stíhačiek Mig-29 Ukrajine napokon rozhodne vláda. Deklaroval, že má pripravenú právnu analýzu. Zároveň avizoval, že pôjde na rokovanie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

- Predseda parlamentu Boris Kollár avizoval, že plénum Národnej rady SR zrejme o stíhačkách MiG-29 rozhodovať nebude, koalícia podľa neho našla iný spôsob.

Bratislava - Český prezident Peter Pavel chce dať najavo nadštandardnú spoluprácu Slovenska a Česka aj pomocou spoločných zahraničných ciest. Podmienky, za akých by sa uskutočnili, boli jednou z tém jeho prvej návštevy Slovenska.

Na snímke hlavy štátov druhý zľava prezident Českej republiky Petr Pavel s manželkou Evou a tretia zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom si po rokovaniach v Prezidentskom paláci uctili pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja v Bratislave 13. marca 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Vývoj a inovácie pri hľadaní alternatívnych pohonov voči klasickým spaľovacím motorom napredujú veľmi rýchlo a Slovensko na ne chce byť pripravené. Už teraz máme aj iné alternatívne palivá, ktoré by mali byť budúcnosťou, uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger v reakcii na výzvu šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka. Ten chce, aby Slovensko odmietlo zákaz spaľovacích motorov po roku 2035.

Bratislava - Po viac ako roku od opätovného udelenia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúre Európska komisia potvrdila, že 25-percentné krátenie dotácií za chyby a podvody s agrodotáciami sa už nevzťahuje na platby vyplatené farmárom od posledného kvartálu 2022. Projekty v hodnote vyššej ako 700 miliónov eur tak budú plne financované z európskych zdrojov bez nutnosti zaťažovania štátneho rozpočtu.

Bratislava - Povinnosť domácej päťdňovej izolácie osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 sa od pondelka (20. 3.) zruší.

Na snímke muž s respirátorom vchádza do potravín na Slovnaftskej ulici v Bratislave v pondelok 8. marca 2021.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Bratislava - Parlamentné voľby by sa v budúcnosti mali konať 120 dní po tom, ako Národná rada SR rozhodne uznesením o skrátení volebného obdobia. Myslí si to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Spolu s poslancami pôsobiacimi v Hlase-SD to chcú dosiahnuť cez pozmeňujúci návrh k jednej z noviel Ústavy SR, ktorá je na rokovaní marcovej schôdze parlamentu.

Bratislava - Úrad inšpekčnej služby bude od zajtra viesť Peter Juhás. Pôsobiť bude ako dočasne poverený riaditeľ.

Bratislava - Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská, ako aj šéf Katedry telesnej výchovy a športu Rastislav Kurilovský by vzhľadom na postrelenie študentky mali vyvodiť zodpovednosť, myslí si dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Na snímke dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec
Foto: TASR - Martin Baumann

Bratislava - Polícia sa zaoberala oznámením o bombe na bratislavských súdoch. Po preverení žiadny výbušný systém v budovách súdov nenašla.

KramatorskJednu obeť a sedem zranených si dnes vo východoukrajinskom meste Kramatorsk vyžiadal ruský raketový útok, ktorý zasiahol niekoľko obytných budov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

- Rusko tiež podniklo raketový útok na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny a použili pritom taktické lietadlá, oznámilo ukrajinské južné operačné velenie. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian. Obete na životoch neboli hlásené.

Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu odhlasovali zníženie emisií členských štátov EÚ o 40 percent. Tým sa má obmedziť maximálna povolená úroveň emisií skleníkových plynov z dopravy, budov a poľnohospodárstva do roku 2030.

Kyjev - Dovedna 32 krajín sa už pripojilo k iniciatíve požadujúcej vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil Rusko za agresiu voči Ukrajine. Povedal to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko na Ukrajine bojuje o svoju existenciu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Budapešť/Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera upozornil predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na nutnosť zachovania jednoty európskych krajín.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) víta maďarského premiéra Viktora Orbána na stretnutí v Elyzejskom paláci v Paríži vo Francúzsku v pondelok 13. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarský parlament nebude hlasovať o vstupe Švédska a Fínska do NATO 20. marca, ako to bolo pôvodne plánované, najskôr sa tak stane až v poslednom marcovom týždni.