Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 17. marca 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď podpísal medzivládnu dohodu s Ukrajinou. Týka sa darovania 13 stíhačiek MiG-29 a dva kusy odpaľovacích zariadení protilietadlového raketového systému Kub.

Ukrajinskí poslanci sa poďakovali Slovensku za rozhodnutie poskytnúť Ukrajine stíhačky MiG-29. Ostatných spojencov vyzvali, aby sa zachovali podobne.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger prijal ponuku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na návštevu Ukrajiny. Heger počas telefonátu Zelenského informoval o dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom ministri schválili, že Slovensko pošle Ukrajine stíhačky Mig-29.

Prezidentka Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie dočasne poverenej vlády poslať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Spôsob prevodu, a to medzivládnou dohodou, považuje za dostatočný, no vhodnejšie by podľa nej bolo aj uznesenie parlamentu.
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie s českým prezidentom Petrom Pavlom v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Opozičná strana Smer-SD avizuje trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s rozhodnutím dočasne poverenej vlády poskytnúť stíhačky MiG-29 Ukrajine. Podľa Roberta Fica takéto zmluvy si vyžadujú súhlas parlamentu a ratifikáciu prezidentky.


Riešenie darovania stíhačiek MiG-29
Ukrajine je ústavne čisté, potvrdzujú to názory viacerých právnikov. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Bratislava - Niektoré základné potraviny by sa nemali v priebehu nasledujúcich troch mesiacov zdražovať. Vyplýva to z iniciatívy obchodných reťazcov, o ktorej napoludnie informoval dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Pezinok – Polícia si od Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vyžiadala na ďalšiu analýzu zaistené mobilné telefóny obžalovaného Mariana K. Počas dnešného hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov o tom informovala predsedníčka senátu súdu.
Na snímke uprostred obžalovaný Marian K. sedí v súdnej sieni počas pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 13. januára 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - V rámci akcie Cestovateľ bolo zadržaných päť podozrivých osôb v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou a vybavovaním pobytov pre cudzincov na území Slovenska. Jedna zo zadržaných osôb zastáva riadiacu funkciu na oddelení cudzineckej polície.

Bratislava - Hodnotiaca komisia v procese výberového vypočutia kandidátov na post generálneho riaditeľa SND odporučila Mateja Drličku. Ďalších troch uchádzačov - Miloslava Oswalda, Borisa Ažaltoviča a Norberta Baxu poradný orgán neodporučil.


Bratislava - Cestovný ruch na Slovensku sa v uplynulom roku vrátil na hodnoty z roku 2018. Po období covidovej pomoci chce teraz vláda toto odvetvie stimulovať, aby sa dostalo na čísla z rekordného roku 2019. Predpoludním to uviedol dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal.
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Haag - Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu vydal dnes zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina a na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú pre ich činy na Ukrajine. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že obaja sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

- Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin popoludní privítal rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu v Haagu vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí. Kancelária ukrajinského prezidenta to označila za prvý krok k obnoveniu spravodlivosti.

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan popoludní požiadal parlament, aby hlasoval o ratifikácii žiadosti Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg privítal rozhodnutie Turecka začať proces ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO. Zároveň uviedol, že aj Švédsku by malo byť umožnené vstúpiť do NATO čo najskôr.

Maďarský parlament bude hlasovať o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie 27. marca.

Berlín - Dolná komora nemeckého parlamentu dnes schválila volebnú reformu, ktorá obmedzí počet poslancov Bundestagu a trvale ho zníži na 630.

Ženeva - Desať miliónov detí v Burkine Faso, Mali a Nigeri sa nachádza v stave extrémneho ohrozenia a naliehavo potrebuje humanitárnu pomoc. Je to najmä dôsledok zintenzívňujúcich sa násilností v týchto krajinách. Uviedla to dnes OSN.